326. See arv võib aga muutuda. Kui mõni riik loobub, siis ülejäänute koormus kasvab. Ilmselt aga Eesti nii suurest hulgast keeldub ja võtab vastu vähem.

Kus need 20 000 pagulast praegu asuvad?

Suure tõenäosusega käib jutt Süüria põgenikest, kes asuvad Liibanonis. Sada protsenti pole see hetkel aga kindlaks määratud.

Kes need on?

Need on inimesed, kellele ÜRO on juba andnud pagulase staatuse. Kui Euroopasse jõudnud varjupaigataotlejatest enamik on noored mehed, siis selle 20 000 puhul käib jutt ÜRO järgi kõige haavatavamatest gruppidest: naised, lapsed, puuetega inimesed, haiged, piinamise üleelanud.

Kas Eestil on võimalik nende seast pagulasi välja noppida? Näiteks valida, kas võtta kristlased või moslemid, naised või mehed, lapsed või vanurid?

*Maige Lepp, Politsei- ja Piirivalveamet:
Kõik küsimused, mis puudutavad Euroopa Komisjoni poolt kavandatavat ümberasustamist või ümberpaigutamist on praegu valitsuse tasemel arutlusel ning Eesti seisukohad kujundamisel. Samuti on otsustamisel, milline on see mehhanism või skeem, millega Eesti inimesi vastu võtma hakkaks, mistõttu ei ole veel selge, milline saab olema konkreetselt nende inimestega läbi viidava menetluse käik või millised erisused näiteks menetluse läbiviimise koha osas neile laienevad.