18.45 pidid hakkama saabuma esimesed punase vaiba staarid ja selleks ajaks oleks pidanud olema kohalikest plats puhas. Aga eestlane ei ole sakslane. Ta tuleb viimasel minutil ja improviseerib. Seepärast ei jäänudki VIP-külaliste toimkonnal muud üle kui silgata nimesildiga VIPi ees ja näidata fotograafile, et mitte Peeter Võsa ei pea ta pildistama, vaid Miki Manojlovići, kes on muide väga kihvt Serbia näitleja.

Aga palju lihtsam lahendus oleks olnud mitte-vipid, kes punasel vaibal end vippideks tinistasid, lasta sisse teisest uksest. Nii nagu tehti möödunud aasta tseremoonial Saksamaal Bochumis, kus punasele vaibale kaamerate ja mikrofonide ette lasti vaid õhtu kõige olulisemad tegelased. Ja needki mitte puntras, vaid mõistlike pikivahedega, nii et kõigiga oli võimalik intervjuusid teha ja neid iga külje pealt üles pildistada.

Nn Euroopa Oscarite kättejagamine on ju ennekõike filmipidu, aga mitte mõni valimiskampaania avapauk. Aga just selleks kujunes muidu igati väärikas EFA gala Tallinnas.

Üleüldse, mida tegi Peeter Võsa galal? Mees, kes sai linna kassast 400 000 hämara dokfilmi tegemiseks? See oli Eesti filmiavalikkusele lihtsalt solvav. Või miks oli seal Max Kaur käsikäes Sofja Derjuginaga? Evelyn Sepp? Filmipeol? Ujumisliidu president? Katrin Siska sööstmas fööniksina välklampide vaatevälja? Ester Tuiksoo?

Nördima pani ka Rahvusringhäälingu kriitikavabadus punase vaiba kaaperdamise suhtes – Ilmar Raag ütles ülekande alguses kummalise lause, et see kõik meenutab väga presidendi vastuvõttu, selle vahega, et siin ei ole poliitikuid. Ei ole poliitikuid? Lisaks Keskerakonna staaridele astusid üksteise järel sisse Jüri Pihl ja Jaak Juske, Maret Maripuu ja Taavi Rõivas, Arnold Rüütel!

Vaibal suutsid silma jääda ka kohalikud filmiakadeemia liikmed, teiste hulgas Arvo Iho, Rain Tolk, Maarja Jakobson, Mait Laas, Veiko Õunpuu, Riina Sildos, Jüri Sillart, Anneli Ahven, Artur Talvik...

Aga ka terve rida mitte-veel-akadeemia liikmeid nagu Mati Kütt, Valentin Kuik, Ülo Pikkov, Marko Raat, Andres Puustusmaa, Tõnu Kark, Mait Malmsten jpt. Rääkimata siis loomeliitude juhtidest ja tähtsatest filmiametnikest.

See, et Euroopa oma filmistaare ja -staarikesi teiste üleslöödud külaliste hulgas ära ei tunne, pole mingisugune Eesti ajakirjanike ja fotograafide omapära, nagu praegu Tiina Lokk poliitparaadi suunas kreeni kiskunud muljet siludes püüab väita.

Küll aga oleks ka mina eeldanud, et vähemasti ETV otseülekande kommentaatorid Ilmar Raag ja Karlo Funk on tele-show tootjate poolt ette valmistatud ja neile on külaliste nimekiri koos piltidega välja prinditud. Hannelore Elsneri kohta öelda, et tegemist on tundmatu, aga juba näost näha, et näitlejaga, on pisut piinlik küll.

Ka kõmuajakirjandus näitas end erakordselt nigelal tasemel. Nii paberis kui veebis. Parim, millega hakkama saadi, oli Katrin Siska üle kulmude kergitamine ja röögatus, et Signe Kivi rikkus punase vaiba reegli kuldreeglit, ilmudes punases kleidis – mida tegid muu hulgas ka Maria Avdjuško, Sofja Derjugina ja mitmed teised!

Aga kelle disainitud olid kleidid, kes olid soengute autorid, miks tuldi kokteilikleitides, kui kutsel seisis pikk kleit? Mida on Koit Toomel pistmist Euroopa filmiga? Või Maarja-Liis Ilusal? Kelle disainitud hõbedasi tanksaapaid kandis üllatuskülaline, võrratu prantsuse näitleja Juliette Binoche? Ja kelle silmipimestavaid kõrvarõngaid? Miks kobrulehed oma lemmikteemaga siis ei tegele?

Täiesti mõistetav, et 6,2 miljoni eest peab saama ka valimiskampaaniat teha. Kaks päeva järjest meedias figureerida. Aga Euroopa Filmiakadeemia oleks pidanud näitama siin selgroogu ja selle kino ära lõpetama.

Tallinna meer Edgar Savisaar sai kõrgeid külalisi tervitada juba päev varem Mustpeade majas, kinkides veel Wim Wendersile Vana Toomase kuju ning jättes Tiina Loki PÖFFi lõpetamise saali pooltühjaks (viimane algas kell seitse, meeri vastuvõtt kell kaheksa, ja paljud kutsutud kattusid).

EFA gala oli Tallinna kultuuripealinnaks olemise aasta ametlik sissejuhatus. Kui keskiroheline see aasta tuleb, saime me päris hea ülevaate.

Tiina Loki (Reformierakond) ja Peeter Rebase (Keskerakond) suurepäraselt sujunud koostöö tõestas omakorda, et Ansipi lubadust, et ta mitte mingil tingimusel Savisaarega koalitsiooni ei lähe, ei maksa küll uskuda. Äris ja poliitikas on kõik võimalik.

NATO kohtumise eel paigati Tallinnas asfalti ja küüriti linn puhtaks, EFA gala ajaks ei suudetud isegi Solarise keskuse lähimaid tänavaid ja kõnniteid lumest vabastada.

Väliskülalistele jäi meelde külalislahke rõõmus rahvas, kes neid oma kodudeski võõrustas, ja muidugi Russky Standart ja Vana Tallinn.

Meie omakorda jääme meenutama Bruce Willise venda, kes viinaklaasi ei sülitanud ja kellega Kroonika pika intervjuu tegi, ja “Pulp Fictioni” staari Maria de Medeirost, kes mängis, üllatus-üllatus, filmis päris Bruce Willise kõrval, ning keda kuuldavasti keegi ära ei tundnud.


Eesti raha EFA galal:

 Kultuuriministeerium 7 miljonit
 Tallinna Linn ja Tallinn 2011 sihtasutus 6,2 miljonit
 EAS 1 miljon
 Kultuurkapital 1 miljon
 Kokku umbes 15,2 miljonit

Summad Eesti kroonides.
Üllatuskülaline: Juliette Binoche on üks neid Euroopa filmistaare, keda laiem avalikkus tunneb tänu osalemisele Hollywoodi filmides.