Samuti esmakordne, kuid kaugeltki mitte meeldiv intsident juhtus aga pärast mängu, kui Korvpalliliidu peasekretäri Karel Loide ning Eesti ühe parima kohtuniku Aare Halliko e-postkastides maandusid vihast nõretavad kirjad.

Loidele saabus selline kiri: „Krt, kas te olete mingit idioodid seal liidus vä? Tõesti dibiilikud rsk! Mis kohtunikud teil on? Kust te nad saanud olete? Kas silmahaigete sanatooriumist? Täiesti ebapädevad tegelased. Paistab, et valgeid ei näe nad üldse!!!! Teate, kui ma neid värdjaid veel kusagil vilistamas näen, killin nad ära. On selge?“

Ja Hallikole, kes on ühtlasi kohtunike koolitusjuht, selline: „Palun koolitage oma kohtunike. Tarva ja TTÜ (26.04) vaheline mängu vile ei kannata mingit kriitikat. Tõsiselt silmahaiged on need kohtunikud. Ma olen seda ka ennem täheldanud ja ka selle kohta kirjutanud, aga paistab, et korvpalli liidul on sügavalt pohui mida rahvas neist arvavad. Lootke, et teid keegi boikotima ei hakka. Kui need kohtunikud veelkord kusagil nii rumalalt vilistavad siis mina oma tegude eest lihtsalt enam ei vastuta. Topin bagasnikusse ja viin kaugele minema.“

Mis kõige veidram – tigedik oli kirjadele kenasti oma nime ja telefoninumbri lisanud. Kirjad saadeti edasi politseisse ja juba järgmisel hommikul koputasid Rakvere politseinikud Andruse (40) uksele ja palusid kaasa tulla. Tee viis Rakvere politseijaoskonda ja sealt edasi Tallinnasse ülekuulamisele.

Koju pääses Andrus alles järgmisel õhtul, sest politsei pidas vajalikuks teda kinni pidada. Nii sai korvpallisõber karistuseks “maksimumi” - ei näinud Tarvase ja TTÜ vahelist mängu saalist ega teleülekandestki. “Otsustava mängu ajal olin kongis. Aga ega ma poleks saali nagunii läinud. Olen paraku nii emotsionaalne inimene, et ei vaatagi nii tähtsaid mänge otse. Ootan kõigepealt spordiuudised ära ja alles pärast vaatan kordust. Muidu läheksin liiga närvi - sellest ju ka see pahandus tuli,” ütles Andrus . Enda sõnul oli ta kirju saates täiesti kaine ja kaotas kohtunikke “eksimusi” nähes täielikult enesekontrolli.

Rakvere fännide jaoks polnud 26. aprilli mäng mingi kingitus, sest TTÜ võitis lisaajal ühe punktiga, Rakvere staarid Valmo Kriisa ja Martin Müürsepp langesid ammu enne mängu lõppu vigadega välja.

Ülekuulamisel väitis Andrus, et tahtis vaid nalja teha. Korvpalliliidu peasekretär Karel Loide leiab aga, et asi on naljast kaugel. “Kõigile, kes seda kirja lugesid, kaasa arvatud politseile ja peale järelemõtlemist ka talle endale, ei tundunud see üldse naljakas,” ütleb Loide.

Uurimine ei kestnud kaua. Vähem kui kuu ajaga olid asjaolud selged ja Põhja ringkonnaprokuratuuri prokuröri abi Silja Seeder lõpetas menetluse nn oportuniteedipõhimõttel, viidates sellele, et süüdlane kahetseb ning süü ei ole suur.

Andrusel tegu on seda hämmastavam, et ta oli tingimisi vabaduses ning katseajal - mullu sügisel karistas kohus teda ülalpidamiskohustuse rikkumise eest. Seega, kui kohtunike ähvardamise juhtum sattunuks mõne eriti range prokuröri kätte, võinuks mees ähvarduskirjade eest mitmeks kuuks reaalselt vangi sattuda!

“Ma siiski ei usu, et mind selle eest süüdi mõistetud oleks. See ei olnud ju tõsine ähvardamine. Ähvardamine oleks see, kui mul oleks kirves või kurikas käes,” arvab Andrus, kes usub, et teda koheldi nii rangelt ainult seepärast, et varem pole korvpallis midagi niisugust juhtunud. “Ma ei usu, et politsei kõigile samasugustele ähvardustele sama tõsiselt reageerib. Mind on ka ähvardatud - lubatud kuhugi ära viia. Politseis ainult naerdi selle peale.”

Prokuröri määratud lisakohustusena peab mees hiljemalt novembri keskpaigaks tegema 60 tundi üldkasulikku tööd. Justiitsministeeriumi pressiesindaja Ivi Papsteli sõnul on tegemist “väliste abi- ja heakorratöödega”.

Korvpaliliidu peasekretär Karel Loide: “Kindlasti on kõigil osapooltel juhtunust midagi kõrva taha panna. Peamine on see, et emotsioonid peaksid jääma saali. Nii nagu mängijad ja treenerid suruvad peale mängu teineteisel ning kohtunikel kätt, peaks fännid suutma lõpuvile kõlades säilitada kainet mõistust.”

Kohtunike rünnatakse harva

? Tänavu kevadel karistati võistluskeeluga Pärnu noorkorvpallurit Rannar Raapi, kes viskas kohtunikku palliga.

? Detsembris 2008 viskas Leedus peetud mängu ajal kohtunikku palliga Tartu Rocki toonane täht Giorgi Tsintsadze. Mees eemaldati mängust, aga lisakaristust ei määratud.

? Ühemängulise keelu sai ka Kalev/Cramo mängija Nate Fox, kes kevadel 2009 kohtunikku kergelt jalaga tagumikku toksas.

? 90ndatel teenisid kohtuniku kergekujulise ründamise (tõukamine või palliga viskamine) eest rahatrahvi ja mängukeelu ka sellised suurkujud nagu Aivar Kuusmaa ja Gert Kullamäe.

? Kõige karmim intsident juhtus kevadel 1999, kui pärast üht esiliiga mängu tungis kaotanud meeskonna mängija väljaspool saali kohtunikule kallale ja peksis teda nii kõvasti, et mees vaja arstiabi. Mängijat karistati aastase võistluskeeluga.