***

Päevitunud jume ja satäänide juustega habras naine laseb rohke koorega kohvil jahtuda. Ta on tagasihoidlikult, ent kvaliteetselt riides, vähese meigi ja silmatorkavate aksessuaarideta. Valib hoolega sõnu, vältides nimesid ning kõike üleliigset, mis puudutab tema kooselu mehega, keda politsei peab kroonimata narkokuningaks.

25aastane Liina Helin abiellus endast 11 aastat vanema Toomas Helinaga poolteist aastat tagasi Hispaanias. Poole sellest ajast on ta mehest lahus elanud, nähes viimast kuu-paariste vaheaegadega kohtus, kui tema vahi all pidamist pikendatakse.

Seni on Liina, kes ka nüüd end pildistada ei luba, meedia silma alla sattumist vältinud nagu katku. “Kõik on vale,” kaitseb ta oma kaasat. “Kui loed, vahest ajab naerma, vahest ajab päris vihaseks.” Ei pea olema selgeltnägija märkamaks, et 11 kuud tagasi poisslapse ilmale toonud naine on mehe üheksandat kuud vältavast vangistusest üsna rööpast väljas.

Marbellas baseeruva rahvusvahelise haardega narkojõugu juhiks peetav Toomas Helin vahistati tänavu 27. veebruaril Tallinnas ning (v.a kaks kautsjoni vastu vabaduses viibitud nädalat) on sestsaati olnud vanglas. Trellide taga tähistas ka oma 36. sünnipäeva.

Helina kaitsja vandeadvokaat Aadu Luberg pingutas oma kunde nimel kõvasti. Helina vabastamist tagatise vastu arutas kohus seitse korda. Politsei palus pidevalt vahi all hoidmise tähtaega pikendada, kuniks nad Eesti suurima – üle 100 miljoni krooni küündiva – narkoäri niite harutasid.

Kautsjon 30 000 päevamäära

Ühel hetkel kroonis Lubergi pingutusi edu. 18. septembril määras Tallinna Linnakohtu kohtunik Leo Kunman tonni marihuaana Aafrikast Eestisse toimetamise võtmeisikuks peetavale Helinale 30 000 päevamäära (!) ehk 1,5 miljoni krooni suuruse kautsjoni. See on seni suurim Eesti kohtu määratud tagatisraha.

Samal päeval, napilt enne sulgemist, viis Liina Helin poolteist miljonit sularahas panka ning kandis linnakohtu deposiidile. Helin vabanes järgmisel päeval. "Helina vahi alt vabastamine teeb keskkriminaalpolitsei mõnevõrra murelikuks, kui arvestada, et viimati oli ta politsei eest seitse aastat jooksus," nentis toona politseiameti pressiesindaja.

Pidevalt jälgimise all hoitud Toomas Helin jõudis vabadust nautida täpselt kaks nädalat, kuni ringkonnakohus prokurör Lavly Lepa eriprotesti peale kautsjoni tühistas ning kahtlusalune pidi vabatahtlikult Pagari tänavale politseisse ja sealt edasi Tallinna Magasini tänava vanglasse naasma. “Tegemist on ülisuurte narkokogustega ka Euroopa mastaapides,” põhjendab prokurör Lepp. “Helin on olnud nende kuritegude initsiaator ja rahastaja.”

“Kolleegium on käesolevas asjas veendunud, et kautsjon ei ole antud juhul piisav tõkend tagamaks süüdistatava sellist käitumist, mis ei loo takistusi normaalseks kriminaalmenetluseks,” seisab kolmeliikmelise kohtunike kolleegiumi otsuses.

Arvestati, et ainuüksi Helina Nõmmel asuva maja turuväärtus on 10 miljonit krooni. Varem kolmel korral kriminaalkorras karistuse saanud Helina kahjuks rääkisid veel tunnistus, et ta on Eestis vaid “turist” ja kavatseb tulevikus elada Hispaanias, kus on juba aastaid olnud tema kodu ning kus käib praegu koolis tema vanem poeg.

Advokaat üritas klienti vabaduses hoida põhjendusel, et kahenädalase vabaduses olemise jooksul ei läinud Helin pakku ja täitis kõik oma lubadused, ilmus uurija juurde ja kohtusse. Ühtlasi on tegemist kahe lapse isaga, kes põeb kõrgvererõhutõbe.

Vabaduses viibimise ajal jõudis Helin ka saada töökoha OÜs Lauder Puit. Oktoobri lõpus pikendas kohus siiski Toomas Helina vahi all hoidmist 11. detsembrini. Selleks ajaks peab olema lõpetatud ka politseijuurdlus.

Topelttõkend: mees kinni, raha kinni

“Hakkasin kautsjoniraha tagasi ootama, ühtlasi läks kaebus edasi riigikohtusse,” räägib Liina Helin. “Vahepeal pani rahapesu andmebüroo minu arved kinni. Nad tundsid huvi raha päritolu vastu, mis ma mehe kautsjoniks maksin.” Kontroll ei leidnud miskit kahtlast, kuid kautsjonit tagasi ei tulnud. Hoolimata Helina taotlustest ja palvetest.

“See on ebaseaduslik – mehel on topelttõkend, kautsjon ja vahi all pidamine. Minu arust on mulle ja minu perele täielikku ülekohut tehtud!” lausub mehe eest võitlusse asunud naine. Laenuandja tahab oma. “Kautsjoni maksmiseks panin ma mängu kõik, mis mul oli. Seal olid ka minu säästud ja elamisraha. Osaliselt oli raha laenatud ja 3. oktoobril pidanuks selle tagasi maksma,” räägib proua Helin, jättes võlausaldaja nime siiski enda teada.

Et Riigikohus kautsjoni küsimust arutab, on Eestis harukordne ja ühtlasi ka põhjus, mis kautsjoniküsimuse segaseks teeb. Linnakohus leiab, et kuna kautsjonit kummutav otsus on vaidlustatud, pole mõtet raha tagastada. Linnakohtu esinaise Helve Särgava sõnul kuulub kautsjoniraha tagastamise määramine täitevkohtunik Anne Krameri pädevusse, kes on antud juhul otsustanud oodata, millal kõrgeim kohus ütleb oma lõpliku sõna. “Oletame, et Riigikohus arvab teistmoodi kui ringkonnakohus ja siis oleme me tagatisraha tagastanud,” põhjendab Särgava. “Jumala eest, keegi ei hoia raha kinni. Nii asjale läheneda ei ole õige!” P>

Riigikohtu esimees Uno Lõhmus loobub juhtumi kommenteerimisest, sest ei jõua ajapuudusel loosse süveneda. Seniks aga seisab poolteist miljonit kasutult linnakohtu deposiitarvel Ühispangas. “Kohus ei ole huvitatud mitte kellegi kautsjonite kinnihoidmisest. Deposiitarvel raha lihtsalt seisab, ei kogu mitte mingeid intresse ega teeni kasumit ega tulu mitte kellelegi,” kinnitab Särgava, kes kahtlustab antud loos katset ajakirjanduse kaudu kohut mõjutada.

Elu trajektooril Eesti-Hispaania

  • Pärast redutamist Hispaanias naasis Estonian Airi pommiplahvatuse korraldamises kahtlustatav Toomas Helin koos Janek Kukega kodumaale 2000. aastal. Pärast tunnistuste andmist Kaitsepolitseis vabastati ta süüdistusest. Kukk sai lihtmenetluse korras tingimisi karistada.
  • Suure osa ajast veetis Helin endiselt Hispaanias. Viimati saabus Helin Hispaaniast Eestisse mullu novembris, sest tema viimast kuud rase abikaasa Liina tahtis põnni ilmale tuua kodumaal. Poisslaps sündis 16. detsembril.
  • Helin on Hispaanias osanik eksklusiivseid automarke müüvas kaupluses ning kinnisvarafirmas, kus tema partnerid on Janek Kukk ja Imre Arakas. Ülekuulamisel rääkis Helin, et ta on talle kuuluva börsi- ja finantstehingutega tegeleva firma Intel Trading Ltd tegevdirektor. Samas ei tahtnud ta nimetada ühtki selle firma kontakti.
  • Helin on Hispaanias sõitnud koguni kahe Ferrari sportautoga. Eestis elas ta Nõmmel varem Siivo Silvesele kuulunud eramus.
  • Toomas Helin on varem kohtulikult karistatud kolm korda: salajase varguse eest (1980), dokumendi võltsimise (1983) ja avaliku varguse eest (1986). Kokku veetis ta eri karistuste tõttu trellide taga pisut alla kolme aasta ning viimati vabanes kinnipidamisasutusest 1991. aasta juulis.
  • Toomas Helinal on topeltkodakondsus – peale Eesti passi on tal Kreeka pass, mille ta sai väidetavalt tänu sinna emigreerunud vanavanematele.

100miljoniline marihuaanalast

Üheksa kuu jooksul on Toomas Helina süüdistus laienenud – viimati lisandus süüdistus kuritegeliku ühenduse loomises. Juba varem süüdistati Helinat 2001. aasta märtsist maini 973,46 kilo marihuaana salaveo korraldamises. Mustal turul oleks see rekordkogus politsei sõnul maksnud üle 100 miljoni krooni.

Umbes 10 miljoni elanikuga Lõuna-Aafrika riigist Malawist lähetatud konteineris toiduainete vahele peidetud narkolasti avastas tänu anonüümsele vihjele mullu 9. novembril Rotterdami sadamas Hollandi toll. Koos Eesti politseiga saadeti konteiner tühjalt Eestisse, kus see jäi laoplatsile nõudjat ootama.

Politsei lõksu sattus konteinerile järele läinud Märt Joller (46), kes on hetkel loos kaassüüdistatav. Sama kriminaalasjaga seoses vahistati samuti Hispaanias elanud Indrek Sürje (26), keda peale narkoäri ajamise süüdistatakse kuritegelikku ühendusse kuulumises.

Veel süüdistab politsei Helinat 2001. aasta kevadsuvel 2,1 tonni ecstasy ja amfetamiini lähteainena kasutatava safrooli salaveos ja suure koguse ecstasy tablettide valmistamise organiseerimises. Veebruari lõpus Helina eramu läbiotsimisel leidis politsei pool liitrit safrooli.

Eeluurimisvanglas kirjutatud avalduses nimetab Helin safrooli “taimseks eksootiliseks toiduõliks”. Kokku on Helin kirjutanud mitme sentimeetri paksuse avaldustevirna, kus muuhulgas kaebab, et uurija ähvardas ta aidsi nakatada ning politseikonvoi seadis ta elu liigse kihutamisega ohtu.

Narkokuriteo eest ähvardab Helinat kuni kaheksa ja kuritegeliku ühenduse loomise eest kuni kümme aastat vangistust. Milliseid süüdistusi arvestada ja kuidas karistusi liita, otsustab kohus.