Kohus leidis, et kriminaaltoimik tuleb tagastada prokuratuurile, kuna kokkuleppes kajastatud osade isikute süüdistuste sisu ja kvalifikatsioon ei vasta kohtutoimikus tuvastatule. Kohtu hinnangul on jäetud ka tegemata osad olulised kriminaalmenetluse seadustikust tulenevad kohtueelse menetluse toimingud.

Kriminaalasi saadeti eile prokuratuurist kohtusse arutamiseks kokkuleppemenetluses.

Kohus märkis, et kuue toimiku köites ei leidunud kohtueelse menetluse kokkuvõtet ehk kriminaalmenetluse seadustikust tulenevat toimiku kohustuslikku dokumenti, kus oleks kajastatud kõikide isikute täpset kahtlustust, mistõttu puudus kahtlustatavatel enne kokkuleppe sõlmimist ülevaade enda lõplikust kahtlustusest.

Küsitlemisel kahtlustuste osas ei ole kõiki kahtlustatavaid üle kuulatud nende asjaolude kohta ja mahus, milles on kokkuleppes hiljem süüdistus kajastatud. Näiteks Janek Pritsile esitatud Lõuna Politseiprefektuurile kuuluva kahe aku omastamise süüdistuse episoodi osas ei ole toimiku materjalide põhjal kohtueelses menetluses Pritsile tema ülekuulamistel nimetatud kahtlustust esitatud. Samuti ei ole teda selles osas täpsustavalt küsitletud.

Samuti leidis kohus, et Aivar Otsaltile esitatud süüdistus 10 000 krooni Ida Politseiprefektuuri vara omastamises ei võimalda seda kvalifitseerida esitatud kvalifikatsiooni järgi, kuna Otsaltil ei olnud kordagi reaalset valdust süüdistuses toodud rahasumma üle. Seega on süüdistuses esitatud tegevus käsitletav pigem kelmusena. Samuti tuvastas kohus kvalifikatiivseid puudusi Eduard Vismannile esitatud süüdistustes omastamises ja kaasaaitamises eraviisilisele jälitustegevusele.

Esinesid ka tõenduslikud puudused kahe kriminaalasjas esitatud süüdistusepisoodi osas. Toimiku materjalide põhjal võib ka väita, et osade kuritegude toimepanemises on alust kahtlustada rohkemaid isikuid, kui üksnes neid, kellele käesolevas asjas süüdistus on esitatud.

Politseiametnikele esitatud süüdistused

Endine Ida Politseiprefektuuri politseiprefekt Aivar Otsalt - omastamine, eraviisilisele jälitustegevusele kihutamine, loodusliku loomastiku kahjustamisele kaasaaitamine, tulirelva ja helisummuti ebaseaduslik käitlemine, lõhkeseadeldise olulise osa ja tsiviilkäibes keelatud tulirelva olulise osa ebaseaduslik käitlemine.

Endine Lõuna Politseiprefektuuri kriminaalosakonna ülemkomissar Raivo Kiisa - eraviisiline jälitustegevus, omastamisele kaasaaitamine; tulirelva, laskemoona ja helisummuti ebaseaduslik käitlemine.

Endine Lõuna Politseiprefektuuri kriminaalosakonna Tartu kriminaaltalituse komissar Janek Prits - omastamine, loodusliku loomastiku kahjustamine; tulirelva ja helisummuti ebaseaduslik käitlemine.

Endine Lõuna Politseiprefektuuri teenistusosakonna juhtivspetsialist ja Ida Politseiprefektuuris teenistusülesandeid täitnud Eduard Vismann - kaasaaitamine eraviisilisele jälitustegevusele; omastamine.

Endine Lõuna Politseiprefektuuri kriminaalosakonna Tartu kriminaaltalituse politseijuhtivinspektor Margus Ootsing -  omastamine, loodusliku loomastiku kahjustamine; tulirelva ja helisummuti ebaseaduslik käitlemine.

Endine Lõuna Politseiprefektuuri kriminaalosakonna Tartu kriminaaltalituse politseijuhtivinspektorile Aivo Filippov -   omastamine, loodusliku loomastiku kahjustamine; tulirelva ja helisummuti ebaseaduslik käitlemine.

Endine Lõuna Politseiprefektuuri kriminaalosakonna Tartu kriminaaltalituse politseijuhtivinspektor Veikko Vulf - omastamine, tulirelva ja tulirelva helisummuti ebaseaduslik käitlemine; loodusliku loomastiku kahjustamine.

Endine Lõuna Politseiprefektuuri kriminaalosakonna Tartu kriminaaltalituse politseivaneminspektor Anneli Naadel -  tulirelva ja helisummuti ebaseaduslik käitlemine; loodusliku loomastiku kahjustamine.

Endine Lõuna Politseiprefektuuri kriminaalosakonna politseidirektor Arved Anti - omastamine.

Endine Lõuna Politseiprefektuuri kriminaalosakonna Tartu kriminaaltalituse politseikomissarile Margus Ratnik -  omastamine, tulirelva ebaseaduslik käitlemine, loodusliku loomastiku kahjustamine.

Olle Savi - eraviisiline jälitustegevus.