Kohus otsustas saata väärteomaterjalid Põhja Ringkonnaprokuratuuri kohtueelse menetluse korraldamiseks.

Ühtlasi otsustas kohus jätta rahuldamata kaitsja taotlus menetluskulude hüvitamiseks summas 148 902 krooni 40 senti ning jätta see menetluskulu kaebuse esitaja s.o Jaanus Mutli kanda.

Kohus jättis rahuldamata ka kaebuse esitaja taotluse vaidlustatud lahendi edastamiseks Riigikohtule põhiseaduslikkuse järelevalvemenetluse alustamiseks.

Jaanus Mutli kommentaar: "Ma ei pea taluma ühe asja korduvat menetlemist"

„Eesti Vabariigis kehtiv põhiseaduse § 23 sätestab iga isiku põhiõigusena teistkordse menetlemise keelu. Sisuliselt tähendab see, et riigivõimul on ainult üks võimalus teha konkreetse asjaolu suhtes isiku osas süüteootsus. Ei oma tähendust, kas otsus on tehtud väärteomenetluse või kriminaalmenetluse raames, samuti kas otsus oli õigeksmõistev või süüdimõistev. Juhin tähelepanu sellele, et kriminaalasja algatamist on juba korra käsitletud ja kuriteo tunnuseid ei tuvastatud. Vastav materjal jõudis politseisse just Kaitsepolitseist, kes sellisele järeldusele jõudis.

Eesti Vabariik, kasutades oma paremat äranägemist ja teadmisi, leidis, et Jaanus Mutlit tuleb süüdistada väärteo toimepanemises. Selle kinnitamiseks tehti Jaanus Mutlile 30.07.2009 väärteootsus ja teda karistati 9000,00 krooni suuruse rahatrahviga. Täna Harju Maakohus tühistas Jaanus Mutlile tehtud otsuse ja otsustas menetluse konkreetses faktis lõpetada. Sellisele otsustusele ei saa Eesti Vabariigi põhiseaduse § 23 kohaselt järgneda teistkordset menetlust, ei väärteomenetluse ega kriminaalmenetluse raames.

Igal inimesel on fundamentaalne õigus õigusrahule. Ükski inimene ei pea kannatama riigivõimu otsustamissuutmatuse all ja taluma ühe asja korduvat menetlemist. Juhul, kui kõnealuses faktis alustatakse täiendavalt kriminaalmenetlust, tehakse seda rikkudes nii kriminaalmenetluse seadustikku kui ka põhiseadust.

Täna tehtud Harju Maakohtu otsus ei ole mulle ega minu advokaadile aktsepteeritav. Oma edasise tegevuse asjas otsustame pärast seda, kui on olnud võimalus tutvuda kohtuotsuse terviktekstiga.