Meelis Milder juhib Baltika kontserni ja kuulub veel nelja suure ettevõtte nõukogusse. Kokku teevad need firmad üle 10 miljardi krooni käivet aastas. Oma juhtimishaardega paistavad silma ka Jüri Käo ja Neinar Seli.

USA ajakiri Forbes koostab viimased paar aastat nn ületöötanud firmajuhtide edetabelit. Ajakirjanikud võtavad ette S&P 500 suurettevõtte direktorid ning selgitavad välja, missugune mees või naine kuulub neist ühekorraga võimalikult paljudesse nõukogudesse.

Tänavu pälvis esikoha William H. Gray III, kes osaleb kaheksa firma, s.h Dell Computer, investeerimispanga J.P. Morgan Chase'i ja ravimikompanii Pfizer juhtkonnas.

Üritasin koostada sarnast tabelit ka Eesti kohta. Krediidiinfo ütles, et kahju küll, meil lihtsalt pole korralikke andmebaase, mida töödelda. Nutune seis on ka äriregistris. Valmisfirmade müüjad ajavad pildi täiesti sassi.

Võtsin seetõttu lihtsuse mõttes ette vaid kõige väärikamad ärihaid – Suurettevõtjate Assotsiatsiooni 40 liiget. Seetõttu jäid siit kohe välja sellised tegijad nagu Enn Pant (Äripäeva rikaste edetabeli nr 1), Anatoli Kanajev (mullune nr 1) ja Tiina Mõis (rikkaim naine, kuulub Hansapanga, Eesti Telekomi ja Eesti Ehituse nõukogusse).

Ent mida annab teile teadmine, et näiteks Juhan Kolk on Krediidiinfo andmetel seotud 26 firmaga? Amiron Kaubandus, Brytta, Kodreste, Leedi Õmblus, Maiben, Pärnu Kaubabörs jt. Või et Rain Lõhmuse firmad on Merona Systems, Oho Auctions, Zarenor Invest, Umblu Records...

Usun, et Kolk ja Lõhmus ei suuda kõigi oma firmade nimesid peast ettegi lugeda, sest mõned neist on loodud vaid kindlate tehingute jaoks ega vaja pidevat järelvalvet ja suunamist.

Jätsin seetõttu alles vaid need, mis kuuluvad Äripäeva 500 edukama ettevõtte sekka. Loomulikult oli see taas vägivaldne selektsioon, sest pisikeste, likvideerimisel või pankrotis olevate firmade kõrval kukkusid välja ka mõned tuntud tegijad nagu Urmas Sõõrumaa Minu Vara.

Kõiki eelnimetet tingimusi arvesse võttes selgus, et kõige töökam, usaldusväärsem ja edukam tegija Eesti suurettevõtjate seas on Meelis Milder. Ta on Baltika kontserni juhatuse esimees ning kuulub veel nelja suure ettevõtte nõukogusse: Hansapank, Tallinna Kaubamaja, Eesti Ehitus ja IT-firma Helmes.

Nende ettevõtete käive aastal 2002 oli kokku 10,5 miljardit krooni.

Milder on Baltika suuromanik juba üle kümne aasta. Hansapangaga on tal ammused soojad suhted, kaubamaja kujutab Baltikale tähtsat müügikanalit ning Helmesega seob teda rajatagune fond, kes on nii Baltika kui ka Helmese investor.

"Minu arust väga fokuseeritud tegevusega tüüp," ütleb Milderi kohta Aavo Kokk, kes istub samuti Helmese nõukogus. "Ta ei räägi palju, aga kui suu lahti teeb, on selge seisukoht."

Tõsi, Jüri Käo kuulub kuue suurfirma nõukogusse, kuid tema olukord on teistsugune: ta on enamiku nende firmade omanik. Käibelt jäävad need kuus Milderi omadest maha.

Tegelikult on kõik 40 suurettevõtjat kõvad töörabajad, sest muidu poleks nad tippu tõusnud. Lõhmusel ja Kolgil on kindlasti samapalju tegemist kui Milderil ja Käol ja vahetevahel rohkemgi.

Tuntud juhtimisspets Kokk ütles, et "kui see on põhitöö, siis jõuab üks inimene tegelda seitsme-kaheksa nõukoguga. Sõltub muidugi koosolekute sagedustest".

Ah jaa: sain veel teada, et enamik suurettevõtjatest on ka ühiskondlikult väga aktiivsed. Nad osalevad erialaühendustes, spordiliitudes, vilistlaskogudes, Kaubandus-Tööstuskojas, Lennart Meri Euroopa Sihtasutuses ja Eesti Kunsti Toetusfondis. Aga mitte ainult. Paljud ehk ei teadnudki varem, et sellised organisatsioonid on üldse olemas.

Registriandmed ütlevad, et näiteks Erki Aavik on seotud looduskaitseseltsiga Koprad ja Ilves, Toomas Luman ja Aadu Luukas Mänguväljakute Fondiga, Rain Lõhmus MTÜga Kirjandus – Ühine Keel ja Riivo Sinijärv Eesti Euroopa Liitumisega. Sinijärvel oli side ka Eesti Õllekultuuri Sihtasutusega, kuid praegu on too asutus lõpetamisel.

Töökad suurettevõtjad

Meelis Milder

Baltika, Hansapank, Tallinna Kaubamaja, Eesti Ehitus, Helmes

Jüri Käo

Eesti Raudtee, Tallinna Kaubamaja, Liviko, Balbiino, Standard, Kitman

Neinar Seli

Estiko, Wermo, Tartu Veevärk, Tallinna Sadam

Aadu Luukas

Pakterminal, Transiidikeskus (+ tütarettevõte Muuga CT), Milstrand