Ühelt poolt sööb kolmas laps mind järjest vaesemaks ja teisalt on minu aastasissetulek kindlalt langustrendis. 2000. aasta summadest võib aastal 2002 ainult unistada. Ning kolmandaks, mitmed asjad nagu elekter ja vesi lähevad järjest kallimaks

Samal ajal läheb minu tööandjal järjest paremini. Huvitav, et mida suuremaks muutub tööandja kasum, seda väiksemaks jääb minu sissetulek. Ekspluateerimine, karjataks siinkohal Karl Marx.

Nimetaksin seda siiski Kokk-Okk-fenomeniks. Tegevjuhti firmas nimetaksin tinglikult kokaks, kes supi keedab ehk optimeerib ja suurendab omanike kasumit. Samal ajal ühiskonnas tegutsevate monopolide juhid, keda me tinglikult nimetame Okkiks ehk Okkaks, tõstavad järjest hindu, et teha “vajalikke” investeeeringuid.

Kokk optimeerib ja Okk nülib viimasegi. Nii Kokk kui ka Okk täidavad muidugi oma ülesannet ehk missiooni, viies ellu oma tööandja visiooni. Sellesse auku kukub, et mitte öelda visatakse, ka tavakodanik.

Heas kapitalismis vuhiseb supereestlane ringi 7. seeria BMWs või Jaguaris ning tema 60 ruutmeetrise elutoa seina kroonib kodukino. Kolmanda Eesti kodanik vahib samal ajal 54sentimeetrise diagonaaliga Samsungi pilti ja käivitab hommikuti Daewoo Lanost. See on hea kapitalism.

Halb kapitalism on see, kui 7. seeria BMW sõidab hommikul üle sinu varvaste, kui sa poolnälginult tööle roomad, sest sa oled üritanud terve viimase nädala säästa raha Okkile maksmiseks.

Viimase kolme kuuga olen isegi hakanud aru saama Eesti sotsioloogidest, kes tunnevad end teise Eestina ja igatsevad pääseda esimese Eesti laua äärde.

Inimese seisukoha määrab tema istekoht, et mitte öelda rahakoti paksus.

Samamoodi määrab Indrek Neiveltit teenindanud maksukonsultandi seisukoha tema istekoht. Sellel istekohal müüakse maksude optimeerimise teenust.

Maksuameti jurist müüb aga oma tööandjale maksude optimeerimisskeemide paljastamise teenust. 

Neivelti skeemis läheb aktsiate eest saadav raha müügiprotsessi käigus üle osaühingu aktsiakapitali. Maksuamet arvas, et selle protsessi käigus võiks ära maksta ka 26 protsenti. Kui Neiveltile maksuameti tõde ei meeldi, siis ta peab minema kohtusse.