Kõik nimetatud on pärit angloameerika maailmast ja enamik neist on mustanahalised. Traditsiooniliselt ongi raskekaalu poksi maailmameistrite kodune keel inglise keel.

Ent viimasel paaril aastal on see reegel läbi teinud totaalse muutuse. Tänase seisuga kuuluvad kolm tähtsaimat maailmameistritiitlit slaavi verd nahkkindameestele ja ka tähtsuselt neljas tiitel (vt lisa) kuulus veel nädal tagasi slaavlasele.

Staaride põud

Pärast seda, kui profipoksi viimane suur täht ja kõigi tiitlite omanik Lennox Lewis loobus, tabas poksimaailma omamoodi uinumine. Ühtäkki polnud poksis enam esimese suurusjärgu tähte, tiitlite omanikud olid kas poolvigased ja keeldusid väljakutsetest või olid lihtsalt igavad kujud. Värvikat tegelast, kelle nime tunneksid ka täiesti poksikauged inimesed - nagu näiteks Tyson -, polnud juba mõnda aega.

Kuni Venemaalt tõusis esile poksija kohta enneolematute mõõtmetega Nikolai Valujev. Piiterlase kasv on 213 sentimeetrit, kaalu aga 150 kilo. Kuigi mees on poksiringis aeglane ja mitte eriti tehniline, annavad mass, kasv, pikad käed ja korralik võhm talle eelised, mida senised vastased pole suutnud üle trumbata. Valujev on osanud vastased ära väsitada ja viimastes raundides nad nokauti löönud või siis saavutanud punktiparemuse. Tänase seisuga on Valujev profina pidanud 45 matši ja need kõik võitnud - enamat (49) suutis vaid 1950. aastate staar Rocky Marciano - ainus alistamatu raskekaallane läbi aegade. Valujev ongi kuulutanud, et tema eesmärk on Marciano rekordi ületamine, ja ainuüksi see siht on tema nime ümber tekitanud tõsise rahvusvahelise sumina.

Kui lisame siia tõsiasja, et Ameerikas promob Valujevit "kuri geenius" Don King, võime olla üpris kindlad, et just Vene vägilane, keda poksiringkondades kutsutakse Beast from the East ehk "Koll idast", ongi järgmine staar, keda teavad ka poksi suhtes muidu ükskõiksed inimesed.

Vägilase kriminaalsed kombed

Kuigi Valujevit üritatakse näidata ehtsa bogatõri ehk heatahtliku Vene vägilasena, on temalgi oma "luukered". Näiteks vahejuhtum tänavu jaanuarist, kus hiiglane peksis armetult läbi Peterburi jäähalli 61aastase majordoomuse. Intsident algas sellest, et Valujevi abikaasa viis oma poja iluuisutamistrenni ja parkis oma maasturi valesse, s.t hokimeestele ette nähtud kohta. Valvur palus naisel auto ümber parkida, mispeale too helistas poksitšempionile. Tunnistaja sõnul tassis Valujev hallipäise ohvri jäähalli ventilatsiooniruumi, paiskas ta põrandale ja andis kümmekond obadust. Tulemuseks tõsised pea- ja rindkerevigastused. Valujev ise eitas peksmist. Esmalt rääkis ta ajakirjanikele, et astus oma pere kaitseks välja ja raputas valvurit kergelt, hiljem aga teatas, et vanake hoopis libises jääl...

Lisaks uuris armutu press välja, et 90ndatel osales Valujev razborka'del ehk kurjategijate jõudemonstratsioonidel. 1994. aastal jäi vähe puud u, et tänast tšempioni oleks süüdistatud väljapressimises. Nimelt rääkis ühe Saksa firma esindaja Peterburi miilitsale, kuidas temalt korterit välja pressinud tegelased sõidutasid ta autoga metsa.  Auto tagaistmel aga istus vaikides ei keegi muu kui tulevane superpoksija. Valujevi ülesanne oligi üksnes oma kohalolekuga ohvrile vastupanu mõttetust sisendada.

Too juhtum lahendati kõrgeimal tasemel - Saksamaa peakonsul võttis ühendust FSBga ja väljapressitud korter anti kiiresti kannatanule tagasi, kriminaalasi aga lõpetati.

Vene ajakirjanikud said organiseeritud kuritegevuse uurijatelt muu hulgas teada, et Valujevi hüüdnimi oli sel hämaral perioodil Kuvalda.

Teised

Poksi raskekaalu värskeim maailmameister on Shannon Briggs. 35aastane jänki alistas 4. novembril Valgevene tõusva tähe Sergei Ljahhovitši, lüües mehe matši viimase raundi viimasel minutil ringist välja. Tasuks sai Briggs WBO versiooni maailmameistrivöö. WBO on MM-tiitlit välja andvatest organisatsioonidest tähtsuselt neljas. Selle hetkeni kuulusid kõik neli tiitlit Nõukogude Liidu aladelt pärit poksijatele - lisaks Vitebskis sündinud, ent Arizonas elavale tiitli kaotanud Ljahhovitšile (WBO) on praegu maailmameistrid Vladimir Klitško (IBF, Kasahstanis sündinud ukrainlane, kes elab Hamburgis), Oleg Maskajev (WBC, Kasahstanis sündinud venelane, kes elab Californias) ja Valujev (WBA).

Juba sel laupäeval võib tiitlite seis USA ja Ida vahel võrdsustuda. New Yorgi Madison Square Gardenis kohtuvad IBF-versiooni tiitlimatšis Klitško ja seni kaotuseta Calvin Brock, kellele kuulub üks poksimaailma veidramaid hüüdnimesid "Poksiv Pankur".

Maskajevi kord tiitlit kaitsta seisab ees 10. detsembril, mil ta kohtub Moskvas Olimpiiski spordiareenil vähetuntud ugandalase Peter Okhelloga.

Valujevi järgmine tiitlimatš on esialgu kavandatud jaanuari lõppu. Vastase osas seni kokkulepped puuduvad. Võib arvata, et Valujev, kes on oma eesmärgiks seadnud Marciano rekordi ületamise, ei lase liiga tugevaid vastaseid ligi. Valujev ise on sellised spekulatsioonid välistanud, rääkides muu hulgas soovist lausa Lennox Lewis pensionilt tagasi meelitada.

Üks on kindel - Ida pealetung raskekaalu poksis jätkub. Ilmselt juba õige pea astuvad tiitlimatšides üles Dagestanist pärit Sultan Ibragimov, usbekk Ruslan Šagajev (hüüdnimega Valge Tyson), ukrainlane Aleksandr Dimitrenko ning venelased Aleksandr Povetkin ja Denis Boitsov. Esmajoones neile ennustatakse poksimaailmas suurt tulevikku.

Tiitlimatšide korraldajaid nagu kirjuid koeri

Profipoksis on maailmameistritiitlitega igavene segadus. Näiteks raskekaalus on tunnustatud maailmameistreid tervelt neli! Ilmselt ei kujuta keegi ette, et kiirlaskumises või kümnevõistluses oleks korraga neli maailmameistrit.

Juba aastakümneid korraldavad tiitlimatše rivaalitsevad organisatsioonid ja ammuilma ei oska keegi öelda, kes just on see kõige õigem maailmameister. Viimase 40 aasta jooksul on vaid 9 poksijat ajutiselt saavutanud nn undisputed ehk vastuvaidlematu maailmameistri nimetuse - olnud korraga kõigi konkureerivate organisatsioonide esinumbrid.n WBA (World Boxing Association). Asutati 1921 kui USA rahvuslik poksiliit, praeguse nime sai 1962.

  • WBC (World Boxing Council). Asutati 1963 Mehhikos. WBC on ellu kutsunud enamiku poksijate turvalisuse eest hoolitsevaid reegleid.
  • IBF (International Boxing Federation). Asutati 1983. aastal, kui WBAs tekkisid erimeelsused võimujagamises. 
  • Kolme suure kõrvale on jõuliselt kerkinud neljas, WBO (World Boxing Organisation). WBO asutati 1988. aastal, kui grupp Puerto Rico ja Dominikaani ärimehi astus WBAst välja.

Ebamäärasus küsimuses, kes on maailma parim poksija, kestab juba aastaid. Katse segadust leevendada tegi autoriteetne ajakiri The Ring, mis ilmub alates 1922. aastast. Alates 1979. aastast on The Ring välja andnud oma maailmameistritiitli. Viimati oli The Ringi maailmameister ukrainlane Vitali Klitško, kes aga novembris 2005 kindad varna riputas.

Poksijad ja nende hüüdnimed

Kuna profipoks on (üritab olla) suur meelelahutus, on poksijate hüüdnimed saanud spordiala pärisosaks. Lisaks Beast from the East Valujevile, tuleb ette nii tõsiselt kurjakuulutavaid kui ka kentsakaid hüüdnimesid. Poksifännide foorumites kohtab isegi hüüdnimede pingeridu.

Mõned näited:

Mike Tyson - Iron Mike, Baddest man on the Planet

Lennox Lewis - The Lion

Vitali Klitško - Dr Iron Fist

Axel Schulz - Maulwurf

Joe Louis - The Brown Bomber

Sergei Ljahhovitš - White Wolf

Shannon Briggs - Cannon

Riddick Bowe - Big Daddy

Oleg Maskajev - The Big O

Floyd Patterson - The Gentleman of Boxing

Muhammad Ali - The Greatest

Joe Frazier - Smokin' Joe

George Foreman - Big George

Evander Holyfield - Real Deal

John Ruiz - The Quiet Man

Lance Whitaker - Goofi

Chris Byurd - Rapid Fire

Vladimir Klitško - Steelhammer

James Toney - Lights Out

Sam Peter - Nigerian Nightmare

Oliver McCall - The Atomic Bull

Hasim Rahman - The Rock

Lamon Brewster - Relentless