Vaja läheb:

1,5 kg porgandeid

10 pisemat sibulat

3 apelsini

30 g võid

1 l kanapuljongit

pipart ja soola

Valmistamine

Riivi porgandid jämeda riiviga ja tükelda sibulad. Sulata pannil või ning vala sinna sibulad ja porgandid. Hauta umbes kümme minutit. Lase puljong keema tõusta, riivi kolme apelsini koor eraldi kaussi ja pigista mahl porgandi-apelsini­segu hulka. Tõsta saadud segu puljongipotti ja jäta 35 minutiks hauduma. Serveerimisel lisa riivitud apelsinikoored. Supis ei ole tunda keedetud porgandi maitset, domineerib apelsini värskus. Kõledas talveilmas mõjub erkoranž supp ergutava päikesena.


Hernesupp suitsulihaga

Vaja läheb:

1–1,5 l vett

1–1,5 kl kuivatatud herneid

700 g suitsutatud liha (kondiga)

2 porgandit

0,5 kl kruupe

soovi korral sibulat, soola

Valmistamine

Puhasta ja kupata suitsuliha. Võta uus vesi, pane sisse herned ja porganditükid. Keeda tasasel tulel, kuni herned on pehmed ja hakkavad lagunema. Lisa pool klaasi kruupe. Tõsta liha supist välja, puhasta kontidest, pane tagasi sisse ning aja korraks keema. Supp peab jääma hästi paks. Serveeri juurde ahjus röstitud saiakuubikuid.


Hapukapsasupp

 

Vaja läheb:

1–1,5 l vett

700 g rasvasemat sealiha

700 g hapukapsaid

porgandit

sibulat

soola

3 sl tangu

1 sl suhkrut 

Valmistamine

Lisa veega täidetud kastrulisse sea­liha, kapsas, viilutatud porgand, sibul ja tangud ning keeda umbes poolteist tundi. Hapukapsasupi võib kohe külma veega keema panna, sest hapu ei lase vahul tekkida. Vahetult enne valmimist lisa suhkur. Serveerimisel võib lisada hakitud värsket sibulat ja hapukoort ning juurde pakkuda külmi keedukartuleid. Hapukapsasuppi tasub keeta suurema potitäie, sest mida rohkem soojendad, seda paremaks see läheb. Vanaema tarkusest on teada, et kõige paremini maitseb supp seitsmendal päeval. Kui supp läheb paksuks kätte, võib lisada keedetud vett.