Köök: Jõululõhnad kööki
Kodused piparkoogid
Vaja läheb
- 2 kg jahu
- 1,5 kg siirupit
- 500 g võid
- 200 g suhkrut
- 2 tl peenestatud kardemoni
- 2 tl nelki
- 2 tl peenestatud apelsinikoort
- 5 muna
- 10 g sidrunihapet
- 20 g soodat
- 30 g tärklist
Suhkrusiirupiks:
- 1,2 kg suhkrut
- 2 kl vett
Valmistamine
Suhkrusiirupi saamiseks pruunista klaas suhkrut pannil või kastrulipõhjas ühtlaselt pruuniks. Lisa aeglaselt segades juurde 2 klaasi keeva vett ja oota, kuni suhkur on sulanud. Suhkrukaramelli lisatud keev vesi tekitab ägeda mullitamise. Lisa pruunile leemele 1 kg suhkrut. Sega ja keeda, kuni suhkur on sulanud ja siirup muutub paksemaks. Aja saadud siirup suhkru ja võiga keema. Peenesta maitseained uhmris. Tõsta siirup tulelt ja lisa maitseained kohe juurde. Sega jahu hulka sooda, sidrunihape, tärklis ja lahtiklopitud munad. Kui siirup on jahtunud, sega kõik ained ja klopi ühtlaseks.
Tainas võiks enne piparkookide vormimist nädal aega külmkapis seista. Kui tainas on valmis, kutsu sõbrad külla ja korralda üks mõnus piparkookide küpsetamise õhtu. Põnevate vormidega tehtud piparkookidele pane enne ahju pistmist peale poolik kooritud mandel. Kestad tulevad kergelt ära, kui hoiad mandleid veidi aega kuumas vees. Siis pintselda piparkoogid veel üle lahtiklopitud munakollasega ja pista küpsetuspaberiga kaetud plaadil ahju küpsema. Selleks et vältida söestunud plaaditäite prügikasti viskamist, tuleb peaaegu kogu aeg ahju kõrval valves olla.
Küpsetatud ahjuliha punase kapsa, praetud kartulite ja kõrvitsaga
kuuele
Vaja läheb:
- 1 pakk küpsetatud ahjuliha
- 1 väiksem punane kapsas
- pool pakki külmsuitsupeekonit
- 2 sl rosinaid
- 2 pulka kaneelikoort
- 1 kanapuljongikuubik
- 3 sl vahtrasiirupit
- 2 sl äädikat
- 1 kooritud hapukas õun
Lisandiks:
- 12 kartulit
- pool kõrvitsat (koguselt sama palju kui kartulit)
- 1 tl võid
- 1 sl oliiviõli
- 1 tl seesamiseemneid
- hakitud peterselli ja rosmariini
Valmistamine
Viiluta liha parajateks lõikudeks, kuumuta grillpannil või miks ka mitte grillil. Küpseta liha mõlemalt poolt umbes 3 minutit.
Lõika kapsas ja peekon peenteks ribadeks. Prae peekon potis vähese õliga, lisa kapsas ja prae kergelt läbi. Lisa vesi ja äädikas. Sega juurde puljongikuubikust valmistatud puljong, kaneelikoor, rosinad, riivitud õun ja vahtrasiirup. Hauta kapsaid tasasel tulel, kuni vedelik on kadunud. Maitse ja vajadusel lisa vahtrasiirupit, soola ja äädikat.