Loengutes tuleb juttu rasedusest, sünnitusest koos osakonna külastusega, imetamise kunstist ja vastsündinu hoolitsusest. Populaarseim teema on seni olnud sünnitus. Tunnihind perekoolides ei tõuse enamasti üle 200 krooni. Meeste osalust hinnatakse tegijate sõnul 10–90%ni. Paljud kooliskäijaid on esimest korda lapseootel pered. Loengutel osalejate hulgas kohtab ka teist korda lapseootel peresid. Ikka selleks, et muuta ootusaeg meeldejäävaks ja vahvaks sündmuseks.


Kuidas beebi eest koju jõudes hoolitseda, räägib Pelgulinna perekooli ämmaemand.


Raamatud ja ajakirjad pakuvad nõuandeid, mis paljuski on omavahel vastuolus. Beebi­kaupade ja hooldusvahendite tootjad soovitavad muidugi oma kaupa. Annan mõned lihtsad võtted, mis minu praktikas on hästi toiminud. Kõige tähtsam: enne imikuga tegelemist tuleb alati käed puhtaks pesta. Nõudke seda ka teistelt, kes titaga tihedamalt kokku puutuvad.


Nahahooldus


Vastsündinu nahk ei talu hõõrumist ega pesuvahendeid. Tita nahakiht on üliõhuke ja kaitsevõime alles välja kujunemas. Seepärast on puhastamiseks parim tavaline vesi. Mähet vahetades on hea pesta vastsündinut voolava vee all (veenduge enne, et temperatuur on sobiv, 36–37 ºC). Kui puhastatav piirkond ei ole suur, võib kasutada ka vees niisutatud vatitupsu või pehmet pesemiskinnast. Väga tähtis on hoolikalt kuivatada. Jälgige, et kõik voldipõhjad saaksid korralikult kuivaks. Kui toatemperatuur on sobiv (>20 ºC), lubage beebil mähkme vahetamisel mõnda aega paljalt siputada. Sel ajal võib teha kerget silitusmassaaži. Silitusi ei ole kunagi liiga palju! Silitamine mõjub soodsalt imiku närvisüsteemi arengule ja meeldib beebile.


Hooldusvahendeid valides tutvuge hoolikalt etiketiga ja vältige tooteid, mis sisaldavad säilitus-, lõhna- ja värvaineid. Jälgige ka säilivusaega. Eelistage võimalikult looduspuhtaid ja naturaalseid hooldusvahendeid.


Esimesel elukuul läheb tõenäoliselt vaja vaid kaitsekreemi või puudrit mähkmealusele piirkonnale. Niiskeid salvrätte kasutage siis, kui vett ei ole käepärast, ja valige võimalikult tagasihoidliku lõhnaga rätid.



Mähkmete vahetamine



Kui mähkmealuses piirkonnas tekib punetus, pole mähet piisava sagedusega vahetatud. Pissist mähet tuleks vahetada 6–7 korda päevas. Pärast kakamist tuleb pepu kohe puhastada ja mähe puhta vastu vahetada.


Ühe korra kasutatavad mähkmed on erineva katte- ja absorbentmaterjaliga. Katsetage ja leidke just oma lapsele sobiv. Riidest mähkmed on sama tõhusad kui ühekordseks kasutamiseks mõeldud mähkmed, kuid loodussõbralikumad ja väiksema lööberiskiga. Tegelikult on juba vastsündinueast alates võimalik hakata last kätel hoides pissitama ja kakatama. Beebid pissivad-kakavad tavaliselt pärast ärkamist ja söömist.


Silmade puhastamine



Mõnikord ei ole vastsündinul pisarakanalid veel avanenud ja silmi on vaja seet&o tild e;ttu mitu korda päevas puhastada. Puhastage neid pühkiva liigutusega silma välisnurgast sisenurga poole toasooja keedetud vee või värske kummeliteega. Mõlema silma jaoks võtke eraldi vatitups.


Puhtaid silmi pole vaja puudutada, aga kui nurka koguneb kollakas mäda või silm punetab, rääkige sellest perearstile.


Kõrvad



Vannitamisel võib vesi kõrva sattuda, seda ei pea vältima. Pärast vanni asetage laps kordamööda mõlemale küljele, et vesi välja valguks. Kuivatage hoolikalt väliskõrv ja kõrva tagumine osa.


Kõrvad ja teised avaused, kuhu sõrm sisse ei mahu, pole looduse poolt mõeldud seest puhastamiseks. Väikestes käikudes toimib isepuhastumise süsteem.


Nina



Vastsündinu hingamisteed on anatoomiliselt väga kitsad ja nina limaskestas tekib kuiva õhu tõttu sageli turse. Niisutamiseks ja limaskesta turse alandamiseks võib kasutada rinnapiima, füsioloogilist või meresoolalahust. Vastsündinute hingamisteedele sobiva lahuse leiab apteegi käsimüügist. Nina ei pea kogu aeg puhastama, aga kui on näha, et mõni kollike segab hingamist, eemaldage see sõrmede vahel keerutatud vatirulliga.


Naba



Kuigi naba välimus ajab algul hirmu nahka, pole põhjust karta. Nabanööril ei ole valus. Kinnitage vastsündinu mähe nii, et naba jääks välja. Õhu käes paraneb see kiiremini ja ka põletik ei teki nii lihtsalt. Naba tuleb hakata puhastama siis, kui köndi irdumisega eritub vana pruunikas veri või kollakas haavavedelik.


Naba ümbritsevat nahka võib puhastada nagu silmigi, vatitupsu ja toasooja keedetud veega.


Haava puhastamiseks vajate vatitikku ja desinfitseerivat vedelikku: nabapiiritust, saialilletinktuuri või viina. Puhastada tuleb nii sageli kui vaja kuni täieliku paranemiseni. Mähet vahetades heitke pilk peale ka nabale.


Vannitamine



Esimesel elukuul vannitatakse last vaid puhta veega. Pesemisvahendite kasutamist lükake edasi nii kaua kui võimalik. See aitab vältida imiku naha kahjustumist ning sealt edasi allergiliste löövete ja punetuse teket. Vannitada võib iga päev, aga ei ole ka midagi hullu, kui beebi mõnuleb vees 2–3 korda nädalas. Vahepealsel ajal kontrollige ja puhastage voldipõhju, et vältida haudumust.


Kui tita on vannis rahutu, kontrollige veetemperatuuri. Sobiv temperatuur on 34–37 ºC. Beebil meeldib olla üleni vees, kusjuures sügavamat vett ei tasu peljata. Hoidke imikut tugevalt ja kindlalt, rääkige temaga rahulikult ja lõbusalt, siis ta ei karda. Hoolitsege, et vesi ei satuks ninna või suhu. Kui tital on väga kuiv nahk, valage vette veidi taimset õli. Kui nahal on vistrikke või punetust, võib lisada saialilletee tõmmist. Kui pärast vannitamist beebi nutab, pakkuge talle vannilina sisse mähituna rinda. Kuivatada, naba puhastada ja kreemitada saab seejärel juba hoopis paremas tujus.


Imiku pesu pesemine



Beebiriiete pesemiseks kasutage hüpoallergilisi tooteid. Pesumasinat ei tohi liialt täis toppida, muidu võib riietesse jääda pesuvahendijääke, mis ärritavad nahka. Võimaluse korral kuivatage pesu õues nööril.