29.02.2008, 00:00
Koolilaste toitumine
Toitumisharjumused – ja üksiti nende mõju elu kvaliteedile ja tervisele – saavad alguse lapsepõlvest, seetõttu tuleks õige toitumine normiks viia just kooliajal, soovitab Tallinna Lastehaigla endokrinoloog Ülle Einberg.
Enne meie ajaarvamist on Hippokrates öelnud: „Iga toiduaine, mida
inimene sööb, mõjutab tema keha ja muudab seda mingil moel
ning neist muutustest sõltub kogu tema elu – on ta siis terve,
haige või paranemas.”
Rohkem kui kaks tuhat aastat
meditsiini ja terviseedendust pole seda seisukohta kummutanud.
Tervisliku toiduvaliku põhimõtted
Märgusõnad, millele toetudes luuakse tervislik toidusedel, on
tasakaalustatus, mõõdukus, mitmekesisus ja vajadustele
vastavus.
Tasakaalustatus tähendab, et päevasest
toiduenergiast moodustavad süsivesikud 55–60%, valgud 10–20%,
rasvad 25–30%. Kiudaineid peab toidus olema 25–35 grammi.
Mõõdukust järgides tuleks vaadata, et energiarikkad, suure
suhkru- ja rasvasisaldusega toiduained koolilapse valikus liiga suurt osakaalu
ei saavutaks. Need on küll maitsvad, kuid sageli vitamiini- ja
mineraalivaesed.
Mitmekesisus tähendab, et söömisel
tuleks teha valikuid nii ühe toiduaineterühma piires kui ka
toiduainerühmade vahel.
Vastavus vajadusele aga tähendab
seda, et energia saamine ja kulutamine peavad olema tasakaalus. Kui laps saab
toidust energiat rohkem kui ta kulutab, siis koguneb see varudena rasvkoesse.
Pideva liigse energia saamine viib ülekaalu ja rasvumise tekkimiseni.
Soovituslike toiduportsjonite energeetiline väärtus on pisut
erinev, seetõttu tuleks neid varieerida, ühtlasi tagab see ka toidu
mitmekesisuse.
Teravili ja kartul
Esimesse rühma kuuluvad teraviljatooted ja kartul. See rühm on
toidu süsivesikute, kiudainete, mitmete vitamiinide ja mineraalide
allikaks. Ühe portsjoni kaal on leival-sepikul 30 grammi, pudrul, keedetud
kartulil ja pastatoodetel 100 grammi. Päevasest portsjonite arvust
(8–13) peaks 50% moodustama leib, 25% teised teraviljatooted ja 25%
kartul.
Päevas peaks sööma 3–5 viilu
rukkileiba, kartulit tuleks eelistada riisile ja makaronidele. Põhjuseks
on nende toiduainete suur kiudainete, vitamiinide ja mineraalainete
sisaldus.
Köögiviljad ja seened
Köögiviljad annavad vähe kaloreid – 1 portsjon umbes 25
kcal –, samas on nad headeks kiudainete , vitamiinide ja mineraalide
allikateks.
Köögivilju peaks sööma 300–400
grammi päevas. Sellest kogusest umbes poole peaks sööma toorelt
ja poole termiliselt töödeldult.
Kõige
valgurikkamad köögiviljad on kaunviljad. Nad ei asenda loomset valku
täielikult, ometi peaksid lapsed, kes liha ei armasta, täiendavalt
kaunvilju sööma.
Üks köögiviljaportsjon
tähendab 100 grammi toorest või keedetud köögivilja
või 80 grammi kaunvilju või 2 dl köögiviljamahla.
Puuviljad ja marjad
Puuviljad ja marjad on
väärtuslik süsivesikute, kiudainete, vitamiinide ja
antioksüdantide allikas. Üks puuviljaportsjon annab 40–70
kcal.
Puuviljad ja marjad sobivad hästi nii vahepaladeks kui ka
magustoiduks. Üks portsjon tähendab 100 gr värskeid puuvilju ja
marju või 15 gr kuivatatud puuvilju või marju või 1 dl
täismahla või 1 dl kompotti.
Tähelepanu –
laste hulgas populaarsed kõrremahlad pole mahlad, vaid mahlajoogid,
kuuludes maiustuste ja limonaadide gruppi.
Liha, kala,
muna
Liha ja lihatooted, kala ja muna on tähtsaks
loomse valgu allikaks. Loomse valgu aminohappeline koostis on parem kui taimse
valgu oma. Lihas ja lihasaadustes on rikkalikult rauda ning A ja B rühma
vitamiine.
Lihast sobivad lastele kõige paremini taisest lihast
valmistatud road, head on ka kana- ja kalkuniliha. Viinerite ja vorstidega
liialdamist tuleks aga vältida.
Kala on tähtis nii valkude
kui ka asendamatute oomega rasvhapete ja D-vitamiini tõttu. Kala tuleks
süüa vähemalt kord nädalas. Kuna Balti Läänemere
kalade dioksiinide sisaldus on küllalt kõrge, tuleks lõhe ja
forelli ostmisel eelistada Norra rannikult püütud või
kasvandusest pärinevaid kalu. Räime ja kilu oleks soovitav
süüa umbes kaks korda kuus. Kes soovib lapse toidulauda rikastada
kalamaksaõliga, võiks eelistada Peter Moelleri kapsleid –
need on testitud ja puhta kalamaksaõliga.
Kanamune tuleks
süüa 0,5–1 päevas. Muna on väärtuslik toiduaine,
munakollane sisaldab kõiki eluks vajalikke vitamiine. Keedetud muna on
tervislikum kui praetud muna.
Üks selle toidugrupi portsjon
annab keskmiselt 70–100 kcal ja võib olla üks mainitud
toiduainetest: 50 gr taist liha küpsetatult, 60 gr nahata kanaliha, taist
sinki või verivorsti, 30 gr nahaga kanaliha, 30 gr vorsti, viinereid
või kotlette, 50 gr maksapasteeti, 30 gr kalapulki, 50 gr rasvast kala
(heeringas, lõhe, forell), 75 gr väherasvast kala (räim,
tursk, lest).
Selle toidugrupi valikust peaks koolilaps
sööma 2–5 portsjonit päevas.
Piim ja
piimatooted
Piim ja piimatooted on väärtuslikuks
valgu ja kaltsiumi allikaks. Koolilaps peaks iga päev jooma 2-3 klaasi
piima, keefiri või jogurtit, lisaks sööma ka juustu ja
kohupiima.
Tähelepanu – kui arst pole konkreetsele
lapsele midagi muud ette kirjutanud, siis on koolilapse joogiks vähemalt
2,5% rasvasisaldusega piim. Kui lapsel pole kaaluprobleeme, ei peaks ta
sööma light-märgistusega tooteid.
Jogurtitest tasub
eelistada biojogurtit, eriti siis, kui laps on hiljuti olnud haige ning teda on
ravitud antibiootikumidega. Biojogurtile lisatud kasulikud bakterid aitavad
taastada soolte mikrofloora, mida võis antibiootikumiravi
häirida.
Üks selle toidugrupi portsjon annab keskmiselt
70–100 kcal ja võib olla üks järgnevatest toiduainetest:
2 dl piima või keefiri rasvasisaldusega 2,5%, 1 dl puuvilja- või
marjajogurtit, 80 gr kodujuustu kuni 4% rasvasisaldusega, 100 gr kohupiima kuni
5% rasvasisaldusega, 80 gr hapukoort 10%, 50 gr kohupiimakreemi, 30–35 gr
juustu alla 25%, 20 gr juustu üle 25%.
Lisatavad
toidurasvad, pähklid, seemned
Määrde- ehk
katterasvana võiks eelistada kodumaiseid taimerasva-võisegusid,
puhast võid ja taimeõli. Populaarsed leivamäärded
– margariinid – ei ole laste tervise seisukohast just parim valik.
Eelistada tuleks võid. Margariinide kasutamisel jälgida neis
sisalduvate transrasvhapete olemasolu – piirnormiks on 2%.
Selle grupi toiduaineid peaks koolilaps saama 4-5 portsjonit päevas.
Üks portsjon annab keskmiselt 30–60 kcal ja võib olla
üks loetletud toiduainetest: 1 tl rapsi- või oliiviõli, 1 tl
võid või taimeõli-võisegu, 2 tl margariini
või majoneesi alla 40%, 1 tl margariini või majoneesi üle
40%, 10 gr pähkleid, seesami- ja päevalilleseemneid.
Suhkur, maiustused, karastusjoogid
Selle grupi valikusse
kuuluvad toiduained on kaloririkkad ja annavad palju toiduenergiat, ent
vähe vitamiine ja mineraale. Liialdamise korral on oht ülekaaluks ja
rasvumise tekkeks.
Laste magusavajaduse rahuldamiseks võiks
kasutada mett, moosi, puuvilju, ka tumedat šokolaadi. Rohkelt suh
krut ja lisaaineid sisaldavatest limonaadidest tuleks pigem hoiduda.
Koolilaps vajab selle grupi toiduaineid 2–4 portsjonit päevas.
Üks portsjon annab keskmiselt 40–70 kcal ning sisaldab üht
järgnevast loetelust: 2 tl mett, suhkrut või moosi, 10–15 gr
küpsiseid, 10 gr šokolaadi, 10 gr kompvekke, 1 dl mahlajooki
või limonaadi.
Vesi
Vee all
mõistame me puhast kraani- ja kaevuvett, pudelivett ja taimeteed, mis
sobivad janu kustutamiseks ühtviisi hästi. Mahlad, limonaadid ja
koolajoogid janu kustutamiseks ei sobi.
Vett peaks koolilapse
päevamenüüsse mahtuma 6–8 portsjonit, üks portsjon on
2 dl vett või teed.
Koolilapse näidismenüü (ca 2000 kcal)
• Hommikusöök: teraviljapuder 200 gr, 1 viil rukkileiba singi, tomati ja paprikaga, 1 klaas kakaod.
• Vahepala: 2 puuvilja.
• Lõunasöök: 2-3 keedetud kartulit, 1 kanakoib, rohkelt toorsalatit õliga, 1 viil leiba, 1 klaas piima või keefirit, kohupiim kisselliga.
• Vahepala: 1 väike peotäis rosinaid või pähkleid.
• Õhtusöök: Ahjus küpsetatud kala keedetud riisi ja köögiviljadega, 1 viil rukkileiba, 1 klaas piima või keefirit, 1 banaan.
• Vahepala: taimetee meega, 1 rosinakukkel.
• Hommikusöök: teraviljapuder 200 gr, 1 viil rukkileiba singi, tomati ja paprikaga, 1 klaas kakaod.
• Vahepala: 2 puuvilja.
• Lõunasöök: 2-3 keedetud kartulit, 1 kanakoib, rohkelt toorsalatit õliga, 1 viil leiba, 1 klaas piima või keefirit, kohupiim kisselliga.
• Vahepala: 1 väike peotäis rosinaid või pähkleid.
• Õhtusöök: Ahjus küpsetatud kala keedetud riisi ja köögiviljadega, 1 viil rukkileiba, 1 klaas piima või keefirit, 1 banaan.
• Vahepala: taimetee meega, 1 rosinakukkel.
Soovitused õigete toitumisharjumuste kujundamiseks
• Regulaarne toitumine: teatud kindlatel kellaaegadel.
• 4–6 toidukorda päevas ehk iga 3-4 tunni tagant.
• Hommikusööki tuleks koolilastele pakkuda ka siis, kui isu on vähene või kui on kiire: klaas sooja kakaod või teed, võileib, puuvili.
• Koolilõuna peaks katma 1/3 päevasest toiduenergiast. Normaalne koolilõuna on 12 paiku, pärast tunde vajab laps kerget einet.
• Söömiseks peab olema piisavalt aega: põhitoidu jaoks 20–25 minutit ja eine jaoks 10–15 minutit.
• Küllastustunne tekib paremini, kui süüakse aeglaselt ja korralikult toitu mäludes.
• Süüa ainult toidulaua ääres, mitte tänaval või bussis. Ka ei tohiks lubada söömist arvuti kasutamise, teleri vaatamise või raamatu lugemise ajal.
• Vanemad peavad näitama eeskuju tervislikul toitumisel ja kaasama lapsi toiduainete valimisse poes ja toidu valmistamisse kodus.
• Lapsi ei tohi seoses söögiga hirmutada. Söök ei ole karistus ega premeerimisvahend.
• Regulaarne toitumine: teatud kindlatel kellaaegadel.
• 4–6 toidukorda päevas ehk iga 3-4 tunni tagant.
• Hommikusööki tuleks koolilastele pakkuda ka siis, kui isu on vähene või kui on kiire: klaas sooja kakaod või teed, võileib, puuvili.
• Koolilõuna peaks katma 1/3 päevasest toiduenergiast. Normaalne koolilõuna on 12 paiku, pärast tunde vajab laps kerget einet.
• Söömiseks peab olema piisavalt aega: põhitoidu jaoks 20–25 minutit ja eine jaoks 10–15 minutit.
• Küllastustunne tekib paremini, kui süüakse aeglaselt ja korralikult toitu mäludes.
• Süüa ainult toidulaua ääres, mitte tänaval või bussis. Ka ei tohiks lubada söömist arvuti kasutamise, teleri vaatamise või raamatu lugemise ajal.
• Vanemad peavad näitama eeskuju tervislikul toitumisel ja kaasama lapsi toiduainete valimisse poes ja toidu valmistamisse kodus.
• Lapsi ei tohi seoses söögiga hirmutada. Söök ei ole karistus ega premeerimisvahend.