Savisaar andis positiivse vastuse rutiinsel valimistejärgsel kontrollil, mille läbisid kõik valimiste võitjad.

ELi poliitilise komitee eksperdi Miguel Barroso hinnangul on ilmne, et praegune Tallinna linnapea on keelatud preparaate pruukinud pikema aja jooksul. "Igaüks võib selles veenduda, kui võrdleb Savisaare tänaseid fotosid laulva revolutsiooni aegsetega. Need on äravahetamiseni sarnased, kuigi vahepeal on möödunud üle kahekümne aasta. Nii kaua nii nooruslik püsida on võimalik ainult säilitus­ainete abil. Loomulikult mõjutas see ka valimistulemusi."

Barroso sõnul ei ole regulaarne dopingukontroll välja mõeldud mitte võistlejate kiusamiseks, vaid nende tervise huvides. "Dopingunimekirja täiendatakse pidevalt ning sinna võetakse üksnes aineid, mille mõju tervisele on ettearvamatu või kahjulik. Iga normaalse inimese organism sisaldab teatud määral säilitusained, aga Savisaare organismist avastati neid üle kümne korra keskmisest rohkem."

Kuivõrd Savisaarel oli see esmakordne vahelejäämine, karistab WADA veteranpoliitikut kaheaastase võistluskeeluga, mis tähendab, et tal tuleb vahele jätta nii sügisesed kohalikud kui järgmised riigikogu valimised 2011 kevadel. See-eest Londoni olümpiamängudel 2012 võib mees jälle osaleda.

WADA Balti osakonna juhtivekspert Maris Liebkalns selgitas, et eestlased on ise süüdi, et võtsid EP valimisteks vastu seaduse, mille kohaselt sai valida ainult suletud nimekirjade kaudu. "Nüüd jääb Eesti ilma kõigist kolmest Keskerakonna kohast, sest Savisaare panust üldisesse võitu pole võimalik võistkonna teiste liikmete osast lahutada." Liebkalns peab seadusemuudatust arulagedaks. "Aga ma olen alati arvanud, et eestlased on kõige lollim rahvas maailmas," täpsustas ta.

Teatavasti sai Keskerakond häälte järelkontrolli tulemusena ajutiselt ka kolmanda koha EPs, sest kohtunikekogu tunnistas SDP esinumbri Ivari Padari elukutseliseks ning diskvalifitseeris võistkonna tulemuse.

Savisaar on juba kuulutanud, et tegu on räpase provokatsiooniga, mille niiditõmbajaid tuleb otsida siitsamast Tallinnast Toompea võimuliidust. "Säilitusaineid võisid Edgarisse lisada kapo agendid," usub tema endine tiimikaaslane Vilja Savisaar-Lavrinovitš.