Kenteris võitis neli aastat tagasi Sydneys 200 meetri jooksu – haruldane saavutus alal, mida juba aastakümneid valitsevad mustanahalised. Thanou teenis samas 100 meetri distantsil hõbeda.

Sellest ajast saadik on Kenteris oma kodumaal samasugune rahvuskangelane nagu Erki Nool Eestis ning sama suur meediastaar kui David Beckham Inglismaal. Ka Thanou kuulub esimese suurusjärgu tähtede sekka.

Just Kenteris pidi möödunud reede hilisõhtul süütama Ateenas olümpiamängude tule. Kuid ta ei teinud seda. Mehest sai hoopis koos treeningukaaslase Thanouga peakangelane räpases loos, mis on omandanud seebiooperi mõõdud ja kus märksõnadeks on dopingukahtlus, salapärane liiklusõnnetus ja kriminaaluurimine.

"Kreeka tragöödia," ütleb noor kunstnik Elli Thalilou, kes tegelikult spordist nii väga ei huvitugi, vihjega riigi klassikalisele kirjandus- ja teatripärandile. "Kuigi ma arvan, et dopingut võtavad ka teised sportlased. Nemad on lihtsalt sattunud patuoinasteks."

Enamikus kuumaverelistes kreeklastes tekitab olümpialootuste kokkuvarisemine aga suurt viha. Endised fännid tahavad , et Kenteriselt võetaks ära sõjaväelised auastmed, mis talle pärast Sydney kuldmedalit anti. Teised nõuavad kohtuistungit, et mõista patustelt välja kogu raha, mis nad viimase viie aasta jooksul riigi toetusena said. Riigiprokurör Dimitris Papangelopoulos on juba uurimist alustanud.

Ka kõigi suuremate lehtede esikaantel mõistetakse Kenterise ja Thanou üle halastamatult kohut – ja kuigi keelatud ainete tarvitamist ei ole tõestatud, ei usu enam keegi endisi rahvuskangelasi, kes lubavad oma puhtuse tõestamise eest sõna otseses mõttes viimse veretilgani võidelda. "Kuldsed lootused... suured valed!" kuulutab Kreeka suurim päevaleht Ta Nea.

Ta Nea ajakirjanikud lubavad kirglikult, et ei jäta saladuse väljakaevamisel kivi kivi peale. "Inimesed ei saa aru, et ainult kahe sportlase karistamisega me sellest Kenterise-Thanou jamast välja ei tule!" teatab juhtkiri. "Tahame vastuseid kõigile küsimustele – mitte ainult kas ja milliseid aineid nad kasutasid, vaid ka kes neid aineid neile andis, kes sellest veel teadis ja kes jättis oma töö tegemata, kui ei suutnud neid takistada."

Ainult valitsusmeelne päevaleht Eleftheros Typos leiab loos midagi positiivset. Nende juhtkirjas avaldatakse lootust, et afäär annab ehk mängude sünni- ja korraldajamaale Kreekale võimaluse näidata maailmale, et steroidide suhtes kehtib täisleppimatus. "Me ei peaks muretsema sellepärast, kui palju medaleid me nüüd võidame, vaid millist olümpiaideaali me maailmale näitame."

Kuid koos kangelaste põrmu varisemisega on rahvas kaotanud viimse usu – see pole mitte ainult suur hoop spordile, vaid ka juhtivatele poliitilistele jõududele. Kardetakse, et Kreeka valitsuse soov jääda maailma silmis puhta palega on nii suur, et selle nimel ollakse valmis inetu skandaal kinni mätsima. Kreeka valitsuse pressiesindaja Theodoros Roussopoulos võib seetõttu tavapärase augustikuise puhkuse unustada – tema töö on nüüd veenda maailma ja Kreeka avalikkust vastupidises. "Võite kindlad olla, et valitsus ei karda tarvitusele võtta mingeid meetmeid, mis aitaksid kergejõustikul kanda tõelist olümpiaideaali," ütles Roussopoulos pressikonverentsil, laveerides oma sõnastustes osavalt mööda tülikast sõnast "doping". Ka Kreeka president Kostis Stephanopoulos on skandaali kommenteerinud väga lakooniliselt: "Häbi."

Rahvusvahelise Olümpiakomitee meditsiinikomisjoni esimehe Arne Ljunqvisti kinnitusel algas kummaline lugu juba möödunud nädala alguses Ameerikas. Maailma kergejõustikuliit IAAF peab väga ranget ülevaadet, kus maailma nurgas mõni atleet parajasti viibib. Rahvusvaheliste reeglite kohaselt peavad sportlased teatama dopinguküttidele, kus nad viibivad, sest arstidel on õigus iga kell ja ükskõik kus kohas proove võtta.

Sportlased pidid treenima Chicagos. Kui aga dopingukütid kohale jõudsid, olid sprinterid kadunud. Väidetavalt lendasid nad Saksamaale Essenisse ega jõudnud ametnikke oma reisiplaanide muutumisest teatada. Kreeka meedia aga lõksutas juba siis, et atleete olla hoopis nähtud kodumaal Korintose piirkonnas Lehaionis.

Möödunud kuul otsisid dopingukütid Kreeka sprintereid Iisraelist, kus nad väidetavalt treenisid. Jäädi uriiniproovita – Thanou ja Kenteris olid kadunud. Ka mullu sõitsid dopingupüüdjad neile järele Kreetale, kus selgus, et tegelikult viibisid sportlased hoopis Kataris.

Kenterise kohta räägitakse üldse kahtlasi lugusid – esmalt oli mees 400 meetri jooksja, kes ei paistnud üldse silma. Kuid vaid mõnekuune koostöö treener Christos Tzekosega lennutas ta kohe maailma tippu. Tema olümpiavõit Sydneys šokeeris kogu maailma. Järgnesid võidud 2001. aasta MMil ja EMil. Kuid väljaspool tippvõistlusi pole kreeklasi justkui ollagi. Kenteris on Kuldliiga sarjas väljaspool Kreekat võistelnud vaid ühel korral. See on põhjustanud kahtlusi, et ta väldib dopinguproove. Läinud aastal jättis ta vahele Pariisi MM-võistlused, põhjendades seda reievigastusega.

Kõiki neid juhtumeid silmas pidades on imekspandav, kuidas Kenteris ja Thanou siiani on puhtalt välja tulnud. Kuid nüüd puhusid nad pilli lõhki. Dopingulabor teatas Kreeka koondisele, et sprinteritelt tullakse neljapäeva õhtul olümpiakülas proove võtma. Kuigi sportlaste treener Christos Tzekos, kelle ajalehed on üksmeelselt Härra Keemikuks ristinud, väidab, et sportlased ei teadnud dopingukontrolli tulekust midagi, sest nende mobiilid olid välja lülitatud, on inimesi, kes lükkavad need teated ümber. Kreeka tiimi juhiabi Manolis Kolybadis on kohalikule telejaamale Alpha tagantjärele väitnud, et Thanou hakkas kontrolli saabumisest kuuldes "paanikast värisema" ja Kenteris pani mootorrattale hääled sisse.

Oli, kuidas oli – Kreeka koondis esitas igal juhul kirjaliku taotluse anda mõlemale sportlasele lisaaega dopinguproovi andmiseks ja olümpiakomitee nõustus. Nad andsid välja käsu, et sprinterid peavad ilmuma reedel distsiplinaarkomisjoni ette, sest dopinguproovi ilmumata jätmine on võrdsustatud positiivse dopinguprooviga.

Kuid reede hommikul teatasid sportlased hoopis Ateena KAT haiglast, et viibivad pärast mootorrattaõnnetust ravil ega pääse komisjoni ette. Väidetavalt oma treeneril külas käinud sportlased olla hilisõhtul Ateenasse naastes mootorrattaga kukkunud ja kergelt vigastada saanud.

See põhjustaski tõelise skandaali, sest meedia selgitas kiiresti välja, et kukkumise asjaolud on enam kui salapärased – ei leidunud ühtki pealtnägijat ega tunnistajat ning sportlaste vigastused osutusid neid uurinud arsti Filipos Koutsaftise sõnul äärmiselt tühisteks.

Pärast seda lükati distsiplinaarkomisjoni istungit "vigastatud" sportlaste tervise tõttu mitu korda edasi kuni lõpuks peeti see kolmapäeva hommikul. Pealtnäha tervetena istungile saabunud sportlased naasid istungilt vaevalt tunni pärast kaamerate ja reporterite piiramisrõngasse.

"Ma loobun olümpiast," kuulutas ülikonnas, kuid lipsuta Kenteris rahvahulgale. "Ning lõppeb ka minu koostöö treener Tzekosega."

Thanou tuli trepile mõned minutid hiljem. Tema akrediteeringu kaelakaart oli läinud. "Ma ei võistle," ütles ta.

Ohvitser ja tantsijanna

Kostas Kenteris

11.07.1973

Ala: 200 m jooks

Suurimad saavutused: kuldmedal Sydney olümpialt, 2001. aasta maailmameister

Amet: lennuväeohvitser

Haridus: Thessaloniki ülikool, bakalaureusekraad kehakultuuris ja sporditeaduses.

Kenterise vend on olnud kohalikul tasemel odaviskaja ja õde 100 meetri tõkkejooksja.

Ekaterini Thanou

01.02.1975

Ala: 100 m jooks

Suurimad saavutused: hõbemedal Sydney olümpialt, 2001. ja 1999. aasta maailmameistrivõistluste pronks

Amet: lennuväeohvitser

Haridus: Ateena ülikool, bakalaureusekraad kehakultuuris

Thanou õppis enne kergejõustikuga alustamist kaheksa aastat traditsionaalset Kreeka tantsu.