Turundusspetsialist Igor Treiel (29) tegi läinud suvel oma armastatule ­Jelenale (25) abieluettepaneku. Kuid tähistada seda “nagu kõik” noored põhimõtteliselt ei tahtnud. Nad tahtsid midagi originaalset. Näiteks pulmi kusagil välismaal, kus on soe ja paistab päike.


Kahjuks näis, et selline pulm on kallis. Ja siis tuli appi kriis!


Jelena ja Igor abiellusid täpselt sõbrapäeval, 14. veebruaril 2009. Sri Lankal. Ja räägivad, et praegu on abiellumine seal igas mõttes soodsam kui Eestis.


“Meil olid selle nii vastutusrikka sündmuse osas mõned kindlad kriteeriumid,” meenutab Igor.


“Me tahtsime esiteks, et oleks soe, teiseks, et oleks ebastandardne, kolmandaks, et hind oleks mõistlik. Uurisime Kanaare, Maldiive... ja valisime Sri Lanka.”


Igor ja Jelena pöördusid siseministeeriumi poole, et selgitada välja abielu sõlmimise asjaolud väljaspool Eestit. Neid huvitas eelkõige see, kas teises riigis registreeritud abielu loetakse kehtivaks ka Eestis.


“Jah, sellega kaasnevad väikesed probleemid. Põhimõtteliselt tuleb väljaspool Eestit abiellumise järel esitada kohalikule perekonnaseisuametile abielutunnistus ja selle ametlik tõlge eesti keelde. Pärast seda antakse sulle siin Eestis abielu registreerimise ametlik kinnitus,” kirjeldab läbitud protseduuri Igor. “Selles ei ole tegelikult midagi keerulist, pigem on tegemist tavalise formaalsusega. Kõige olulisem on, et väljaspool Eestit sõlmitud abielu on seaduslik ka siin.”


Kui kõik olulised küsimused olid selgeks saanud, suundusid Jelena ja Igor ühte Tallinna reisibüroosse ja palusid vormistada soovitud reis. Aga pärast seda tulid päike, pruudi ja peigmehe ebatavaline riietus, külatäie põlisrahva õnnitlused, rituaali läbitegemine ja palve mõistatuslikus keeles. Ja mis peamine – kergus, põnevus ja rahulolu, mida noored sellel päeval kogesid.


“Peamine küsimus, mis meile esitatakse, kõlab umbes nii: aga te tähistasite seda päeva ilma sugulasteta,” räägib Jelena. “Aga tegelikult on sellele küsimusele väga lihtne vastus: kes mida pulmadest ootab. Meie leidsime, et see on meie sündmus ja me tahame seda tähistada kahekesi, et seda hetke maksimaalselt tunnetada. Seda esiteks. Aga teiseks, isegi siis, kui registreerimine oleks toimunud Eestis, oleksime niikuinii läinud romantilisele pulmareisile.


Kuidas teisiti? Mis mesinädalad need ilma romantilise reisita on? Sellepärast liitsime kaks tegurit üheks – abielu sõlmimise ja romantilise reisi. Tegelikult, kui lähtuda sellistest arvestustest, läks kõik meile tõepoolest ka vähem maksma. Aga peamine on, et kõik oli just nii, nagu me tahtsime!”


Abielu registreerimine (vormistamine ja tseremoonia) Sri Lankal, pruudi meik, kohalikus stiilis pulmakleit ning romantiline õhtusöök mere ääres läks noorpaarile maksma 600 dollarit.


Aga üheksa päeva Sri Lankal villas maksis Jelenale ja Igorile 60 000 krooni – lisaks veel see, et söögi valmistamisel lähtuti just noorpaari soovidest.


Seega kulutas paar romantilisele reisile koos abielu sõlmimisega umbes 70 000 krooni. Kui nad arvutasid, palju läheks pulmade korraldamine maksma Eestis, selgus, et ainuüksi kõige pidulikuma tseremoonia ja järgneva kü ; ;laliste võõrustamise eest kusagil baaris-klubis-restoranis tuleks neil rohkem välja käia. Seda ilma igasuguse romantilise reisita.


“Me mõtlesime väga kaua, kuidas seda nii tähtsat ja samas romantilist sündmust korraldada,” räägib juba teine äsjane pruut ­Jekaterina Eilart, kes kandis veel kuu aja eest perekonnanime Rodina. Ka nemad mehega otsustasid sõlmida abielu päikese all.


“Me mõtlesime koos – nüüd juba abikaasaga – umbes aasta, kaalusime mitmeid variante, võimalusi... Kuid me ei leidnud Tallinnas tõesti midagi, mis oleks meile meeldinud: igav ja kallis,” räägib Jekaterina.


Ajakirjanik Andres Eilart (31) ja ajakirjanik Jekaterina Rodina (29) sõlmisid oma abielu Kariibi meres Neitsisaartel.


“Meil õnnestus saada väga odavad piletid Kariibi mere äärde. Ja “reis Kariibidele” kõlas nii kihvtilt ja romantiliselt. Siis saime teada, et seal on võimalik korraldada ka pulmatseremoonia.


Miks mitte? Ja nii me seal abiellusimegi,” räägib Jekaterina.


Kahenädalane reis koos abielu registreerimisega läks neile maksma umbes 50 000 krooni.


“See on täpselt see summa, mis kuluks minimaalselt, kui sõlmida abielu ja pidada pulmapidu Eestis – nii-öelda kombekohaselt. Aga nüüd oli meil nii romantiline puhkus kui ka pulmad meile endale, mitte aga külalistele ja sugulastele,” võtab Jekaterina jutu kokku. “Ja teate, kõik meie sugulased ja sõbrad said meist täielikult aru... Aga kui romantiline see kõik oli, soe ja õrn...


Soovitan kõikidele.”