Kui riik on pankroti äärel, siis mida see tähendab?

„Sisuliselt on Lõuna-Euroopa riikide probleem see, et nad on liiga palju võlga võtnud. Kui Eesti riigivõlg on umbes 8%, siis Kreekal on see koguni 110. See on rohkem kui nad suudavad aastaga toota. Kreeka on tänasel päeval põhimõtteliselt maksejõuetu.“

Lepiku sõnul on Kreeka eelarve defitsiidis ja ellujäämiseks peab koguaeg laenu juurde võtma. "See pole ootamatult pähe kukkunud mure, vaid aastatega üles ehitatud jama."

Lepiku hinnangul mängib suurt rolli ka sealne "viltune" mentaliteet, mida kriisiga loodetavasti rohkem paika lükatakse

"Üks huvitavamaid teemasid on see poliitmäng mis käib. Öeldakse üht, aga mõte on kuskil mujal. Saksamaa laenas Kreekale raha ja kreeklased ostsid Saksamaa tooteid. Nüüd annab Saksamaa Kreekale distsipliini ja võib selles kõiges olla hoopis suur võitja. Samamoodi mängib Ameerika Hiinaga.

Saatejuht Mihkel Raud küsis, palju Lõuna-Euroopas toimuv Eesti majandust mõjutab?

"Ma arvan et euro pärast pole vaja muret tunda," vastas Lepik."Olen üsna kindel, et Eestis euro tuleb. Muidugi küsitakse, et miks peame sellesse katkisesse vankrisse ronima. Ütleks nii, et pole selle eurotsooniga viga midagi. Kindlasti muuutub majandus jahedamaks ja konservatiivsemaks, kuid arvan, et Eestil hakkab minema keskmisest paremini. Euroopas nii mõneski riigis see „W“ mudel tuleb, aga meie oleme kõige raskema juba läbi elanud."