Kõnelused käivad Moskva ja Peterburi ettevõtjatega, konkreetselt mainitakse suurfirmat Wimm Bill Dann (WBD), kes suudab terve Eesti piima kõige täiega läbi masindada ja on 28 protsendi suuruse turuosaga Venemaa vägevaim piimafirma.

Muuhulgas hakkas WBD aastal 1993 esimese Vene firmana tootma jogurtit, mis oli nii uus ja tundmatu toode, et ajalehed küsisid, kas tegemist on magusa keefiri või sooja jäätisega.

WBD on küll Vene ettevõte, kuid teda juhib iirlane, aktsiaid müüakse New Yorgi börsil, suuraktsionär on prantslaste Danone ning turg ulatub Hiinani välja. WBD käive oli mullu 28 miljardit krooni, Terel vaid 1,4 miljardit.

Võimalik, et müügijutt tuleb asjaolust, et Tere hakkab peagi venelastele alltöövõttu tegema. Tere juhatuse liikme Taavi Tootsi sõnul on “koostöö­leping sõlmitud, ettevalmistused tehtud ning esimesed partiid lähevad välja jaanipäeva paiku”.

Toots ütles, et praegu ekspordib Tere 15 protsenti käibest, sellest enamik läheb Venemaale.

Ametlikult käib Kruuda Venemaal seoses toorpiima müümisega. Kuu aega tagasi Ekspressile antud usutluses kiitis ta: “Ma panin läinud aastal 32 korda Venemaa vahet, mul läks jube hästi seal. Ma ei osanud unistadagi kevadel, kui ma hakkasin Venes käima, et missugused lepingud saan. Raske oli, viina pidi palju võtma…”

Toorpiima kokkuostuga tegeleb Wimm Bill Dannis Igor Lupinos, kelle poeg on aprillis Tallinnaski esinenud Vene hiphopi tõusev täht Dzham.

Tema kontserdi puhul kirjutas Ekspress, et tegemist oli “igati kasuliku äri-diskoõhtuga”, sest Dzhami tõi siia esinema Tere piima ida-turundusega tegelev ärimees Aivo Pärn ning publiku seas liikus ringi ka Marcel Vichmann, kes on üks Oliver Kruuda olulisemaid võlausaldajaid.

Venemaa piimauudiste portaal dairynews.ru kirjutas kuu aega tagasi kõlakast, et Wimm Bill Dannile pakutakse 20 miljoni euro eest ka Rapla piimatööstust. Vene ettevõte teatas seepeale, et börsifirmana ei kommenteeri nad kunagi kõnelusi, mis võivad mõjutada [aktsia]turgu.

Kruudalt Ekspress seekord kommentaari ei saanud, kuid tema PR-esindaja arvas, et müük Wimm Bill Dannile “pole reaalne”. Kuid igal juhul aitab selline võimaliku kosilase näitamine kaasa Tere väärtuse tõusule – puhuks, kui mõni Lääne firma on huvitatud Eesti suurima piimakombinaadi ostust.

Viimati üritas Kruuda Teret müüa kolm aastat tagasi, kuid ostjaks valitud Indrek Rahumaa ei saanud laenu ja tehing jäi ära.

Samas pole Kruudal Tere müügiga enam nii kiire kui mõni kuu tagasi, sest ta sai kõige pakilisemad võlad kaelast ära seoses kommivabriku Kalev hiljutise müügiga Norra firmale Orkla.

Kommivabriku müügi järel Ekspressile antud usutluses tunnistas Kruuda, et “kui oleksin olnud natuke targem ja ei oleks niimoodi investeerinud kinnisvarasse või meediasse, oleks võinud rahulikult need toidutööstused säilitada. Aga ainult säilitada.”

Kohe pärast seda sõitis ta taas Venemaale.