GILD polnud päris sõltumatu asutus, sest tema juhitav riskikapitalifond oli andnud Rahumaale üle 20 miljoni krooni laenu. Loomulikult huvitas investeerimispankureid, et Rahumaa käsi käiks võimalikult hästi.

GILDist tulnud 32 lehekülje pikkune ekspertarvamus vastaski Rahumaa ootustele. See teatas, et ülemaailmne finantskriis ei alanud mitte mullu sügisel, vaid "tõsine ja tormakas allakäik globaalsete finantsturgude tingimustes" leidis aset juba vahemikus september 2007-juuni 2008. Seega toetas paber Rahumaa väidet, et ta ei saanud ennenägematu kriisi tõttu laenu, tegemist oli force majeure olukorraga ja Kruuda peab talle tagastama Kalevi eest tehtud ettemaksu.

Kruudat ei aidanud ka kohtunik Paul Varuli protest, et Rahumaa ja GILD on omavahel seotud. Kohus andis tänavu juulis õiguse Rahumaale. Niigi raskustes Kruuda peab kas või maa alt 100 miljonit välja ajama ja ära maksma, kuid nüüd mitte enam Rahumaale, vaid Toomas Toolile ja Toonart Rääskile, kellele Rahumaa oma nõude pantis.

Kuigi tegemist oli Stockholmi kohtuga, mõistsid õigust tegelikult eestlased. Kruuda määras omalt poolt kohtunikuks advokaat Varuli, Rahumaa advokaat Sven Pappi ja kohtu enda esindaja oli Stockholmi majandkooli professor Erik Nerep.