-  Valituste jaoks ei ole küberkuritegevus piisavalt tähtis, et selle vastane võitlus kogu maailmas oluliselt tareneks. Terrorismi füüsilised ohud ja maailma majanduse kokkukukkumine juhib poliitikute tähelepanu mujale, samas on aga küberkurjategijate tegevus muutunud palju teravamaks ja planeeritumaks.

- Rahvusvaheliste seaduste elluviimise raskused on küberkuritegevuse vastu võitlemisel suureks takistuseks.

- Digitaalsete asitõendite käsitlemise oskus kohtutes, tõendite kogumine ja seaduste jõustamine küberkuritegevuse osas on puudulik. Väiksemad tegijad antud sfääris püütakse kinni, kuid suuremad jäävad vabadusse. Suuremad kurjategijad on riikide valitsuste kaitse all.

----------------------------------------------------------------------------------

Seadused on iganenud

Raportis tõdetakse, et küberkurjamite mobiliseeritus on märgatavalt kasvanud ning neid on märgatavalt raskem kindlaks teha. Nö zombie-arvutite arv on väidetavalt viimasel kvartali jooksul neljakordistunud ning need on võimelised saatma välja 100 miljardit spämmiteadet päevas! Internetiviiruste arv on viimase aasta jooksul kolmekordistunud.

Avastatud on uusi rahapesemismooduseid, mida ei ole võimaik jälitada. Kui varem võis pettuse teel kadunud raha teekonda pangasüsteemi siseselt jälgida ja petturi kindlaks teha, siis nüüd tunnistavad eksperdid, et seadused maksesüsteemidele internetis on ajale jalgu jäänud.

Küberkriminaalid võidavad majandussurutisest

Kui jätkub maailmamajanduse allakäik, muutub olukord küberkuritegevuse osas veelgi hullemaks. Internetis tegutsevad pätid kasutavad ära olukorda, kus järjest rohkem inimesi otsib veebi vahendusel tööd või teisi võimalusi raha teenimiseks. Inimestele saadetakse võltskirju panga nime all, võltsitud CV-sid jne.

On ka risk, et inimese dloodavad interneti vahendusel kiiresti teenida ning lõpetavad hoopis küberkurjategijate "muuladena".

Riikide valitsused on ignorantsed

Kui eelmise aasta McAfee raport keskendus küberkuritegevusele kui suurenevale riiklikule ohule, siis see trend ei ole käesoleval aastal muutunud. Oktoobris toimunud Rahvusvahelisel elektroonilise meedia ja terrorismi konverentsil käidi välja, et internetis on juba üle 7500 terooristidega seotud veebikülje.

Samal ajal ei suuda valitsused internetiturbele piisavalt tähelepanu pöörata. "Oma tehnoloogilise ignorantsuse ja ettenägelikkuse puudumise tõttu ei suuda nad näha küberturvalisust kui prioriteeti," kirjutatakse raport.

Lähitulevikus on küberkurjategijad piisavalt võimsad, et hävitada riigi elektri-, vee- ja gaasivarud ning pankade maksesüsteemid.

Tõelised küberparunid naudivad vabadust

Eksperdid nõustuvad, et need, kes lõpuks kohtupinki asutvad, on siiski vaid "rahamuulad" tõsistele küberkurjategijatele. Näiteks Suurbritannias põgenes küberkuritegevusega tegelenud rühma juht Venemaale, samal ajal saadi aga tema "muulad" politsei poolt kinni võetud.

Hiinas ja Venemaal kaitstakse küberkurjategijaid kohtumõistmise eest, sest tõeliselt osavaid tegijaid võib riikidel väidetavalt vaja minna valitsuse püstitatud "ülesannete" täitmiseks.