Robert Jürjendal, kuidas läks?

UMA saabus Londonisse paar päeva enne festivali esinemispäeva. Esimese, üsna eksklusiivse kontserdi andsime 13. novembril Eesti saatkonnas väikesearvulisele, kuid äärmiselt soojale publikule. Järgmisel päeval esinesime Vortex Jazz Clubis, mis paistis olevat kuum koht. Laudadega saal mahutas vähemalt 120 kuulajat, kelle hulgas tundus olevat mitmeid “püsikliente”. Paistab, et teatud kohtadel on justkui mingisugune seletamatu maagia publikut ligi tõmmata. Õhtu kandis pealkirja Fresh from Europe, peale UMA astusid üles veel Prantsuse suurepärane saksofonist Alban Darche koos trioga, Sardiinia imelaps ja eksperimentaalkitarrist Paolo Angeli ja Poola laulja Gregorz Karnas oma grupiga.

Artistide ülesastumised olid korraldatud vägagi vabameelselt – näiteks soundcheck’i ja esinemisjärjekord tekkis vahetult kohapeal. UMA sai võimaluse esimesena üles astuda. Meile see sobis, sest esitasime materjali oma varsti valmivalt CD-lt ja vajasime ehk rohkem tähelepanu oma struktuursete, voolavate helimaastike tekitamiseks. Puänt oli ehk selles, et meie viimane Eesti esinemine (koos Andi Pupatoga) oli Viljandi Jaani kirikus – sama muusika paigutamine erineva energiaga ruumidesse nõuab teatud loomingulist pingutust. Publiku vastuvõtt Vortexis oli äärmiselt positiivne – pokaalidega varustatud rahvas kuulas ka vägagi vaikset heli, mis on minu jaoks tugev näitaja, sest on olnud ka vastupidiseid näiteid. Lisalooks mängisime kohapeal improviseeritud tempoka polürütmilise free loo, millega saime balansseerida oma heakõlaliselt voogavat kava. Meie kokkupuude festivaliga jäigi paraku ühe õhtu raamidesse.

Paljude oluliste asjade kokkulangemise tõttu toimus Londoni Eesti saatkonnas ka ansambli This Fragile Moment samanimelise CD-plaadi esmaesitlus. Projekti kuuluvad The Humansi liikmed Toyah Willcox (hääl, tekstid), Chris Wong (bass), siis veel Markus ­Reuter (touch guitar), Arvo Urb (trummid) ja ­Robert Jürjendal (kitarr). Selle projekti initsiaatoriks võib julgelt pidada härra Margus Laidret, Eesti Vabariigi suursaadikut Londonis. Plaat salvestati intensiivse kolmepäevase töö tulemusena Eestis, Next Doori stuudios. Tegemist on stuudios sündinud kollektiivse ühisloominguga, mida võib nimetada ka ansambel Fragile üheks eriprojektiks. Plaadi toimetas Arvo Urb, miksis ja produtseeris Markus Reuter, masterdas Lee Fletcher, kujundas Hispaania kunstnik Ritxi Ostariz. Eestis jõuab TFM müügile loodetavasti detsembri alguses.