Esiteks ei kulu lastega peredes suurt midagi elu mõtte otsingutele – elu mõte jookseb neil nimelt mööda tuba ringi. Eneseleidmine on tänapäeva maailmas väga kallis lõbu ning lapsed on lihtne, ent tõhus võimalus loobuda kõikvõimalikest isiklikest mentoritest, psühholoogilistest kursustest, meditatsioonilaagritest või “Kuidas elada õigesti”-tüüpi seminaridest.

Kokkuhoid: kuus 415 aastas 11 015
Loeng teemal
“Avameelselt depressioonist”100
“Värvid meie sees ja meie ümber”125
Astroloogia töötuba190
Holotroopse Hingamise töötuba2700
2-päevane PSYCH-K baaskursus (Sinu alateadvuses peituvad uskumused loovad piirid sellele, mida Sa oled võimeline saavutama!) 3900
Tuumale suunatud kehapsühhoteraapia (isiksuse automaatsete reaktsioonimustrite äratundmine)4000

Teiseks ei ole lastega peres erilist aega ega võimalust argipäeva eest põgenemiseks. Eskapism on samuti kulu, millest lastega pered seetõttu sageli kergemini pääsevad, olgu selleks siis narkootikumid, alkohol, mängukirg. Ka kuluka suitsetamise mahajätmisel on rasedus väga veenev argument.

Kokkuhoid: kuus 1200 aastas 14 000
Alkohol (2 veini nädalas)200 kr
Sigaretid (pakk Marlborod)40 kr päevas
Kasiino (ühekäeline bandiit)100 kr nädalas

Välised maineaksessuaarid muutuvad laste siirust ja tegelikke vajadusi vaadates naeruväärseteks. Milleks osta uus sportauto, kui lapsevanker selle pagasiruumi ei mahu? Tean mitmeid, ma ise kaasa arvatud, kes on pere kasvades läinud üle hoopis väiksemale, lihtsamale ja ökonoomsemale autole. Esiteks oleks piinlik oma keskkonnateadliku järeltulija pilkealuseks sattuda, teiseks saab väikese autoga palju kiiremini parkida ning kolmandaks pole vaja muretseda, et udupeen elektroonika jupsima hakkab, samal ajal kui tagaistmel on pissihäda kannatavad lapsed.

Kokkuhoid: kuus 5000 aastas 60 000
Porsche 911 Carrera1 250 000
Citroën C3199 900

Ka mingid uued Gucci ja Versace kostüümid muutuvad mõttetuks kulutuseks, sest teadaolevalt on laps valmis kasutama valget revääri täieliku enesestmõistetavusega oma moosise suu puhtaks pühkimiseks, justkui oleks tegemist tavalise käterätiga.

Kokkuhoid: 24 700
Gucci päikeseprillid2700
Gucci ülikond22 000

Tänapäeva peres on üsna suured kulutused tervisele. Uuringute järgi on lapsevanemad üldiselt tugevama immuunsüsteemiga ning lastetutega võrreldes tervemad. Teiseks lisavad lapsed mahtu kodutöödele ja nende kannul püsimine nõuab üleüldse head füüsilist vormi. Probleemiks võib kujuneda asjaolu, et ise aktiivselt trenni tegevad lapsed sunnivad ka oma vanemad treeningutele, kuid reeglina on igapäevane mahv niigi parajalt suur, säästes pere eelarvet vähemalt nii antidepressantidele kui ka unerohtudele kuluvast rahast.

Kokkhoidu:4800
Antidepressandidkuus200–400
aastas2400–4800

Jabur tunduks osta ka kallist suusa­reisi maa ja mere taha, kui oled näinud lapse ennastunustavat rõõmu kodulähedasel künkal kelgutamisest ja Otepääl või Harku metsas suusatamisest.

Kokkuhoid:15 000
Suusareis kolmele Lapimaale15 000

Kellegi eest hoolitsemise vajadust näitab kasvav lemmikloomade, toataimede ja neile lisaks mõeldud toodete äri. Kulutused akvaariumikalade retseptiravimitele, koerte stressivastasele massaažile või kilpkonnade kliimaseadmetele võivad olla suurusjärgu võrra suuremad ühe väikese lapse enda vajadustest. Lastega peres on lemmikloomad tihti vältimatud, ent enamasti tähendab selline kooselu pere eelarvele siiski oma liigikaaslaste eelistamist väljaminekute reas.

Kokkuhoid:18 800
Chihuahua, pikakarvaline15 000
Gucci kostüüm väikesele koerale (secondhand)300
Juicy Couture’i koera kandekott3500

Puhkus on pere eelarves väga kulukas artikkel. Kuid ka siin on lastega peredel mitmeid eeliseid. Kaob vajadus kulutada raha ekstreemsete elamuste peale, sest iga õnnelikult mööda saadetud päev on juba iseenesest küllalt ekstreemne, kuid haruldaselt väikese turvariskiga elamus. Teiseks oskavad lapsevanemad rõõmu ning lõõgastust leida pealtnäha triviaalsetest hetkedest – olgu selleks segamatu pooltund kohvitassiga varahommikul enne laste ärkamist või lastevabad tunnid elukaaslasega. Lisaks pole vaja pettuda ülesoolatud toidu või nipsaka kelneri tõttu, sest ainuüksi võimalus õhtul kodust väljas söömas käia tekitab eufooriat.

Kolmandaks kaob ära hulk kulukaid muresid: pole vaja tegeleda ideaalfiguuri tagaajamisega (lapsel ongi hea millegi pehme vastu toetuda), kulutada erivarustusele või vaktsineerimistele (lastega koos reisides valitakse rahulikumaid kohti), harrastada kalleid hobisid ninasarvikujahist kuni India templite külastamiseni. Kõik need võib samuti pere eelarvest rahuliku südamega maha kriipsutada.

Kokkuhoid:2 054 400
Figuurisõbrad nädalas 125 aastas 6500
Surfireis20 000
India päikese- ja eneseotsimisreis27 900
Musta ninasarviku küttimine Aafrikas2 000 000

Laps on suurema kindlusega investeering tulevikku võrreldes enamiku turul pakutavate fondide ja sammastega. Väärtuse kukkumist ikka naljalt ette ei tule!

Kokkuhoid: laps on kindel investeering
2007. aasta lõpuga võrreldes on teise pensionisamba osakud langenud keskmiselt 25% võrra.

Kas tasub ikka vanaduspõlves ihuüksinda väljamakstud panglaenudega ostetud kinnisvaras kükitada, ainult teiste omasugustega suhelda, selmet tunda rõõmu lastele ja lastelastele vajalik olemisest. Üksildasi ootab ees pikk ja üsna igav “reibas vanadus”. Laste väärtus emotsionaalse eelarve plusspoolel võib eriti selgeks saada just nendel viimastel aastakümnetel.

Autor on Eesti Lastevanemate Liidu liige.