"Alles praegu tegite või," reageerib hea kolleeg päev hiljem mu kirjeldusele sellest, kuidas me lastega õhtu otsa poppe 3D-lumehelbeid nikerdasime. Selgub, et lumehelveste kodune tegu on midagi sellist, mille kohta igal aastal blogitakse uuenduslikke ideid, jagatakse trende siit ja kaugemalt, "laigitakse", tehakse järele või hääletatakse nurjunuks. Näiteks tean nüüd, et traditsioonilised lumehelbed, mida ikka ajast aega on kääridega paberist välja nüsitud, said juba eelmisel aastal huvitava ääremustri - enam ei lõigata seda üksnes helveste sisse, vaid ka äärde. Peen, mis?

Lisaks sellele, et lumehelveste tegemine on terve omaette hobi ja teadus korraga, on see tõeliselt mõnus võimalus ühiselt aega veeta. Meie WC-rullide teisenemise protsess lumehelvesteks haaras endasse ka kaheaastased, koos segaduse likvideerimise ja helveste ülesriputamisega
sisustasime neli mõnusat tubast tundi lörtsisest jõulukuu õhtust.

Vaja läheb: WC-paberirulli papist sisu (paremad on tugevamad pruunid, vees lahustuvad valge-sinikirjud kipuvad narmendama), head paberi- ja papiliimi, kääre, valget ja helesinist värvi ja pintsleid, niiti või paela, veidi sädelust (pihusti, puruks pressitud vana kuuseehte tükk vms).

Tee nii: lõika papprullist sentimeetrised ringid. Säti neist kaks üksteise sisse, pane paika ka kolmas ja neljas (vt fotot). Liimi ühelt küljelt kinni, aita veidi omalt poolt kaasa, et vahepeal meisterdamise käigus lapikuks muutunud tulevane helves taas ümarana välja näeks. Pane riputusniit külge ja värvi helves üle. Võib pihustada näiteks kauplustest saada olevat sädelust või nn lund - üks võimalus paljudest.

Mis edasi: tulemus tuli täitsa tubli. Lumehelbed võib tuppa kaunistuseks
üles panna, akna kohale sättida; kinkida ja nendega kingipakke kaunistada; kuuse otsa riputada.


VEEL IDEID

• Paberist ruumilised lumehelbed: vaja läheb kääre, liimi, joonlauda, pliiatsit, paberit, klambrilööjat. Valmistamine nõuab veidi rohkem aega ja püsivust, kuid tulemus on seda väärt. Õpetuse leiab aadressilt www.wikihow.com/Make-a-3D-Paper-Snowflake.
• Ruumiline lumehelves
• Niidist lumehelbed: www.isetegija.net.
• Heegeldatud lumehelbed: http://ideepank.wordpress.com/2010/11/17/3-heegeldatud-lumehelvest.
• Paberist mustrilised lumehelbed: www.papersnowflakes.com/6sidedone.
• Ideid, soovitusi ja abi saab arvukatest lumehelveste ja kuusekaunistuste valmistamise töötubadest, mida detsembris korraldatakse rahvamajades, raamatukogudes ja koolides kõikjal üle Eesti.