Denisi hommiku- ja õhtusöök: Selle tegemiseks ostis ta poest kaks kilo kartuleid, hapukoore, sibula, küüslaugu ning 14kroonise paki kolme kanakoivaga – kokku läks 48 krooni. Taldrikutäis peaks umbkaudu sisaldama 15 00 kcal (3 x 160 g koiba, 10 keskmist kartulit, 120 g 20% hapukoort, 30 g õli). Tiit Blaat / Eesti Ekspress

Euribor tõuseb, toasooja hind tõuseb, börsid langevad. Seda, kuidas endal hinge sees hoida ajal, kus raha käes sulab, võib õppida neilt, kel elukaaslaseks rahakotis uluv tuul - üliõpilastelt.

Viljandi Kultuuriakadeemias huvijuhiks õppiv ja r-häälikut põristav Denis Zirnov (21) teab, kuidas leida parim toidu hinna ja kõhtutäitvuse suhe: tuleb pöörduda tudengiklassika poole!

"Kõige odavam variant on kahtlemata pelmeenid. Pelmeenipakki on võimalik saada 10-15 krooni eest ja sellest saab päevajagu süüa.

Ma pidin hiljuti nädal aega 100 krooniga hakkama saama. Läksin poodi, võtsin Comarketist kaks pakki pelmeene, kaks pakki kanatiivakesi, kaks pakki hapukoort ja muidugi saiad-leivad. Minu arvates on toit ilma leivata üks ääretult ebaõnnestunud toit!
Ka makaronid on selline kraam, mida tasub võtta eriti siis, kui on näpud põhjas."

Keskmiselt kulubki Denisil ehk Denkal toidule 100-200 krooni nädalas. "See kõigub sõltuvalt nädalast, tujust ja kosmilisest X-faktorist." Ja ka näiteks sellest, kui palju rajusid tudengipidusid on kuus ette tulnud.

Meie igapäevast hommikupraadi ja neljakroonist lõunakohvi...
Denka hommikusöök on praad. "Tavaliselt ma ärkan üheksa-kümne ajal, siis ma istun natukene, mõtlen, et tahaks süüa. Selleks ajaks, kui ma ükskord saan piisavalt virgaks, on kõht nii tühi, et võib juba rasvast toitu süüa."

Päeval sööb Denis enda sõnul nii, kuidas jumal juhatab. "Kui leiab midagi kiiret, siis söön, ja kui ei, siis olen ilma lihtsalt. Akadeemias on tass kohvi neli krooni, selle otsa söön saiakese või šokolaaditükikese ja ongi hea olla!"

Õhtul sööb noormees taas kõva prae - kas siis sellesama, mida on hommikust järele jäänud, või teeb uue toidu ja siis juba sellise arvestusega, et jääks ka järgmiseks hommikuks.

Täis kõhu ja rahakoti seisukohalt on väga kasulikud reisid koju Võrusse. "Ma üritan võimalikult palju tooraineid kodust kaasa võtta ja olen harjunud nii, et esmaspäevase toidu võtan ka kaasa," ütleb Denka.

Mida Denis veel sööb
Denis esitleb ka oma menüü koostamise teisi põhialuseid:
"Ma vaatan alati poes toidu hindasid, aga ei hakka seal nutma, et issand, kartul on krooni võrra kallimaks läinud. Ma pean ta ikkagi ära ostma, sest ma tahan süüa ju!

Liha söön üsna suurtes kogustes. Toit ilma lihata ei ole toit! Toores liha on igal juhul odavam kui valmis keedetud singitükk. Viimasel ajal olen ostnud palju kana, Comarketis on kolm suitsukanakoiba 14 krooni.

Kiirnuudlitest ei saa kõhtu mitte midagi!

Ma mõtlen alati enne toidu ostmist läbi, mida ma saaksin sellega ette võtta.

Teisi juurvilju peale kartuli söön ainult vanematekodus.

Ma praen enamiku toitudest. Praetud pelmeenid on ikka paremad kui keedetud.

Puuvilju söön nii, kuidas jumal juhatab. Kui tuju tuleb ja on võtta, siis söön. Vitamiinipuudust ei tunne.

Palju ostan Salvesti stiilis asju, kus toidud on purki valmis löödud. Aeg-ajalt teen nendest suppi.

Piima joon, juustu söön. Jogurtit ei söö eriti, see ei täida kõhtu, maksab palju ja seda efekti ei ole!

Kui ma tahan midagi magusat, ostan šokolaadi.

Makarone söön sellega, mida külmkapis on. Hakklihaga näiteks. Kui ei ole, siis ei panegi midagi, söön lihtsalt majoneesiga.

Hapukoor on äärmiselt geniaalne toiduaine, sobib kõigega!

Poes käin Comarketis, see on lähedal ja odav.

Või on üks äärmiselt meelepärane asi. Kui olin väike, siis olin nii suur võifanatt, et sõin seda paljalt.

Vorsti ostan ainult hinna järgi. Üritan leida optimaalset, et oleks väljanägemine hea ja hind sobiv.

Kala varem ei söönud absoluutselt, kalapulki veel...

Paljast riisi süüa on üsna nõme. Kui, siis teha pilaff või hakklihaga."

Aga mis on põhiline?

"Et kõht oleks täis ja tuju hea!" teatab Denka.

Denisi toidu keskmised kaloraažid:

  • Pelmeenid, pakk 400 g - 1000 kcal
  • Hapukoor 20%, 100 g (see on u 5 spl) - 204 kcal
  • Makaronid 100 g - 347 kcal, ja 100 g tooreid makarone on umbes 4 peotäit
  • Praekartulid - nt McDonald'si omad, L-kogus 150 g - 420 kcal
  • Suitsukanakints 1 tk - u 150 kcal
  • Kotletid (ka külmutatud pihvid) 100 g (see teeb nii 2,5 pihvi) - 214 kcal
  • Viinerid 100 g (see on umbes 4 viinerit) - keskmiselt 245 kcal
  • Keeduvorst 100 g (see on u 8 viilu) - 223 kcal
  • Suitsuvorst, nt Näpi poolsuitsuvorst 100 g "u 10 viilu) - 257 kcal

Denisi päevane energiavajadus on umbes 2400 kcal
Kilokaloreid on häid (täisteraviljatooted, kaunviljad, ­müsli, puuviljad, köögiviljad, pähklid, seemned, kodujuust, taimeõli) ja n-ö mõttetuid (kommid, tordid, saiakesed, koogid, alkohol).

Mida arvab sellisest toidust kõht?
Milliseid kaloririkkaid ja toitvaid sööke soovitab Denisile ja teistele säästusööjatele mitmete kaloriraamatute autor Angelika Erin.
Kaloraaži silmas pidades ja seda pilti vaadates on see tudengitoit tõepoolest väga kaloririkas ja toitev, kuid mitte tervislik. Tudengid on noored ja ilmselt saledad, aga kümme aastat hiljem on neil mure, kuidas kaalust alla saada.

Mõned reeglid, millest kinni pidada:

  • Iga toidutaldrik võiks sisaldada ka köögivilju. Suvel on tomat, kurk, paprika odavam, talvel ajaks näiteks riivitud kapsa-porgandisalatiga läbi.
  • Magusa poolel pole vaja šokolaadi ära keelata. Kuid igal võimalikul juhul siiski magus asendada puuviljadega, nii värskete kui kuivatatutega, ja viimased annavad tõesti palju kaloreid.
  • Kui toiduvahe jääb pikaks, saab abi ka oliividest.
  • Hommikul ei tohiks jätta söömata. Odav on keeta putru piimaga. Et puder uhkem ja kaloririkkam tuleks, lisada sinna kuivatatud puuvilju, banaani, moosi, seemneid.
  • Pähklid ja seemned (u 600 kcal 100 grammis) pole just odavad, kuid neid võiks osta väikeses koguses, kas siis niisama süüa, hommikupudrule panna või rohelisse salatisse lisada.
  • Kaunviljad on väga olulised toitaineallikad. Täidavad kõhtu ega maksa palju. Näiteks külmutatud türgi oad hautada ja süüa võiga. 1 pakk 450 g ja annab 100 kcal, kuid see täidab kõhtu ja võiga saab kaloraaži kõvasti suurendada.
  • Omada võiks üht külmpressitud oliiviõlipudelit, seda lisada külmale salatile. Pole just odav, kuid läheb vähe ja on suure toiteväärtusega. Praadida sellega ei tohi!
  • Tähtis on süüa kõike võimalikult värskelt. Mitte säilitatud, mitu korda soojendatud, seisnud toitu!
  • Vaesel ajal pole makaron paha valik, kui kaaluprobleeme pole, aga parem oleks vahel osta täisteramakaronitooteid.
  • Ka leiba võiks valida täisterajahust ja seemnetega. Saia söömine on lihtsalt mõttetu - tühjad kalorid.
  • Tuleks ikka püüda süüa kolm kuni viis korda päevas ja mitte palju korraga.