Saarmani teened partei ees on kaalukad ka rahaliselt. Aastate jooksul on ta kinkinud isiklikult erakonnale üle 200 000 krooni.

Saarmani kui poliitiku sissetulekutega võrreldes on see kõva sõna. Võru linnavolikogu aseesimehena teenib ta aastas veidi üle 100 000 krooni. 

Saarman on ka väikeettevõtja. Tema osaühingu Viidomõisa põhiliseks tegevuseks on suurfirma Glaskek objektidel akende ettepanek. 

Võrus käest kätte liikuv kirjavahetus kajastab Saarmani ja Glaskeki ärilisi suhteid ootamatust küljest. Ekspress tutvustab sellest valitud palasid. 

"Käsk kõik tööd ära võtta"

Märtsis 2008 valmistas Võru linnavalitsuse haridus- ja kultuuriosakonna juhataja Peep Poltimäe ette Kreutzwaldi gümnaasiumi akende vahetust. Kuna vahetamist ootas sada akent, oli tegemist suure tööga. Nii suurega, et tuli kuulutada välja riigihanke konkurss. 

Poltimäe koostas hanketeate, kus luges üksikasjalikult üles, millised peavad uued aknad olema. Seejärel saatis ta hanke kohta käivad paberid e-kirjaga edasi Erki Saarmanile. 

See on enam kui kummaline, sest volikogu aseesimees ei tegele linnavalitsuse hangetega.

Saarman läkitas pakkumise plaanid omakorda edasi oma abikaasale Kristina Saarmanile märkusega "Vaata läbi". 

Kristina Saarman töötas Glaskeki Tartu esinduses müügijuhina. Naine pidas nõu oma ülemuse, Glaskeki Tartu juhataja Gennadi Jõgiga. 

Jõgi soovitas muuta hanketeadet nii, et iga väike tegija ei saaks pakkuma tullagi. 

Ka palus Kristina Saarman oma poliitikust mehel hanketeate väljakuulutamisest teada anda. Et naise kolleeg, Glaskeki Võru müügi esindaja Maret Henning jõuaks õigel ajal jaole ja oskaks õiget hinda pakkuda. Sest "meil on käsk kõik tööd, mis sisse tulevad, n-ö ära võtta".

Võru gümnaasiumi akende riigihange kuulutati välja 4. aprillil 2008. Pakkumise tingimused jäid siiski muutmata, Glaskeki soovitatud nõudeid väikeste tegijate hankekonkursist eemal hoidmiseks ei rakendatud. 

Ikkagi võitis konkursi Glaskek, kuna pakkus madalaimat hinda - 875 000 krooni. 

Tegelikult läksid tööd lõpuks märksa kallimaks. Aknaid telliti juurde nii koolile kui Okasroosikese lasteaiale, millest esialgses pakkumises juttugi polnud. 

Kokku maksis linn akende eest ligi 1,2 miljonit krooni. 

Mis kasu sai sellest volikogu aseesimees Erki Saarman? Nagu varem, nii tellis Glaskek ka seekord akende paigaldamise teenuse poliitikult. 

Tulemus: Saarmani erafirma teenis Kreutz waldi gümnaasiumi akende pealt üle 350 000 krooni. 

"Ei mäleta, pole teinud"

Ekspress küsis sel kolmapäeval kommentaari asjaosalistelt. Peep Poltimäe oli ülimalt hämmastunud. Ta ütles, et pole sellist kirja Saarmanile saatnud: "Tavaliselt niukseid trikke küll ei tee. Mis mõte sel asjal oleks olnud? Äkki siis tõesti oli?"

Erki Saarman hakkas Ekspressi küsimusi kuuldes telefonitoru otsas naerma: "Praegu sellise sisuga meili mina ei mäleta. Ma pole midagi ebaseaduslikku teinud."