Vallavalitsus pareerib: suur muruplats aleviku keskel,mida kohalikud noored kasutavad jalgpalliväljakuna ja kus on peetud ka külapidusid, on aleviku üldplaneeringus ette nähtud elamumaaks.

Nii pandi see paika 21 aastat tagasi. Rae valla uus üldplaneering on küll valmimas, kuid see algatati siis, kui leping Väljaku platsi täisehitamiseks oli juba sõlmitud. “Oleks ju loogiline, et elamukvartali ehitamisest hakatakse rääkima pärast üldplaneeringu valmimist,” väidab Rae vallavolikogu opositsionäär Raivo Uukkivi.

Vallavanem Tarmo Klaar ütleb aga, et valla arengut ei saa planeeringut oodates veel seisma panna.

Alevikku linnaosa ehitamine tuli tõsisemalt jutuks mullu veebruaris, kui Rae vallavolikogu kinnitas lähtetingimused kortermajade ehitamiseks. Lähtetingimuste kinnitamise ja hoonestuskonkursi vahele jäi viis kuud, kuid konkursi väljakuulutamisest võitja valimiseni kulus vaid viis tööpäeva. Ajalehes Harjumaa ilmus teade konkursi kohta 28. juunil, tähtajaks 5. juuli kell 10.00. Kaks päeva hiljem kinnitati võitjaks ainus pakkumine, kahe ehitusfirma Facio Ehituse AS ja SRV Ehituse AS ühispakkumine. Augustis asutasid need firmad Jüri Arenduse OÜ, mis asutamisjärgsel päeval sai lepingu Väljaku kinnistu täisehitamiseks.

“Kui konkursile tuleb üks pakkumine, mis on veel kahe firma ühispakkumine,” usub Uukkivi, “siis on selge, et see ei saa olla parim lahendus. See on ju läbi näha, et ei tahetud lihtsalt omavahel võistlema hakata.” Uukkivi viitab ka Facio ja SRV osaliselt kattuvale omanikeringile. 

Keegi pole ju tegelikult kortermajade ehitamise vastu, kinnitab opositsionäär Uukkivi. “Vastu ollakse praegustele tingimustele, sellele, kui palju ja kuidas ehitatakse.” Ka Jüri elanikud palusid vallavolikogule saadetud ligi kolmesaja allkirjaga pöördumises piirduda 70 korteri ning palliplatside ehitamisega Väljaku kinnistule.

Vallavolikogu koalitsioon arvas teisiti ning avalikule kirjale ei reageeritud rohkem kui leheküljelise vastusega valla infolehes.

Vallavanem Klaar süüdistab allkirjade kogujaid alevielanike petmises. “Kui kogujad käivad ukse taga ja räägivad, et Jüri keskele tuleb Lasnamäe, siis loomulikult inimesed jäävad uskuma. Ise ei teagi, millele alla kirjutavad.”

Allkirjade kogumine oli peamiselt alevielanike Agu Laiuse ja Vladimir Vahesaare ettevõtmine.

"Aga vallakodanikud, kes käisid märtsikuus Väljaku detailplaneeringu arutamisel – kas nemad ei saanud ka aru, mispärast nad kohal on?" küsib Vahesaar vastu. Pärast avalikku väljapanekut toimunud arutamisel oli raskusi alevielanike saali mahutamisega.

Vallaelanikud juhtisid tähelepanu küsimustele, millele abivallavanem Meelis Kasemaa detailplaneeringu arutamisel vastust ei andnud. Näiteks liikluskoormus – juba praegu on Jürist väljuv tee tipptundidel ummistunud.

Laius esitas kokku 33 parandusettepanekut. “Vastused neile olid vaid üldsõnalised ja mul on infot, et tegelikult pole vallavalitsus neid üldse arutanudki.” Ka on Laiusele saadetud vastusele alla kirjutanud vaid vallavanem Klaar üksi. “Tegelikult pole parandusettepanekuid arvestatud,” lisab Laius.

Klaar kinnitab, et elanike soovid on hoonestajale edastatud ja põhjendatud ettepanekuid ka arvestatakse. “Kuid avaldus peab olema põhjendatud, mitte stiilis “ma ei taha ja kogu lugu”. Valla koolid, lasteaiad, kommunikatsioonid jm on halvas seisus. Minu huvi on, et valda tuleks maksumaksjaid juurde.”