Soome ajaleht Ilta-Sanomat kirjutas jaanuari lõpus, et see kõrts on koht, kus kinnitab Eestis kanda Soomes ­palju kõneainet pakkuv, seal hirmuäratava kuulsusega motomeeste jõuk MC Bandidos. Bandidos ehk Bandidos nation on 1966. aastal Texases asutatud 2400 liikmega üleilmne motoklubi, mida eri allikad nimetavad sageli kuritegelikuks ühenduseks.  

Soomes olla Bandidosel 50 liiget, kusjuures põhjanaabrite politsei on osutanud neist mitme ­kriminaalsele taustale. 

Pubi Panhead pidava firma Öösorts andmetes hakkab esimesena silma ­Pentti Tapio Haapaneni nimi. Haapanen on Soome Bandidoste liider.

Panheadi pubi seostatakse Eestis MC Mercenariesi (mis tõlkes tähendab palgasõdurit ega kõla seetõttu just liiga sõbralikult) nimelise motoklubiga, kes varem pidas Bikers-pubi. 

Ka see tähendab, et MC Mercenaries teeb Bandidostega koostööd? Aitab üleilmsel jõugul lõpuks ka Eestis lipu masti tõmmata?

Motoklubid on kaunis kinnine seltskond, üksteise kohta infot ei anna, arvamust ei avalda, kontakte ei jaga. Sestap pole Mercenariesiga kontakti saamine lihtne. 

Lõpuks saan esitada mõne küsimuse, aga ma ei tea, kes täpselt vastab, sest suhtlus käib klubi ­üldmeili kaudu.

Sissejuhatuseks kuulen, et Ilta-Sanomates avaldatu on täielik jama. Ja sellega ongi jutul lõpp.

Ma ei jäta jonni, küsin muudkui edasi ja lõpuks saan ka mõned vastused.

Milline on teie klubil läbisaamine Bandidos MCga? 

Väga hea, täpselt nagu ka paljude teiste klubidega.  

Kas teete koostööd, kas soovite saada Bandidoste toetajaklubiks? 

Täna on Mercenaries MC üksnes Mercenaries MC ja me ei näe hetkel mingeid muutusi tulevat. Omame sõpru enamikus Eesti mootorrattaklubides ja väga paljudes mootorrattaklubides väljaspool Eestit. Samas mingil põhjusel ei esitata selliseid küsimusi teiste klubide kohta...

See vastus tekitab uudishimu. Aastaid on räägitud, et Eesti motoklubid otsivad koostöövõimalusi mõne üleilmse staarklubiga – Põrguinglitega näiteks. Aga seni pole koostööst asja saanud. 

Kas mõnel Eesti klubil on tihedamad sidemed mõne suure rahvusvahelise motoklubiga? 

Teiste klubide koha pealt ei saa ega taha sõna võtta, seda sai varem rõhutatud! Igaüks rääkigu enda eest.

Kas Panheadi pubi on kohaliku klubi Mercenairies MC ja Bandidoste ühine ettevõtmine? 

Sellel pubil ei ole mingit otsest seost Mercenaries MC ega Bandidos MCga.

Pubis on osanikuks Soome Bandidoste pealik Tapio Haapanen. 

Tapio Haapanen on seal täiesti eraviisiliselt! 

Soome politsei on Bandidoste tegevust menetlenud aastaid ning on selgelt osutanud motojõugu seostele narkokaubandusega. Kusjuures tihtipeale pannakse kuritegusid toime tugiklubide kaudu. 

Kas politseil on põhjust teie ühise ettevõtmise vastu huvi tunda? 

Mis puutub Eesti politseisse, siis nemad võivad küll rahulikult oma tööd jätkata (meie teada on ka neil oma motoklubi)! Kõik motomehed(naised) saavad omavahel hästi läbi ning peale mõne ülenapsitanud mehehakatise või liiga valjult möirgava mootorratta meist küll rohkem muret ei ole!

Bandidost seostab Soome politsei narkokaubandusega. Ilmselt teevad Soome ja Eesti politsei ses osas aktiivset koostööd, et Bandidose elu kõikjal ebamugavaks teha.

Seostada ühe klubiliikme isiklikke tegevusi terve klubiga on äärmiselt vale. Kui klubis on palju liikmeid ja sealt mõni üksik saab hakkama mingi jamaga (näiteks narko, nagu te välja tõite), ei tohiks seda seostada terve klubi tegemistega. Maailmas on väga palju eri tegevusvaldkondade klubisid ja kui väga tahta, leiab nendest enamikust musti lambaid. See aga ei tähenda, et tervel klubil sellega mingitki seost oleks. 

Möödunud kevadel lasi Soome Bandidoste liider Haapanen teleinimesed klubi ruumidesse, kuhu meedial seni asja polnud, ning vastas ajakirjaniku küsimustele. Põhipaatos tema jutus sarnanes Mercenariesi vastustega: “Politsei kiusab meid. Oleme motoklubi, tähtis on motikaga sõitmine. Kui mõni klubiliige keerab käkki, siis on see tema eraasi. Kogu klubi seostamine narkoäriga on meelevaldne. Meilt pole kätte saadud ainsatki relva, ehkki meedia väidab vastupidist.”  

Tõsi, Haapanen tunnistas, et Bandidose liikmed pole paipoisid. Ning kui mõni klubiliige trellide taha satub, siis väljasolijad toetavad teda ning tema peret. Iseenesest muidugi tore, kuigi pähe tuleb paralleel siinse kuritegeliku ühiskassaga, kes samuti oma vangi sattunud kaaslasi ja nende pereliikmeid hätta ei jäta. 

Ja Panheadi-nimelist pubi pidav firma Öösorts on registreeritud aadressil Varese 30. See Lilleküla aadress on teada igale Tallinna taksojuhile, kel on olnud juhust vedada mõnd seksinäljas põhjanaabrit (ja miks mitte ka kohalikku) lõbutsema. Seal tegutses aastaid linna üks kuulsamaid bordelle nimega Max, mille kohta on Soome asjatundjad öelnud: “Klubikaardiga tasuta sissepääs ja õlu. Asjalikud tibid, kelle hulka satub ka pettumusi.” 

Mida plaanite teha Varese 30, kus töötas varem lõbumaja?   

Varese tänaval asuvad meie klubiruumid ja MTÜ Vanavara ja -moto Renoveerimiskeskus. 

Klubis käivad koos meie liikmed, seal võtame vastu külalisi ja parandame-ehitame mootorrattaid.

Bordellipidamisega puudub meil absoluutselt igasugune seos ja puudub huvi selle vastu.  

Seega praegu on veel vara öelda, kas Eestis alalist elamisluba omav Haapanen üritab siia importida ülemaailmset motojõuku või on tegemist vaid tõepoolest isikliku eraviisilise investeeringuga toitlustusärisse.