"Eks ta on küllalt kapriisne kraam."

Pent jääb seisma, kummardub ja nopib kuldroheliste lehtede vahelt ühe maasika - täiesti valge.

"Ei talu transporti. Et nägu säilitada, peaks ta paari tunniga põllult tarbijani jõudma."

Ta paneb käed puusa ja muheleb.

"Ja teine asi: viisime Haapsalu turule. Käisid Saksa ja Rootsi turistid - pildistasid, aga osta ei julgenud!"

Valged maasikad võiks olla enamatki kui turismiatraktsioon. Kuldnokad neid ära nokkida ei näe. Taimed kannavad vilju terve suve (Raimond: "Keegi kirjutas - lumeni välja! Kas ta päris nii on, aga...") ning meenutavad maitse poolest metsmaasikaid.

Aga: need ei sisalda punast pigmenti. Tähendab, see oleks hea magustoit nn maasikaallergikutele.

"Pakkusime neid kulinaariasse." See on Raimondi abikaasa Heli, kes sekkub. "Et tehtagu allergikutele jäätist või torti või..."

Raimond: "Või kuivataks ära - oleks nagu komm!"

Jah, Pentide mahetalus on valgetest maasikatest mõeldud igasuguseid asju: pakkuda neid turul segamini teiste marjadega, viia lähedal asuvasse loodussõbralikku šokolaadivabrikusse.

Aga ei midagi.

Heli: "Nojah, pole turgu - eks vist kõik inimesed on terved!"

Tavalistest maasikatest mõnevõrra väiksema saagikusega valgeid marju on Eestis tegelikult väikestviisi kasvatatud juba aastakümneid (nii räägivad teadlased).

Samas, näiteks doktor Maie Laaniste Allergialiidust pole neist suurt midagi kuulnud.

"Noh, kui ta pole kolm-neli korda kallim kui tavalised marjad, võiks siin isegi olla ­mingi ­äriplaan kellelegi," mõtiskleb ta. "Teisest küljest, pooltel juhtudel läheb allergia ­täiskasvanuks saades üle..."

Laaniste sõnul kannatavad paljud allergikud tegelikult ka tavalisi maasikaid: pärast külmutamist, mille tagajärjel häiriv kõrvaltoime väheneb.

Ja tuntud maasika-uurija, Maaülikooli professor Kadri Karp soovitab tervel inimesel aeda istutada siiski punaseid marju.

"See värvaine on ikkagi väga kasulik, antioksüdant, pärsib näiteks vähi arengut," räägib ta.

"Mingit asendust allergikud valgest maasikast ei saa. Nad lihtsalt jäävadki heast asjast ilma."

Tegelikult on valge maasikas Pentidele pigem hobi: põhiline aur läheb mustikatele, punastele maasikatele (nn kuumaasikad, metsmaasikate aedne teisend, mille üheks liigiks on ka valged marjad) ja speltanisule. Aga - Heli kohe ei saa muidu, kui et koduaias tuleb kasvama ajada kõikvõimalikud viljad!

Nii näeb siin rohelisi sõstraid, musti ja valgeid vaarikaid, kreeka pähklit - ja isegi õunapuu külge poogitud aprikoosi!

Heli: "Nojah, ega ilupõõsaid siin ei ole... Muide, ma lugesin kusagilt, et enne 1940ndate suurt pakast oli Eestis aprikoosimets!"