Ühelt poolt on Eestis sellistest tuntud portaalidest nagu Amazon, MySpace ja iTunes muusika ostmine olnud võimatu, teisalt pole siinsele turule tekkinud ka poppe alternatiive.

Kui aga, ütleme, et mingil hetkel hakkab muusika ebaseaduslikkus vastukarva käima, on nii kohalikku kui ka välismaist muusikat üsna lihtne internetikauplustest leida.

Selleks peab lihtsalt end vastava portaali kasutajaks registreerima ning omama krediitkaarti, ja kodumaisest muusikapoest ostude sooritamiseks pole sedagi vaja.

Muusikavalik: Üle kuue miljoni loo enam kui 60 000 plaadifirmalt. Žanritest indie, rock, jazz, hiphop, klassikaline ja elektrooniline muusika jne.

Mis firma on: Brittide eMusic on üks populaarsemaid maailmas ­iTunesi ja Amazoni kõrval.

Kuidas esitleb pakutavat: Kui valid välja otsitava artisti, kuvatakse samas bändi YouTube'i videod, plaadiarvustused ning link Wikipedia artiklile. Lisaks ohtralt sarnaste artistide soovitusi. Muusikat saab lisaks edetabelitele otsida ka kümnendi, plaadifirma ja isegi bändi kodumaa järgi.

Kui kaua näidiseid kuulata saab: 30 sekundit.

Ostmine ja allalaadimine: eMusicu veebikauplus on eriline selle poolest, et kasutaja peab tegema püsitellimuse.

Vastavalt paketile saab klient iga kuu alla laadida mingi kindla arvu lugusid. Näiteks 24 lugu kuus maksab 185 krooni, 35 lugu 248 krooni, 50 lugu 324 krooni. Muusika tõmbamiseks peab kodulehelt alla laadima selleks spetsiaalse programmikese. Lugude ostmiseks on vajalik krediitkaart.

Mis veel: eMusicu esmakordsed testijad saavad allalaadimiseks 25 tasuta lugu. Püsitellijaile antakse 45 lugu kauba peale.   

Muusikavalik: Umbes 18 000 lugu, kus esindatud kohalik laiatarbemuusika ja klassikaline muusika: Chalice, Metro Luminal, Anne Veski, 2 Quick Start, Ines, Külalised, Riho Sibul, Ska Faktor, Traffic, Tanel Padar, Helin-Mari Arder, Toomas Anni, Eduard Tubin, Eugen Kapp, Erkki-Sven Tüür jpt. Kodulehelt saab osta ka kohalikku folki, lastemuusikat ja estraadi.

Mis firma on: Music Online OÜ, mille omanikud on Priit Pajusaar, Andrus Loo ja Tuuli Org.

Kuidas esitleb pakutavat: Žanrite, edetabelite, viimati ilmunud albumite, singlite kaupa.

Kui kaua näidiseid kuulata saab: 30 sekundit.

Ostmine ja allalaadimine: Registreerid end kasutajaks, maksad internetipangas ning laed väljavalitud lood alla. Üks lugu maksab enamasti 12.90, plaat 149 krooni.

Mis veel: Siit saab osta ka eestikeelseid audioraamatuid, näiteks "Harjutused pingetest vabanemiseks kaelas ja õlavöös" ning "Itaalia muinasjutte".   

Muusikavalik: Pop, rock, jazz, hard rock, metal jne. Eraldi alalehekülg on pühendatud indie'le. Siin on keskendutud muusikale, mis on suure tõenäosusega ka raadiohitid, sekka alternatiivsemat valikut.

Mis firma on: Londonis tegutsev ettevõte.

Kuidas esitleb pakutavat: Žanrikaupa, enimmüüdud plaadid ja singlid, hetkel ka Briti muusikaauhinna konkursil Barclaycard Mercury Prize auhinnatud muusika.

Kui kaua näidiseid kuulata saab: 30 sekundit.

Ostmine ja allalaadimine: Registreerid kasutajaks, valid lood välja, paned krediitkaardiandmed kirja ning muusika on sinu. Üksikud palad algavad umbes 14 kroonist.

Mis veel: Registreerimisel ära ehmata, kui valida ei saa elukohariigina Eestit. Vali näiteks Suurbritannia ja sisesta suvaline postikood. Ja allalaadimine töötab kenasti. 

Muusikavalik: Pop, rock, folk, kantri, hip-hop, räpp, jazz, klassikaline ja elektrooniline muusika jne.

Mis firma on: USAs New Yorgis baseeruv ettevõte.

Kuidas esitleb pakutavat: Uuemad lood, 25ühikulised edetabelid, teised sama artisti albumid ning sarnase muusika soovitused.

Kui kaua näidiseid kuulata saab: 60 sekundit kuni kaks minutit, olenevalt loost.

Ostmine ja allalaadimine: Minimaalselt saab korraga muusikat osta kolme dollari väärtuses. Kõik müüki paisatavad lood on esialgu tasuta. Mida enam inimesi üht lugu või albumit ostab, seda kallimaks see läheb. Samas ei ületa ühe loo hind kunagi 98 USA senti ehk umbes 10 krooni. Muidu sama skeem nagu mujalgi.

Muusikavalik: Üle 900 000 muusikapala, millest enamik on elektrooniline tantsumuusika. Üsna esinduslik väljapanek on ka rock-, indie-, jazz, reggae- ja funk-muusika lettidel.

Mis firma on: Juno Records on Londonis baseeruv ettevõte.

Kuidas esitleb pakutavat: Žanrikaupa. Valiku saab teha tänaste, viimase nädala ning kaheksa nädala uute väljalasete seast. Esile on tõstetud ka iga muusikastiili klassikud.

Esiküljel nädala müügihitid, eksklusiivsed pakkumised ning DJde, singlite ja plaadimüügi edetabelid.

Kui kaua näidiseid kuulata saab: Üks minut.

Ostmine ja allalaadimine: Ühe loo hind on erinev vastavalt faili kvaliteedile ja formaadile ning algavad need umbes 17 kroonist, tervete albumite hinnad algavad umbes 100 kroonist. Maksmine krediitkaardiga.

Elektrooniline muusika

Eesti elektroonilise muusika DJd tõmbavad oma muusikat ka sellistelt lehekülgedelt nagu boomkat.com ja beatport.com.

Tasuta allalaadimiseks
Mõnedelt lehtedelt saab väikeses;valikus muusikat ka legaalselt tasuta alla laadida. Sellised leheküljed;on näiteks mp3.com ja last.fm, kus on saada poppi, rock'i, indie't,;elektroonilist muusikat, jazz'i jne.
Kust muusikat osta ei saa, kuigi võib-olla tahaks?
iTunes:;Kuigi iTunesist on kevadest saati võimalik ka Eestis osta mitmesuguseid;programmijuppe, siis muusikat sealt veel alla laadida ei saa.
Amazon.com ja lala.com: Ametlikult saab sealt muusikat alla laadida vaid USAs.

Miks ostad netist muusikat?
Siim Nestor
, EE Areeni juhataja;

Elektrooniliselt ostan muusikat seetõttu, et see on mugav ja soodne;ja väga kiire. Mugav - saan plaadipoes olla mis tahes hetkel, kui tahes;kaua, istudes või pikutades, kui arvuti internetiga lähedal on. Ostan;ka pärisplaate netist.

Eelkuulamiseks toodud helifailid võiksid mõnes kaupluses parema kvaliteediga ja pikemad olla.

Soodne on mitmel juhul - osta mõnelt plaadilt üks või mõned lood on;soodsam kui osta terve plaat, mil koormaks lood, mis ei meeldi.;Ratsionaalsus jällegi kaob, kui muusika hakkab väga-väga meeldima ja;soovin, et see oleks mul olemas pärisplaadina. Seda juhtub nõmedalt;tihti, et ostan värsket plaati mitu korda - kõige paremat muusikat on;vaja ka katsuda, vaadata, kallistada, nuusutada, riiulisse panna. See;austuse jutt käib ka varastades tõmmatud muusika kohta - foldereid ei;respekteeri ma üldse ja nad väsitavad mind.

No ja kiire - kui vinüülikest tuleb oodata nädal või kaks, äkki isegi kaks kuud, siis elektrooniline on sul kohe olemas.
Mis;mulle elektroonilises muusikakauplemises närvidele käib - et osa poode;müüvad erineva helikvaliteediga faile eri hinnaga. Mp3d on odavamad kui;wav'id ja flac'id, mis jama see on. Kas muusika autor saab ka rohkem;raha, kui ta muusikat müüdaks wav'idena, mitte mp3dena? Ei usu. Ja kas;poodidel on suuremamahulisi mp3sid või wav'e-flac' keerulisem käsitleda;- üle anda ja ladustada? Fuck off!

Kust ostad muusikat sina?
Erik Morna, Raadio 2 muusikajuht;

Põhiliselt eMusicust. Sealt saad võtta teatud arvu lugusid ühe kuu;jooksul, ja mida rohkem võtad, seda odavam tuleb. Ma otsin sealt;sellist muusikat, mida poes pole, või kui ma paari loo pärast tervet;plaati osta ei taha. See on mugav ja hästi sõbralik viis muusikat;hankida. Mina tellin sealt 90 lugu kuus.

Juno.co.uk - töötavale DJ-le väga mõnus allikas.

Ja olen tõmmanud ka muusika24.eest mõnikord, kui ma oma Eesti muusika saate jaoks ERRi fonoteeki lugusid otsima ei jõua.

Hädaolukordade tarbeks on üks Venemaal opereeriv internetipood;mp3panda.com. Seal on hästi palju popmuusikat, mis maksab 15 Ameerika;senti lugu.

Ja NME.com aadressil on Daily Download'i nimeline asi, kuhu iga päev tuleb uus tasuta allalaetav pala.