Juulis 2004 tabasid tolliametnikud ja keskkriminaalpolitseinikud jõugu, kes puhastasid Harjumaal Kiili vallas rohkem kui 250 000 liitrit “sinist” diiselkütust markeerimisvärvist ja sel moel kahekordset vaheltkasu noolisid. Üle 80 000 liitri õnnestus jõuametnikel konfiskeerida, ülejäänu jõudis jõuk maha müüa. Kus ja kellele, jäi kindlaks tegemata. 

Jõugu pealik Jüri Plukk pääses tingimisi vangistusega. Süüdi mõisteti ka “brigadir” Andrei Kudrjavtsev ning kaks musta töö meest, kelle ülesanne oli Kiilis asunud kütusemahutitest hapet läbi pumbata. Kamba “turvapealik”, kurikuulus ekspolitseinik Aivar Krusta, ning kolm autojuhti, kes sajad tonnid sinist kütust pättide töökotta kärutasid, pääsesid süüdimõistmisest tänu oportuniteedi põhimõttele. 

Jõugu moodustamine ja tööjaotus nägi välja nagu maffiafilmis. Varemgi kahtlaste ettevõtmistega ajakirjanduse tähelepanu pälvinud ärimees Plukk värbas Kudrjavtsevi töödejuhatajaks; õpetas mehele, kuidas kütuselt erimärgistus eemaldada, ja andis selleks vajalikud vahendid – mahutid, voolikud, pumbad ja raha, mille eest Kudrjavtsev ostis happe. Rein Brigo ja Viktor Arabadži palgati kütusest värvi välja filtreerima. Leiti ka kolm autojuhti – Ardi, Rein ja Jaan, kes vedasid mõne kuu jooksul Rakveres, Maardus ja Kärknas asuvatest terminalidest Kiili vallas Mõisakülas asunud mahutiparki tonnide viisi erimärgistatud kütust.

Krusta ülesandeks sai tegevuse salajasuse tagamine. Süüdistuse kohaselt pidi Krusta jälgima, et neile peale ei satutaks. Selleks käis ta mahutipargis kontrollimas, et seal ei liiguks kõrvalisi isikuid, ja uuris, ega nende tegevuse vastu huvi ei tunta. Krusta andis Brigole telefoni, millega märku anda, kui kõrvalised isikud peaks nende territooriumile ilmuma.

17. juulil 2004 see juhtuski. Tollitöötajad marssisid objektile ja puhkes paanika. Brigo helistas Krustale, kes käskis vestluseks kasutatud telefoni hävitada ning kõnekaardi katki lõigata. 

Siis asusid Plukk ja Krusta endale alibit vormistama. Nad pöördusid oma tuttava ­Igori poole ja palusid, et too otsiks kellegi, kes nõustuks kütuseäri kohta valeütlusi andma. Lisaks valiti välja surnud inimene, kelle kaela kütuseäriga seonduv valetada. Igor leidiski ühest Narva baarist Aleksandri, kes nõustus valeütlustega veidi raha teenima. Kolm päeva hiljem aga Plukk ja Krusta vahistati.

Kuigi kütuseäri asjas leiti, et Aivar Krusta ning kolm autojuhti ei vääri karistamist, siis valeütlustega seonduvas on Krusta ja Plukk tänaseni kohtu all. 

 

Uued trendid mustas kütuseäris

? Mullu peatas maksuamet ligi 500 000 liitri ebakvaliteetse kütuse müügi. 

? Suur osa sellest on kemikaalidega värvainest puhastatud kütus, mida müüakse varifirmade kaudu tanklatesse või suurematele kütusehoiustajatele, kus see segatakse kvaliteetse kütusega. 

? Maksuameti uurimisosakonna juhataja Rene Kanniste sõnul on kütuse­turu kuritegevuse uus trend maksupettused, mille puhul riiulifirmade kaudu ­hiilitakse kõrvale käibemaksu tasumisest. 

? Samuti on tõusuteel pettuseviis, kus Eestisse tuuakse diislikütust vale ­kaubanimetuse all.