Reformierakonna pealäbirääkijad on justiitsminister Rein Lang ja Riigikogu rahanduskomisjoni esimees Jürgen Ligi. IRL läbirääkijad on Mart Laar ja põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder.

Sotside põhiläbirääkijad on rahandusminister Ivari Padar ja riigikogulane Eiki Nestor, neile käib sekundeerimas Indrek Saar.

"Krokodillide" juurde on kinnitatud ka üks rahandusministeeriumi ametnik. Läbirääkijate nõude kohaselt, "et oleks raudsete närvidega kuli, kes oskab hästi tabelit teha". Sobivaks osutus peaspetsialist Andres ­Paris ministeeriumi eelarveosakonnast.

Esimest korda kogunesid "krokodillid" läinud nädala kolmapäeval. Riigi uus eelarvestrateegia ehk RES peab olema valmis seaduse järgi mai lõpuks. Esmaspäevaks oli aga kokku lepitud kärpeid alles alla 200 miljoni krooni.

Rahandusminister Padari algne ettepanek oli, et iga riigiasutus peaks kärpima kaheksa protsenti tegevuskulusid. Sellesse valdkonda mahuksid näiteks palgad, täitmata ametikohtade koondamine ja muu selline. Kuid selge, et vajalikke miljardeid kokkuhoidu üksinda sellest saada on võimatu.

Mis on siis reaalselt võimalikud variandid?

Maksutulusid suurendada. IRL ja sotsid tahaksid torpedeerida tulumaksu alandamist, Reform ei taha sellest kuuldagi. Siin on lisaks valus teema, et ühed on juba saanud mingeid omi koalitsioonileppesse surutud lubadusi täita, teised aga mitte. Tuleval aastal toimuvad nimelt kahed valimised.

Riigifirmade müük ja börsil noteerimine. Ka see pole mingi ideaalne lahendus. Praegusel turgude madalseisu ajal ei ole müügiks üldse parim hetk. Kõige reaalsemat raha võiks ilmselt teenida Eesti Telekomi osaluse müügist. Siis on veel Eesti Energia ja Tallinna Sadam.

Veel on variant hakata laenama, minna riigieelarvega miinusesse või võtta kasutusele riigi stabiliseerimisreserv. Need aga ei vastaks rahanduspoliitikale, millest on seni hoolega kinni hoitud.