Meremäe vallavanema Aivar Nurga sõnul on kuut ostetavalt alalt välja jäävat kääbast hea tahtmise juures võimalik majandada neile kahju tegemata. “Kõik kääpad kokku laiuvad üle viie hektari, sellise maa-ala ostmist ei pidanud kultuuriminister Urmas Paet õigustatuks. Praeguse variandi korral on 30 kääpa all kaks hektarit ja need kuus kääbast, mis välja jäävad, on teiste kogumist suhteliselt kaugel ning paiknevad üksteise suhtes eraldi.”

Metsamaad omavalt OÜ Tava Metsalt ostetava kahe hektari hinnaks on vallavanem Nurga sõnul räägitud 200 000 kroonist. “Rahastajaks saab Kultuuriministeerium mitte vald ja vahendid tulevad Seto keele ja kultuuri programmi arvelt.”

Asjade käik sõltub ministeeriumis otsustamise kiirusest, Nurk loodab enne suve kääbastega ühele poole saada. “Hetkel on seis selline, et mõne päeva eest mõõtsime kahe hektari märgid looduses maha.”

Tava Metsa kava 9.-10. sajandist pärinevate kääbastega maal puid raiuda kutsus esile kohalike pahameele ja tipnes enam kui 3300 allkirjaga avaliku pöördumisega.