11. jaanuar

Leekides hukkus 26aastane skulptor Laur Tiidemann, kes süütas ennast põlema Eesti Kunstiakadeemia peasissekäigu juures. Samas koolis oli ta äsja õppinud.

VEEBRUAR

3. veebruar

Raske haiguse tagajärjel suri 56aastaselt Kaitsejõudude Peastaabi operatiivosakonna ülem kolonel Oskar Mark, Kotkaristi III klassi ordeni kavaler. Hoolimata tagasihoidlikust loomust oli ta oma tegemistes ülimalt põhjalik.

4. veebruar

Helilooja Raimo Kangro suri 51aastaselt. Mõni päev varem otsustas president teda autasustada Valgetähe IV klassi teenetemärgiga. Just Kangro on Eesti heliloojatest kirjutanud kõige rohkem oopereid.

7. veebruar

79aastaselt suri psühhiater, Tartu Ülikooli emeriitprofessor Jüri Saarma. Teadlasena uuris ta põhiliselt skisofreeniat ja masendusseisundeid. Eestikeelse psühhiaatriaalase õppekirjanduse peamisi rajajaid.

12. veebruar

Tuntud literaat, tõlkija ning usundiuurija Gunnar Aarma suri 85aastaselt. Rahva hulgas oli ta populaarne esoteeriliste teaduste selgitajana.

MÄRTS

10. märts

Vähem kui kuu pärast oma 60. juubelit suri laulja Mati Nuude, kes oli ka edukas tõstesportlane ja tuletõrjuja.

Mõrvati 56aastane meediaärimees Vitali Haitov.

26. märts

Auto alla jäi 74aastane publitsist, näitekirjanik ja omaaegne parteitegelane Valter Udam, kes suri saadud vigastustesse. Valter Udami kõige kuulsam näidend on põllumajandusteemaline “Vastutus”. P>

APRILL

6. aprill

Eesti vanemaid kirjanikke Villem Gross suri 79aastaselt. 1940. aasta pöördesuvel sai temast kooli komsorg. Gross kirjutas argistest, kuid ka salatud asjadest, mistõttu sai populaarseks nõukogude lugejate hulgas. 

23. aprill

Tallinna vanalinnas tulistati surnuks 54aastane itaallasest ärimees Salvatore Grasso, kes oli mitme Eesti firma juhatuse liige.

MAI

12. mai

85aastaselt suri Tartu Pauluse koguduse kauaaegne õpetaja Harald Tammur. EÜS auvilistlane ning ajaloolise Eesti sinimustvalge lipu peitja ning alalhoidja.

29. mai

77aastaselt suri nahakunstnik Õie Krustein-Krusten, kelle looming on tähtis peatükk eeskätt 1950. ja 1960. Eesti tarbekunsti kujunemisloos. 

Äkksurm tabas Tallinna vangla 58aastast direktorit Ülo Kabruskat.

JUUNI

14. juuni

53aastaselt surihelilooja Mati Kuulberg, Eesti kaasaegse instrumentaalse süvamuusika viljakamaid autoreid. Lakoonilise väljendusviisiga Kuulbergi kontosse kuulub viis sümfooniat, kuid enim mängitud on siiski tema kammerteosed.  

17. juuni

80ndal eluaastal suri Eesti viimaseid metsavendi, legendaarne  Aksel Mõttus, kes osutas metsavennana nõukogude võimule relvastatud vastupanu 1944. kuni 1967. aastani.

18. juuni

Ligi kolmkümmend aastat Noorsooteatris töötanud näitleja Enn Kraam suri 58aastaselt. Viimastel aastatel töötas ta Viljandi teatris Ugala, kus mängis säravaid rolle nii “Maria Stuartis” kui “Tom Sawyeris”.

30. juuni

Pirita ringrajal hukkus 35aastane motosportlane Tõnu Rääk, kes 150 kilomeetrit tunnis kihutava mootorratta külgkorvist välja kukkus ja vastu puud veeres.

JUULI

5. juuli

Mereväebaasi ülem kaptenleitnant Jaan Ilm suri 50aastaselt. 

29. juuli

Eesti energeetikateaduse üks rajajaid, akadeemik ja Tallinna Tehnikaülikooli emeriitprofessor Ilmar Öpik suri 85aastaselt.

AUGUST

12. august

Teenekas terminoloog ja keelemees Rein Kull suri 75aastaselt. 

20. august

73aastaselt suri Helmut Kurist, kes töötas ligi viiskümmend aastat Eesti Draamateatris valguskunstnikuna. Tema kontosse kuulub üle 250 valgusrežii.

21.august

Politseinikud peksid surnuks 28aastase tuntud Tallinna punkari Striidi, kodanikunimega Sven Tarto.

24. august


85aastaselt suri ERSO kauaaegne peadirigent ja muusikapedagoog maestro Roman Matsov. Juba 1950ndatel juhatas ta Bachi, Händeli ja teiste sakraalseid suurvorme, ignoreerides poliitikute keelde.

25. august

Tartu politsei 45aastane juhtivinspektor Urmas Laansalu sooritas väidetavalt enesetapu. Hiljem on leitud kaalukaid põhjusi enesetapuversiooni vaidlustamiseks. 

29.august

Kirjandusteadlane Heino Puhvel suri 74aastaselt. 1950ndatel aitas ta murda vulgariseeritud käsitlust Tammsaarest. Eesti kirjandusloo täielikust valdamisest annab tunnistust, et tema toimetatud on aasta eest ilmunud “Eesti kirjanike leksikon”.  

31. august

69aastaselt suri väljapaistev tuumaastrofüüsik Rein Silberberg.

SEPTEMBER

22. september

Näitekirjanik ja ajakirjanik Mai Talvest suri 92aastaselt. Tema menukatel komöödiatel oli kindel koht rahvateatrite repertuaaris.

OKTOOBER

2. oktoober

54aastaselt suri rahvalik humorist ja kultuuriorganisaator Lembit Sibul. Viimastel aastatel oli ta üks ajakirja Pikker eestvedajatest.

11. oktoober

Majandusteadlane Enn Roose suri 62aastaselt. Ta oli Eesti maksusüsteemi üks loojatest ja maksumaksjate huvide esindaja. Ühtlasi Marju Lauristini esimene abikaasa.

13. oktoober

Suri südamekirurg Rein Zupping, Mustamäe Haigla ravijuht

15. oktoober

87aastaselt suri Karl Burman, arhitekt ja akvarellist kuulsast Burmanite suguvõsast. Ta oli Eesti Akvarellistide Ühingu auliige.

23. oktoober

Tartu Ülikooli raamatukogu kauaaegne direktriss Laine Peep suri 69aastaselt. Kui Matti Milius suples raamatukogu ees purskkaevudes, kutsus ta välja miilitsa, kuid samas valmis tema eestvedamisel raamatukogu uus hoone. Vanas eas pidas Laine Peep Tartus antikvariaati, kus võttis esimesena Eestis müüki välismaised pornoajakirjad.

30. oktoober

Helilooja Harri Otsa suri 74aastaselt. Ta katsetas huvitavaid helikooslusi, näiteks kirjutas neli pala tuubale ja flöödile. 

31. oktoober

79aastaselt suri kunstiajaloolane Leo Gens, Eesti Kunstiakadeemia emeriitprofessor. 1960-70ndatel materdas ta Eesti noort kunsti. Kuid see-eest on tema tähtsus suur EW arhitektuuriajaloo uurijana ja väärtustajana. 

NOVEMBER

11. november

81 aastaselt suri skulptor Erna Viitol, kes muuhulgas on portreteerinud mitmeid tuntud Eesti kultuuritegelasi.

13. nov

Arhitektuuriajaloolane ja muinsuskaitsja Rasmus Kangropool suri 70aastaselt. Kangropool oli Valgetähe ordeni kavaler, Tallinna muinsuskaitse töötas tema taktikepi all 40 aastat.

15. nov

Suri viljakas Välis-Eesti romaanikirjanik Ain Kalmus, kes elas 95aastaseks. Üks tema peateoseid “Juudas” on saanud innustust Uuest Testamendist, peaaegu läbivalt väljendus tema loomingus usulise ja esteetilise elamuse lähedus. Tegutsenud ka pastorina.  

21. november

31aastaselt kukkus ajakirjanik Madis Hint alla oma kodumaja katuselt ja hukkus. Viimastel aastatel saatis ta lehtedele Vene-teemalisi kirjutisi Moskvast.    

26. november

84aastaselt suri kunstiajaloolane Niina Raid, üks vähestest Saksa okupatsiooni ajal Tartu Ülikooli lõpetanud arhitektuuriajaloolastest. Ta uuris peamiselt Tartu ehitusajalugu ja kaitses sel teemal magistrikraadi aastal 1995. Avaldanud raamatuid Tartu majadest ja tänavatest.