Jane Beasleyga
sõlmis USA kõige imetletum ärimees
Jack Welch
kokkuleppe, et tema hakkab käima ooperietendustel, naine aga õpib golfi mängima. Mõned aastad hiljem õnnestus Jackil ooperikohustusest kõrvale vingerdada, kuid naisest sai väga hea golfimängija. Oma autobiograafias “Jack. Otse südamest” märgib General Electricu endine juht, et Jane'is leidis ta "täiusliku partneri", kes on  "kange, tark ja minust 17 aastat noorem".

Pärast 13 aastat kestnud abielu on Jane endiselt kena naine esmaklassilise mõistusega. Aga et Welchide abielu ootab ees lahutus, siis on vägagi tõenäoline, et Jack kahetseb päeva, mil tema pilk jäi pidama sellel "kangel ja targal" naisel.

Seni on Welchide sõda olnud ühepoolne. Ajastul, kus üha enam kasvab põlgus rahast pungil ärituusade vastu, kirjeldatakse Jane'i kui naist, kellele on liiga tehtud, tema meest aga kujutatakse ahne ja hoolimatuna.

Noorema modelli vastu välja vahetatud Jane'ist on saanud mehe värske ohver: väidetavalt vallandas "Neutroni-Jack" oma ametisoleku ajal General Electricust kokku 100 000 inimest.

Mängu astus itaalia täkk

Novembri lõpul andsid Jacki "sõbrad" vastulöögi. Nad rääkisid ajalehtedele, et ka Jane'i pool abieluvoodist pole puhas. The New York Posti sõnul oli Jane'il romaan itaallasest turvamehega enne, kui Jack abielu rikkus.

Welchi isiklik vara jääb hinnanguliselt 11,2 kuni 14,4 miljardi krooni vahele. Kuid jagelus naisega kahjustab ilmselt kõige rohkem mehe staatust Ameerika kõige kuulsama ja austatuma tegevjuhina. Welchi sõpru ja endisi kolleege lehes otseselt küll ei tsiteeritud, ent nende sõnum oli selge: lahenda see küsimus ära. 

"Pole kahtlust, et Jack Welch on kõige lugupeetavam tegevjuht Ühendriikides," ütles Columbia ülikooli õigusteaduse professor John Coffee. Tema sõnul annab Welchide lahutust ümbritsev lärm märku riigis üha laiemalt maad võtvast suhtumisest ärijuhtidesse. "Järjest vähem ja vähem kohtab praegu nende toetajaid. Tippjuht pole enam kangelane," nendib ta. 

Rahva meelsus on kahtlemata aidanud Jane Welchi. Erinevalt paljudest teistest naistest, kes lahutavad rikastest abikaasadest, pole teda kujutatud saagihimulise harpüiana – vähemalt senini mitte. Lahutuse lähenedes pole tähelepanu all naise, vaid mehe ahnus. Welchi pakutud 560 000 kroonist kuus, mis enamiku inimeste arvates oleks paras varandus, ja 320 miljoni kroonisest lahutustasust öeldi ära nagu peenrahast. Praegu käib jutt poolest mehe varandusest, vähemalt 4,8 miljardist kroonist.

Welchide abielu lõppes märtsis, kui tuli päevavalgele Jacki romaan Harvard Business Review endise toimetaja Suzy Wetlauferiga. Wetlaufer (42) kohtus 66aastase Jackiga teda ajakirja tarbeks intervjueerides.

Jane Welch, kes otsustas ilmselt algusest peale võidelda, andis teada, et oli Wetlauferile tolle armusuhte pärast helistanud. See oli Jane'i esimene avalik "kogupauk" kõrgetasemelises lahingus. Tema järgmine samm oli meisterlik.

Kui Jack Welch 1989. aastal Jane Beasleyga abiellus, oli ta General Electricus juba tähtis tegelane. Naine oli New Yorgi advokaadifirma Shearman & Sterling kaasosanik. Kummalgi oli seljataga nurjunud abielu. Toona kirjutasid nad alla 10aastasele abielueelsele lepingule, mille alusel Jane saanuks 78,4 miljonit krooni, kui nad oleksid lahutanud enne kümne aasta möödumist. Kümneaastane tähtaeg on küll ületatud, kuid Jack lootis ikkagi vähemalt sõbralikku lahkuminekut.

Jacki esimene abielu oli lõppenud hästi, kui lahutustes üldse on midagi head. Paar jagas puid ja maid oma Connecticuti kodu elutoas, kasutades kohalikku advokaadifirmat Schoonmaker, George & Colin.

Lootes samasugust lahendust ka praegusele abielule, soovitas Welch valida naisel üks selle firma partneritest ennast esindama. Selle asemel valis Jane Welch William Zabeli. See oli otsustav samm. Zabel on lahutusasjades tuntud nimi, kelle klientide hulka kuulus näiteks Michael Crichton, bestselleri "Juura park" autor. Igati asjakohaselt on Zabelil senini õnnestunud näidata Welchi ja tema meeskonda vanamoeliste dinosaurustena.

Bossi kuninglikud hüved

Senini on Zabeli suurim samm olnud kirjaliku vandetunnistuse avaldamine oktoobris, mis paljastas kuninglikke hüvesid, mida kasutas senini Ameerika kõige asjalikumaks bossiks peetud Welch. Dokument jõudis uudispealkirjades kogu maailma.

Tunnistuses väidab Jane Welch, et tema abikaasa pensionipakett võimaldas mehel piiramatult kasutada firma lennukeid (lahkumishüvitus, mille väärtus ulatub ühe eksperdi hinnanguil 4,7 miljoni kroonini kuus). Tema käsutuses olid ka firmale kuuluv korter Central Parki lähedal, limusiin, kokk, ta sai tasuta lilli ega pidanud maksma klubide liikmemaksu ning tal oli avatud krediit Jean Georges'i restoranis. Ka oli tal õigus saada parimaid pileteid Metropolitan Operasse, tenniseturniiridele (näiteks Wimbledoni omale) ja mängudele, kus osalevad Knicks, Yankees ja Boston Red Sox. Tunnistusest selgus, et Jack ei maksnud isegi pesupesemise eest.

Uudised hämmastasid tema endist firmat ja Welch asus vasturünnakule. Ühes artiklis The Wall Street Journalis tõdes ta, et ajad on muutunud ja tema lahkumishüvitused pole enam kohased. Neid hüvitusi uurib praegu väärtpaberiamet.

Saanud esimestes raundides kaotuse osaliseks, püüdis Jacki juristide meeskond jätta muljet, et nad otsivad sobivat lahendust. Pooled jõudsid kokkuleppele naise igakuiste alimentide osas päev enne järgmist kohtuistungit oktoobris. Tehingu üksikasju pole avalikustatud, kuid kumbki pool kinnitab, et summad on palju suuremad Welchi algpakkumisest. Väidetavalt olevat Welch teinud veel ühe katse lõpp-pakkumise osas. Tema juristid hindavad pakkumise väärtuseks 2,1 miljardit krooni, mida makstakse Jane Welchile elu lõpuni.

Sellal kui pooled läbirääkimisi pidasid, otsustas Welch tõhustada ka oma juristide meeskonda. Schoonmakeriga ühines Daniel Webb, tuntud advokaat Chicagost. Pärast Webbi palkamist ujuski pinnale Jane'i väidetav kõrvalehüpe "itaalia täkuga".

Kumbi pool ei anna praegu avalikkusele mingeid ütlusi, kuid Webbi kohalolek näitab, et asi võib siiski kohtusse jõuda.