Lastetuba kujundama hakates peaks lapsevanem kindlasti arvestama lapse vanusega ja meelistegevustega. Kujundus peaks olema paindlik, võttes arvesse, et lapse kasvades tema vajadused ning huvid muutuvad.


Tähelepanu peaks pöörama kahele kõige tähtsamale märgusõnale – lapse tegevuslikud ja emotsionaalsed vajadused. Tegevuslikke vajadusi toetavad esemed ilma milleta me toas, olenemata vanusest, hakkama ei saa – voodi, riidekapp, laud. Emotsionaalne pool aga kipub lapse tuba sisustades unarusse jääma. Oleme ise täiskasvanud ja tahame ehk oma tahtmised lastetuppa üle kanda. Kuid laps ei ole väike täiskasvanu. Laps peab tundma, et tuba on kujundatud ainult talle mõeldes. Toas peaksid olema kindlad pidepunktid, mis sisendaksid lapsele turvalisust ja äratundmisrõõmu. Olulisim viga lapse tuba sisustades on möödapanek kõrgustega. Peaksime arvestama, et toa omanik ka ise kapist asjad kätte saaks ja pilte seintel pea kuklas vaatama ei peaks.


Erinevad materjalid, mustrid ja vormid

Väikesele lapsele mõeldes on otstarbekas kasutada toas erinevatest materjalidest kangaid ja muid esemeid. Iga ese, mis oma välimuselt on täiskasvanule lihtsalt huvitav, võib arenevale lapsele olla kui õppematerjal.


Suurte ja väikeste vormide mäng toas arendab lapse vormitaju. Ta saab geomeetria algõppe voodist lahkumata, kui vaatab näiteks kolmnurksest öölambist langevat varju erineva kujuga esemetele – ümmargusele pallile, kandilisele riiulile jne.


Erinevate mustritega tapeete või tekstiile tuppa valides peaks lapsevanem arvestama kindlasti lapse iseloomuomadustega, sest erinevad mustrid kannavad erinevat sõnumit. Nii arvatakse näiteks, et triibulised mustrid rõhutavad suunduvust, täpikesed aga soodustavad huumorimeelt. Tuba läbivat motiivi või mustrit valides tuleks arvestada, et interjöör tasakaalustaks last, mitte vastupidi.


Tuba sisustades ei tohi unustada ka liikumistrajektoore. Kuna väikesel inimesel käib kogu tegevus enamjaolt jooksujalu, peab mööbel ja mööbli paigutus toas tema jaoks ohutu olema.


Väga tähtis on lapse toa kujundamisel ja projekteerimisel arvestada loomuliku valgusega. On üldlevinud arusaam, et laud peaks asetsema kindlasti akna all. Kui aga aken avaneb lõunasse ja päike pidevalt silmi pimestab, on laua asukoht vale. Sama peaks arvestama voodi asukoha määramisel. Reeglina on küll toad planeeritud nii, et täismõõtmetes voodile on väga raske mitut erinevat asukohta toas leida. On lapsi, keda segab hommikune päike ja sellisel juhul tuleks voodi paigutada nii, et päike võimalikult vähe lapse und segaks. Suureks abiks on ka pimendavad rulood ja kardinad.


Valgustite valimisel tuleks arvestada kindlasti materjaliga, millest valgustid valmistatud. Sobivaimad on plastikust või pleksi-klaasist valgustid. Nii võib olla muretu, kui toas mõni väga hoogne mäng ette võetakse.