Kirev nukkude maailm

Laste soove mõjutavad telerist nähtud multifilmid ja sarjad. „Printsess Elsa on selline menuk, et nukk on kogu Euroopas läbi müüdud,” alustab vestlust kurva teatega Rimonne müügiesindaja Tiina Karjahärm. „Disney mänguasjad on alati populaarsed olnud, aga sellist müügiedu just Elsale ei osanud keegi ette näha.”
Endiselt on populaarsed 3–4aastaste seas Disney printsessid ja pisut vanemate hulgas Monster High’ nukud. „Tänavu on müügihittideks ka Ever After High’ nukud, mis on tuntud muinasjutukangelaste järeltulijad ja millest igaühega käib kaasas konkreetne lugu,” tutvustab Karjahärm.
„Kõigi nende printsesside ja monsteritega mängitakse fantaasiamaailmas. Kes aga tahab lapsele
mängu kaudu reaalset elu tutvustada, võib valib kingituseks barbi,” teab aastaid nukke müünud kahe tütre ema. Barbid on lapsi rõõmustanud juba 55 aastat ja see näitab, et muud nukud tulevad moodi ja lähevad moest, aga barbid jäävad.
Vale on arusaam, et barbindus on mingi bling-bling. „Barbil on olnud läbi aastate kümneid ameteid
alates lastearstist ja lõpetades astronaudiga. Barbi abil on õpetatud lapsi hoolitsema koduloomade eest,” loetleb Karjahärm traditsioonilise nuku positiivseid jooni. Tänavu on uued tooted barbi koer (kes sööb ja kakab) ja kass (kes joob ja pissib). Barbil on tooted ka tulevastele juuksuritele:
nukkudele saab patse punuda ja lokitangidega (NB! Ei lähe kuumaks!) lokke keerata, lisaks nende
juukseid värvida.
Suuremaid tüdrukuid rõõmustavad barbi fashionista-nukud. Tüdrukule, kellel juba nukke ja riideid
kuhjades, sobib kingituseks hoopis kaasaskantav riidekapp, kus kleidid saab riidepuudele riputada ning kingad ja aksessuaarid riiulitesse-sahtlitesse panna.

Väikeste meeste huvid

Väikestele poistele kingitust otsides võib esmalt seada sammud Lego-riiuli poole, aga hea on teada, et endiselt rõõmustavad väikemehi multifilmist tuttavad autod ja lennukid. Pisut suurematele meeldivad mudelautod ja põnevad võidusõidurajad. Siinkohal väike soovitus: ei ole mõtet koju osta mitme tootja toodangut, vaid panustada ühele. Näiteks omavahel ühilduvad Hot Wheelsi rajad ja nii saab tuppa ehitada uhke autokeskuse. Vägeva raudteesõlme võib rajada Thomas & Friendsi rongidest ja raudteedest.
Loomulikult meeldib väikestele meestele mängida sõda. Viimastel aastatel on ülipopulaarsed Nerfi
püssid, millega sõjamäng tänu pehmetele kuulidele ohutuks muutub. Mängurelvi saab valida püstolitest ja automaatideni. Tänavu jõudis turule Nerfiga sarnane sari Boom Co, millel on teiste ees üks suur eelis: kuulid nakkuvad unikaalse kattematerjaliga märklaudadele ja nii saab üksinda
mängides ka täpsust treenida. 

Arendavad mänguasjad väikelastele

Pere kõige väiksematele kingitust otsida on lihtsam, sest lapsel pole välja kujunenud eelistusi ja vanem saab mänguasja ise valida. „Vaieldamatult kõige populaarsem toode on Fisher-Price’i
laulev kutsu,” teab Tiina Karjahärm. Tõepoolest, see mänguasi on kasulik: õpetab lapsele
numbreid, tähti, värve ja kehaosi ning laulab tuttavaid palakesi (ja seda kõike eesti keeles), lisaks on lelu pehme ja armas.
Kui soovite teha kingitust kogu perele, võiks valida midagi kaardi- ja lauamängude seast. Kindla peale minek on arendav sõnamäng „Scrabble” ja „UNO kaardid”. Kui on viitsimist teemasse rohkem süveneda, siis mänguasja- ja raamatupoodides on lauamänge igale vanusele ja mänguoskusele. Viimasel ajal on ilmunud ka palju põnevaid raamatuid.