Väikesele lavale astuvad Vene Teatri näitlejad ja mängivad elus esimest korda inglise keeles. Miks nii? Aga tegemist on elitaarse ingliskeelse erakooliga. Vene keel siia ei sobi.

Selles koolis on vähe õpilasi. Ja koolimajagi on kõigest kahekorruseline. Täna on kõikidesse koridoridesse pandud batuudid, riputatud üles õhupallid, kaetud lauad. Täna on õpilase Serjoža pidupäev. Kommunikatsiooniäriga tegelev isa on korraldanud oma poja seitsmenda sünnipäeva tähistamise.

Teater ja batuudid – see on kõigest eelmäng. Põhiline on spetsiaalselt pojale tehtud multifilm Ämblikmehest (Spiderman), kus peategelase asemel päästab maailma kurjusest ei keegi muu kui Serjoža. Tänapäeva tehnika abil ei ole poisi kujutamine multifilmis just keeruline, küll aga originaalne. Last peab ju üllatama! Te mõelge ise: poiss on juba seitsmene ja tal ei ole veel oma multikat, milles ta oleks ise tegelane! Lasteürituse korraldamine läks maksma umbes 40 000 krooni.

Aga ka “Ämblikmees” ei ole peakingitus. Sünnipäev peab kulgema loogilise stsenaariumi järgi. Millest me alustasime? Karlssonist. Aga mis kingiti Väikevennale sünnipäevaks? Koer. Ja Serjožale antakse tormiliste aplodismentide saatel kätte peakingitus – kutsikas. Väike terjer maksis
10 000 krooni.

Need on muidugi “lastehinnad”. Selles peres läks isa sünnipäev maksma 250 000 krooni.

Dave Benton saabus
Egiptusest

Selle ärimehe 35. sünnipäevaga hakkas tema abikaasa tegelema nädal enne tähtsat sündmust. Kõigepealt tahtis ta tellida mängima megapopulaarset Vene bändi Ruki Vverh. Las tulevad ja laulavad sünnipäeval. Paraku ei ole sellise tasemega bändi võimalik nii ­lühikese ajaga tellida. Ja nii tuli see hüvitada millegi muuga: Venemaalt toodi kohale ooperilauljanna, kutsuti ­mustlaslaager. Kohalikest bändidest leiti sobivat N-EURO. Sakusmendiks aga taheti väga Dave Bentonit. Kuid oh häda – laulja oli sõitnud Egiptusesse puhkama.

“Aga millal ta tagasi tuleb?” küsib abikaasa.

“Täpselt teie mehe sünnipäeva päeval.”

“Noh, aga see on suurepärane. Siis ta ju jõuab.”

Dave Bentoni lennuk jäi tund aega hiljaks. Benton viidi otse trapilt sünnipäeva puhuks üüritud päevakangelase lemmikrestorani Egoist. Siin maksab ainuüksi sigar kuni 1500 krooni. Selgus, et šikk restoran ei ole ometi piisavalt šikk. Külaliste tulekuks asendati kõik kuldsetes raamides maalid sünnipäevalapse fotodega. Ühel tapab ta safaril tiigrit, teisel karu. Ekraanil aga jookseb film päevakangelase elust. Ja lõpuks – ürituse salvestamine ja otseülekanne saali. Salvestuseks läheb vaja võimsat generaatorit. Restoranis selle jaoks ruumi ei ole. Nii pandi generaator üles naabermaja õuele.

Muide, kõnealune ärimees ei kuulu nõndanimetatud “pidutseva seltskonna” hulka: ta ei osale moekatel koosviibimistel ja teda ei näe seltskonnaajakirjade lehekülgedel. Sellepärast ei soovi ta nimetada ajalehes ka oma nime. Sünnipäeval ei olnud ka eriti palju külalisi – kõigest 20. Nende külaliste peale oli arvestatud kaks venekeelse publiku hulgas menukat DJd – Aleksei Issatšenko B> ja Boris Gorski Sky Radiost – ning üks õhtujuht, Vadim Antsupov Raadio 4st. Viimasele hankisid tellijad nimelt selleks õhtuks klassikalise ülikonna.

Vene staaride lisateenistus 

Sugugi väiksema toredusega ei tähistanud oma eelmist sünnipäeva bensiinileedi Olga Kozlovskaja. Seltskond kogunes peenes Tallinna hotellis Radisson SAS. Programmi naelaks kujunes Vene estraadi värske tähe ­Anastassia Stotskaja esinemine. Üheksa laulu läksid maksma 10 000 dollarit (130 000 Eesti krooni ringis).

Kohalike vene ärimeeste seas on ammu moes kutsuda oma sünnipäevale esinema Venemaa tähti. Muide, siin on täheldatav huvitav suundumus. Tänavatel on kuulutused: näete, siia tuleb see või teine keskmise suurusjärgu täht, kes esineb selles või teises mitte eriti suures klubis. Suure tõenäosusega tähendab see, et täht ei sõida siia sugugi kontserdi pärast. Ta tuleb esinema mõne ärimehe sünnipäevale või firmapeole. Ja ühtlasi annab ­kontserdi. Seega kujutab kontsert endast vahel lihtsalt väikest lisateenistust.

Kui möödunud kevadel toimus Eesti ja Venemaa jalgpallimatš, sõitsid Venemaalt siia lisaks fännidele ka ärimehed, õllemargi Starõi Melnik omanikud, kes soovisid väga tähistada oma meeskonna võitu võidetute ­territooriumil. Selleks, et pidu kulgeks lõbusamalt, kutsuti Moskvast kohale bänd Reflex – kaks blondiini, kes teevad panuse meeste refleksidele ja laulavad laule stiilis “Tee kõik, mida tahad sel avastuste ööl”.

Vene meeskonna kaotus koosviibimise hoogu ei pidurdanud. Reflex esines kõigepealt ärimeestest fännide peol, seejärel aga klubis Terrarium.

Vene poistebändidest on kõige rohkem Eestisse tellitud bändi Tšai Vdvojom. Siin on tegemist kahe peaaegu-Apolloga, kes rõhuvad omakorda naiste refleksidele (“Kuidas ma igatsesin su järele, kui mõttetu oli sinuta elatud aeg”).

Üks teine kohalikus bensiiniäris tegev venelasest ärimees üüris oma peoks Tallinnast 12 kilomeetri kaugusel asuva lossi. Kogu lossiesine oli täis põlevaid küünlaid. Milline ilu! Õhtu sisustasid kolm kohalikku bändi ja Vene laulja Danko.

Russki Razmer
eestlaste moodi

Siinsetelt venelastelt võtavad mõõtu ka eestlastest ettevõtjad.

“Tahan Vene mõõtu!” teatas Eesti ettevõtja, firma Odav Aken omanik Jan Janno, ja tellis endale bändi Russki Razmer (Vene mõõt).

Tegemist oli firmapeoga. Pidu peeti Saare­maal. Sinna sõitis ka Russki Razmer, ­kelle ­kon­tsert maksab 3000 dollarit (umbes 40 000 ­Eesti krooni). Pidu peeti reedel. Laupäeval pidi bänd esinema Terrariumis. Kahe päevaga kaks kontserti – see on tavaline. Aga poisid ei osanud aimatagi, et annavad öösel veel kolmanda... kordusena.

“Ei. Ma olen kaine. Noh, muidugi, natuke võtnud, aga... kaine! Ja ma tahan, et kontserti korratakse veel kord,” teatas Jan pärast viimast laulu.

“See teeb veel 3000 dollarit.”

“Selge.”

“Vene mõõt” kasvas sellel ööl kahekordseks.

Üks kõige nõutavam Vene DJ, Deniss Karableff ütleb, et teda on juba mitu korda kutsutud Eesti pidudele, kus nõutakse, et ta mängiks ainult Vene muusikat.

“Praegu valitseb Eesti pidudel mingi Vene buum,” räägib Oleg Bessedin, tuntud promootor ja ürituste korraldaja. “Vene tantsud, vene muusika, kostüümide laenutamine Vene ­Teatrist.” Bessedin tähistas ka oma 30. ­sünnipäeva Vene stiilis – üüris klubi Terrarium. Sünnipäevale tulid peaaegu kõik kohalikud venelaste bändid. Esinesid tasuta – vene keeles tähendab see, et austavad.

Tallinna talvemuinasjutt... Putiniga

“Kuulge, tellime Urmas Oti!” meenus ühele venelaste seltskonnale mälestus endiste aegade uusaastapidudest.

“Aga ta ju ei laula ega tantsi. Mis ta seal tegema hakkab?”

“Noh, las istub meiega koos ja võtab uut aastat vastu. Räägib anekdoote... Maksame talle 25 000 krooni.”

Urmas Ott siiski keeldus.

Uhkete sünnipäevapidude kõrval on Tallinnas tekkinud veel üks trend – Venemaa venelased armastavad Tallinnas pidutsemas käia. Piiteris ega Moskvas ei pea “Tallinna talvemuinasjuttu” enam reklaamima. Moodi ­dikteerib kokkuhoid: uue aasta vastuvõtt Tallinnas on kolm-neli korda odavam kui Moskvas. Sellepärast on soliidsed hotellid ja restoranid juba praegu Vene külastajatele broneeritud.

Kui kohalikud venelased kutsuvad oma pidudele Venemaa tähti, siis Vene külalised vaatavad heal meelel Anne Veskit. Tema esinemise hind on 12 000 – 13 000 krooni.

Vaatamata sellele, et Urmas Ott üritusele ei saabunud, suutis see venelaste seltskond sellegipoolest kõmu tekitada. Nad üürisid Susi hotelli. Aga seal ei olnud tol hetkel kaabeltelevisiooni.

“Nalja teete või! Kuidas me siis Putini kõnet näeme? Mis uus aasta see ilma presidendi kõneta on? Mõelge midagi välja.”

Ja korraldajad mõtlesid välja programmi nimetusega “Ümber maailma uude aastasse”. Asi nägi välja nii: “Kallid külalised! Kell on 15.00 ja Vladivostokis on uus aasta juba alanud. Võtame selle terviseks.” Keskööks olid külalised tähistanud uue aasta saabumist kõikides suuremates Venemaa linnades. Sellepärast võeti Putini kõne kohaliku parodisti esituses vastu siiraste ovatsioonidega.

Kingitused ka külalistele

Praeguseks näivad nii kohalikud venelased kui ka Venemaa külalised Vene popartistidest veidi väsinud. Tänavu tuleb aastavahetuseks Eestisse Hiina tsirkus. Lisaks ülesastumisele Linnahallis on nad kutsutud esinema ka erapidudele. Kelle juures antakse etendus, seda hoiab promootor Bessedin esialgu veel saladuses.

Serjoža isa äri on tihedalt seotud Venemaaga. Sellepärast otsustas ta ükskord oma Vene partnereid üllatada ja kutsus nad vana uut aastat (vana kalendri järgi 13.–14. jaanuaril kogu Venemaal tähistatav aastavahetus) vastu võtma Eestisse. Otsustati korraldada Eesti-Vene segastiilis talvemuinasjutt. Telliti Rocca al Mare vabaõhumuuseum ja Eesti rahvamuusikaansamblid – et oleks nagu Eestis. Kaks ja pool liitrit viina iga külalise peale, naised kaasa arvatud, ning troikadel sõit muuseumi – et oleks nagu Venemaal. Ja igale külalisele (aga külalisi oli 50) kingituseks kaasa mobiiltelefon – et oleks nagu tänapäeva Vene ärimaailmas.