"Näete! Lapsed läksid jalutama, aga noorem rühm sööb lõunat," demonstreeris internetiuustulnukat möödunud nädalal ajakirjanduses lasteaia direktor Miljauša Ishakova. "Nii on väga mugav kasvatusprotsessi kontrollida."

Näib, et "Suure Venna" teleformaat on jõudnud ka lasteaedadesse. Lapsevanematele see idee meeldib. Tegemist on kommertslasteaiaga ning uue teenuse hind lülitati lasteaiatasu hulka - 3500 rubla (umbes 1800 krooni) kuus. Kasvatajad aga pandi fakti ette: nüüd on kogu teie töö näha!
"Esialgu on see kõik raske... Sa tead, et igal suvalisel hetkel võib keegi sind vaadata," tunnistab üks kasvatajatest. "Isegi kogemata haigutada on hirmus. Aga pole hullu, kannatab ära. See-eest ei anna lastele keegi ilmaaegu laksu tagumiku peale ja nende peale ei karjuta."

Novgorodis sekkub moodne tehnika aga koolilaste ellu, nii et päeviku peitmine vanemate eest on muutunud täiesti kasutuks.

"Teie poeg sai ajaloos kahe ja tegi võimlemistunnist poppi..." Õpilaste vanemad hakkasid alates 1. oktoobrist saama just selliseid paljastavaid SMSe. Kuid üksnes need, kes otsustasid kasutada uut teenust "SMS-päevik". Teenust osutab üks kohalikest internetifirmadest.

Loomulikult ei tegele sõnumite saatmisega õpetajad ise. Selle tänamatu ülesande on enda õlule võtnud "luurefirma" operaatorid. Firma töötaja käib iga päev koolis, vaatab klassipäevikutesse, kirjutab välja klientide "mitterahuldavad" ning saadab need vanematele. Kogu infot säilitatakse firma kodulehel, kuhu ema ja isa pääsevad parooliga.

"Sellise teavitamise on tellinud juba üle poole meie lapsevanematest," tunnistab Nižni Novgorodi 165. lütseumi õppealajuhataja Jelena Nossova.
Teenus ei ole üldiselt kallis - 110-1600 rubla (umbes 700 krooni) aastas, sõltuvalt teenuste komplektist.

"Põhimõtteliselt on võimalik kõiki neid teenuseid osutada ka Eestis," kommenteerib Raivo Altmets, firma Merx juhataja. Merx tegeleb muu hulgas ka videoseiresüsteemidega. "Kõik sõltub vanemate soovist. Seejuures tuleb ainult arvestada, et niisuguste teenuste korraldamine eeldab mõningaid vanematepoolseid investeeringuid."