Kui mõned Eesti uudistekanalid teatasid, et kärud „korjatakse" inimestelt tagasi, siis tegelikult tähendab „recall" USAs seda, et kärusid ei „korjata" tagasi, vaid „kutsutakse tagasi". See omakorda tähendab, et käruomanikke nõustatakse ja neile antakse tasuta kangast kärukate, mis probleemi lahendab.

Kärusid on alates 1999. aastast USAs müüdud kokku miljon tükki. Toodetud on nad, muide, Hiinas.

Probleem on selles, et nö vihmavarju-tüüpi kärude liigenmehhanism on selline, et käru kokku panemisel või lahti tegemisel võivad sinna sõrmed vahele jääda. Ei, isegi mitte kokkupanija enda, vaid laste sõrmed. Ameerikas on seda kümne aasta jooksul juhtunud 15 korral. Neist 13 juhtumil on laste sõrmeotsad tulnud amputeerida.

Eestis kärusid müüva firma Mothercare kõneisik Ines Karu on puhkusel. Seetõttu sain rääkida otse firma tegevdirektori Karinee Sildnikuga. Selgub, et tema arvates on tegu ülespaisutatud probleemiga.

„Sisuliselt võib seda võrrelda auto ukse avamise ja sulgemisega - kui auto ust kinni pannakse ja laps oma näpud ukse vahele paneb, siis saavad sõrmed vigastada," ütles Sildnik.

Tema sõnul on käru raam ehitatud nii, et seda saaks kergelt kokku panna ja avada. „Kui käru avatakse või pannakse kokku, siis teatud liigendkohtadest raam liigub ja see ongi kõnealuse vigastuse võimalik tekkimise koht," selgitas ta.

Mothercare´i Kristiine kaupluse juhataja Lea Pettineni andmeil on tegu meil suhteliselt populaarsete kärudega, mille hind jääb vahemikku 2000-5000 krooni.

„Põhimõtteliselt võib õnnetus juhtuda iga käruga, kui selle kokku paned või lahti teed - hooletuselt. See ei tulene kärust endast. Kui juhend ilusti läbi lugeda, ei juhtu midagi," ütles Pettinen.

Teiseks viitab hooletusele tema sõnul see, et õnnetusjuhtumid ei ole ju juhtunud käru kokkupanijaga, vaid lapsega. „Ma ei tule nagu selle peale, et keegi paneks käru kokku nii, et laps on sees. Või siis, kui laps on läheduses ja ta sõrmed on seal vahel," märkis Pettinen.

Eestis pole Mothercare´l olnud käruse suhtes ühtegi analoogset kaebust. „Kui midagi on juhtunud, siis võiks inimesed meile sellest teada anda," lisas Pettinen.

Oluline on ka see, et kõik käruomanikud võivad ka Eestis saada „paranduskomplekti" ehk riidest katte. Need on poejuhataja andmeil Ameerikast juba teele pandud ja jõuvad kohale paari nädala jooksul.

 


 

Kuidas käru kasutada, et ei tekiks vigastuse oht?

  • Hoidke lapsed käru avamise ja kokkupanemise ajal kärust eemal! Kui see pole võimalik, siis jälgige, et laps ei topiks oma näppe käru pulkade/raami vahele!
  • Kasutage alati turvarihmu, kui laps on kärus!
  • Kui käru seisab, siis veenduge, et pidurid on peal!
  • Veendu alati ja igal pool, et sinu laps ei jääks järelvalveta!
  • Ärge ülekoormake käru - raskeid asju ei ole soovitav käru käepideme külge rippuma panna, see võib põhjustada käru ümberkukkumise!
  • Ärge laske lapsel käruga mängida ja ronida sellele enne, kui käru on täielikult avatud - käru ei ole mänguasi!
  • Kontrollige, et kõik lukustusmehhanismid on sulgunud, enne kui lapse kärusse asetate!

Allikas: Mothercare