Kirjanike Liidu majandusjuhi Aivars Eglitise sõnul ei saanud kirjandusringkonnad olukorras, kus riigi majandus ning rahandus on kokku varisenud ning vajavad kolossaalset välisabi, kõrvalvaatajaks jääda. "Andsime oma panuse olukorra normaliseerimiseks. Loomulikult oli meie rahvusliku uhkuse kursi vähendamine emotsionaalselt raske. Paljud naiskirjanikud isegi nutsid. Kuid praegusel raskel ajal tuleb paratamatult vastu võtta ebapopulaarseid otsuseid, seda ka kultuuris," ütles Eglitis.

Eglitise sõnul jätkub Lacplesisel ka pärast devalveerimist küllalt rammu, et õigustada rahvuskangelase staatust. "Lacplesise jõud on ka viiendiku kaotamise järel piisavalt suur, et oma legendaarsust sälitada. Karust ta võib-olla tõesti enam jagu ei saa, aga hundist kindlasti. Ehk olekski õige kunagi tulevikus, juhul kui majanduslangus ei peatu, ta Vilkplesiseks ümber nimetada."

2006. aasta sügisel Ruhnu saarelt Kuramaa metsadesse ümber kolinud karu Jekabs leiab, et devalveerimisotsus oli õigustatud. "Ootasin seda ammu," selgitas karu Eesti Ekspressile. "Lacplesise kurss oli minu arvates seni arusaamatult kõrge ja tekitas isegi hirmu. Nüüd aga võin rahulikult Kuramaa laantes oma karuasju ajada. Samas tean, et mõnede teiste metsloomade arvates oleks devalveerimine pidanud olema veel radikaalsem."

Karu arvates  suurendab Lacplesise devalveerimine sisejulgeolekut ning muudab Läti kogu maailma investorite jaoks atraktiivsemaks.