Teel kuurortlinna ei tasunud minister siiski ühelatist sissesõidumaksu, mis on riialasi vihastanud juba mitu aastat.

Kohe järgnes karistus, sest mõnikümmend meetrit pärast linna piiri pidas liikluspolitsei patrull auto kinni. Politseinik Gints Mozis küsis ministrilt dokumenti, mis lubaks tal maksmata linna sisse sõita. Minister läks sellise nahaalsuse peale kuuldavasti täiesti endast välja ja selgitas tavatult kõva häälega, kes ta on.

Hiljem on politseinik ajakirjanikele rääkinud, et tema käitus igati viisakalt, tõsi küll, ministrihärrat tõesti ära ei tundnud. Ometi võtsid ülemused üleliia teraseks osutunud mehe justkui ministri mõtteid lugedes patrullist maha ja suunasid kainestusmajja joodikuid kantseldama.

Ei tea kuidas täpselt sai piinlikust juhtumist teada ajakirjandus, aga skandaal keris vähem kui nädalaga suureks, peaaegu sama suureks kui arutelu Eesti justiitsministri Ken-Marti Vaheri kiiruseületamise teemal. Mõlemad mehed kuuluvad erakonda, kes enne valimisi lubas korda ja veel kord korda.

Nagu kaks tilka vett

Ka Läti minister kirjutas lõpuks lahkumisavalduse. Erinevalt Eesti peaministrist polnud Läti uue poliitika isal Einars Repšel STRONG> aga võimalust seda lugeda, rääkimata tagasilükkamisest, sest Gulbise pressiesindaja tõi avalduse kohe esitamise järel jooksujalu peaministri büroost tagasi. Põhjenduseks rääkis ta, et minister kirjutas avalduse tundepuhangu ajel, ilma peaministriga kooskõlastamata. Ajalehele Diena ütles Gulbis ise hiljem selgituseks, et tundis end abituna nähes, millise suure asja on meedia "väikesest vahejuhtumist" teinud, ehkki paljud tähtsamad protsessid jäävad tähelepanuta.

Kas see siis ongi lubatud uus poliitika, küsiksid teatud Eesti inimesed siinkohal kooris.

Küsisid ka Lätis. Peaminister ja erakonna Uus Aeg (Jaunas Laiks) juht Einars Repše vastas nii: "Maris Gulbis on väga andekas, võimekas ja aus minister. Juhtum polnud kena, kuid oleks dramaatiline, kui me kaotaksime (seetõttu) siseministri."

Tuleb tuttav ette? Peaminister Juhan Parts ütles esmaspäeval Ken-Marti Vaheri tagasiastumispalvet tagasi lükates, et Vaher pole laisk, suutmatu, ebakompetentne ega valelik ning justiitsministri jätkamine on õige, sest valitsus peab oma programmi ellu viima.

Siseminister jäi ametisse, justiitsminister jäi ametisse. Ma ei taha siiski öelda, et need kaks lugu oleksid üleliia sarnased, pigem vastupidi.

Offšoorid kuum teema

Eesti on ühiskonna läbipaistvuse ja avaliku vastutuse arengu hindamisel alati võrdlust otsinud mitte Lätist, vaid Soomest ja teistest Põhjamaadest. Mona Sahlini sukkpükse mäletavad meil kõik, isegi kui need rootslastel juba meelest läinud. Ja ongi hea, sest meile on seda võrdlust rohkem vaja. Ka Ken-Marti kiiruseületamise lugu jääb rahva mällu - loodetavasti pigem kujul "pääses üle noatera lahtilaskmisest" kui et "murdis vannet, aga midagi ei juhtunud".

Aktuaalsed paralleelid ei lõpe Läti ja Eesti ministrite tagasiastumissaagadega. Eestis on offshore-firma omamine varsti juba sama piinlik ja tülikas kui vargus. Lätis erastas aga riik esmaspäeval 25 protsenti kohaliku Hoiupanga (Krajbanka) aktsiatest Briti Neitsisaartel registreeritud täiesti tundmatu taustaga firmale. Müüki korraldanud erastamisagentuuri juht ütles kommentaariks, et tegu on "hea mainega ettevõttega, sest muidu poleks ta ju saanud enampakkumisel osaleda". Kohalikud ajakirjanikud on rohkem kui kindlad, et tundmatu firma omanikud on Lätis üsna tuntud inimesed.

Ning ühest erinevusest veel. Läti siseminister Maris Gulbis pole erinevalt Eesti justiitsministrist nõus, kui keegi nimetab tema nädalavahetusel tehtud Jurmala-retke erasõiduks, sest oma sõnul käis ta igaks juhuks kontrollimas, kas rüsijää randades kahju ei tee. Küll on Läti ministritel raske töö. 

Anvar Samost töötab BNSi majandusuudiste peatoimetajana.