Esseni messikeskuses korraldatav SPIEL on algusest peale olnud rahvaüritus – kõikjal on instruktoritega mängulauad, mille taga saab uudiskaupa läbi mängida, ning saalid on lisaks mängufännidele tulvil kostümeeritud tegelasi. Saksamaal on lauamängud tugev peretraditsioon ja messile tullakse nii väikelaste kui vanavanematega koos.

Neil külgedel on väike läbilõige sellest, mis Essenis sel aastal uut oli. Paljud mängud on juba müügil ka Eestis Ludo kauplustes ja netipoes lauamangud.ee.

Rokoko

Keskmise keerukuse ja imeilusa välimusega strateegiamäng, kus osalejad valmistuvad Louis XV ajastu balliks ning püüavad luua võimalikult kauneid kleite, mantleid ja efektset ilutulestikku. Mängija käsutada on hulk rätsepaid, kes hangivad materjale ja õmblevad rõivaid. Mäng lõpeb suure balli ja võidupunktide lugemisega.

Carcassonne: South Seas

Läinud aastal ilmus hariliku “Carcassonne’i” kõrvale talvine versioon, sel aastal aga uhiuus lõunamere variant. Siin tuleb tavapärase mängunuppude paigutamise asemel koguda banaane, merikarpe ja kalu ning toimetada nad punktide saamiseks kaupmeeste kätte.

Rampage

Suurejooneline laamendamismäng, kus igal mängijal on Godzillat meenutav koletisekujuke. Sellega saab mängulauale nuppudest ja plaatidest ehitatud hooneid mitmel moel purustada – näiteks tallates, autosid loopides või lihtsalt ümber puhudes. Viimasel juhul peab mängija toetama lõua oma koletisele ja ise puhuma, kuni majad ümber kukuvad.

Legacy: The Testament of Duke de Crecy

Väga omapärane strateegiamäng, kus mängijad püüavad rajada prestiižseima aadlisuguvõsa 18. sajandi Prantsusmaal. Selleks tuleb oma järeltulijatele sobivad elukaaslased leida, hankida tiitleid ja osta uhkeid losse, korraldada pidusid ja teha annetusi kogukonnale. See mäng tekitab tunde, nagu osaleksid tõesti suguvõsauurimises. Kaartidel kujutatud tegelastest saavad mängu käigus täiesti oma inimesed. Saadaval Ludos.

The Little Prince: Make Me a Planet

Nunnu välimusega lihtne mänguke, kus iga mängija peab väikese printsi jaoks tükkidest planeedi kokku panema. Vaatamata armsale välimusele sisaldab mäng palju konkurentsi ja üksteisele ärapanemist. Saadaval Ludos.

Bruxelles 1893

Juugendstiilis majandusmäng, kus mängijad on arhitektid 19. sajandi lõpu Brüsselis. Väga ilusa välimusega mäng strateegilisi otsuseid armastavale mängijale. Saadaval Ludos.

Mascarade

“Citadelsi” autori loodud rollipõhine kaardimäng, kus karnevalil osalevad mängijad ei pruugi ise oma maskist isegi teadlikud olla. Võidab see, kes kõige osavamalt blufib ning kõige paremini iseenda ja teiste rollid ära aimab.

Kolm uut Eesti mängu

Om Nom Nom

Palju vastastikust kavaldamist sisaldav täringumäng Meelis Looveerilt (keskmisel pildil), selles üritavad loomad üksteist nahka panna. Meenutab veidi Meelise eelmist mängu “Food Chain”, kuid sedapuhku on mängus ka ilusa kujundusega laud ja hulk erilisi täringuid. Saadaval Ludos.

Dig Mars

Oliver Sihiveeri (vasakul pildil) lihtne ja kiire ulmemäng, kus mängijad kaevandavad Marsi pinnasest tulnukate poolt sinna unustatud väärtuslikku kraami. Lisaks eseme väljakaevamisele tuleb see ka minema transportida, selleks on aga vaja võimsat tehnikat. Aeg-ajalt saab ja tuleb teiste mängijatega koostööd teha, aga enamasti üritatakse vastastikku käkki keerata. Saadaval Ludos.