Ma tahaksin näha pedagoogi, kes mõtleb esimese klassi lapsest kui kassiirist Prismas või parketipanijast. Mina näen iga last tulevikus pjedestaalil. Kui see ebaõnnestub, siis on mul kahju ja kahetseda on tulnud palju - kõik päevad pole rammupäevad.

Inimesed, kes töötavad parketipanijana või kassiirina, võivad tunda end solvatuna, et te nende elukutset alavääristate.

Seda küll ei saa öelda, et meie koolis pole töölisperekondade lapsi. On küll. Elu on aga näidanud, et iga lapsevanem ei mõtlegi sellele, et panna last meie kooli, sest meie suhtumine on, et kool ei ole sanatoorne asutus, see on tõsise töö tegemise koht. Hariduse omandamine on raske töö.

Meie ootame oma kooli lapsi, kelle vanematel on aega lapse jaoks. Alustades algklassides kolme võõrkeelega, on vanematega koos õppimine vajalik. Aga muus osas me vahet ei tee - olgu ta eestlane või setu. Tähtis pole rahvus, sugu ega religioon.

Prantsusmaal on elitaarne koolikorraldus, mille puhul ainuüksi õige kooli lõpetamisest piisab, et olla kindlustatud hea tööga. Kas te olete võtnud sealt eeskuju?

Ei. Need, kes mind tunnevad, need ka teavad, et selline suhtumine pole mulle omane. Hea hariduse saab suure tööga.

Kui meie koolis käib pere kaks last, kes on andekad, ja kolmas väga ei ole, aga ta on distsiplineeritud ja valmis tööd tegema, siis on tal koht meie koolis olemas. Mõned, eriti poisid, lähevadki hiljem lahti, tavaliselt ülikooli kolmandal kursusel.

Kui teie kooli tulevad lapsed, kelle vanemad hindavad head haridust ja kirjasõna, ning on inimesi, kellel selliseid väärtushinnanguid pole ja kes teie kooli ka kunagi ei tule, siis on teid kerge süüdistada elitaarsuses.

Elitaarusust mina taotlenud pole. Ma olen pärit tavalisest perekonnast - vanemad olid õpetajad.

Eliitkooliks nimetamine ja hindamine koha järgi riigieksamite edetabelis on ületähtsustatud. Kui laps saab ülikooli sisse ja temast tuleb hea advokaat, hea ajakirjanik, hea meedik - siis ma tunnen ennast hästi. Kui meie kooli lõpetanu paneb oma lapse siia kooli - see on tunnustus!

Mis puutub sellesse, et parimad koolid on koondunud keskustesse, siis Estonia ballett tantsib ka paremini kui Salme kultuurikeskuse trupp, kes omakorda tantsib paremini kui Lümandu (kust ma ise olen pärit) kultuurimaja tantsijad. Metropol soodustab kvaliteeti.