Kas sa "Georgi" käisid vaatamas?

Mulle ei ole operett kui žanr kunagi imponeerinud. Mu onu Harry Vasar on seda teinud ja ma olen seda nii palju kuulnud. "Georgi" ei käinud ma ka sellepärast vaatamas.

Aga näe, Marko Matvere tegi suurepärase rolli.

Marko on  v ä g a  hea näitleja. Tõepoolest 
v ä g a  hea! Nii hea, et näe, pettis lauluõpetajadki ära. Ma lugesin lehest, kuidas profid lauluõpetajad hakkasid rumalat juttu ajama: et mida seal konservatooriumis tehakse, kui tuleb mees metsast ja laulab nagu Georg Ots. Aga lepime nüüd kokku, et laulmises ei ole siin Otsaga midagi võrrelda. Georg Ots oli maailmatasemel laulja. Tal oli unikaalne hääl.

No kui sa prooviksid laulda meest la Manchast – kuidas välja kukuks?

(Saatpalu ümiseb: Näen und, ilmsi võimatut und…)

Kui Ots forte’s laulis, siis ta tegi seda sama pehmelt ja kergelt. Aga tal oli looduse poolt antud aparaat, mida ta valdas ja mille kallal ta oli tööd teinud. Ma kujutan ette, et kui ma tõmbaks kopsud õhku täis ja prooviks seda järele teha… Ma prooviksin seda ikka kuidagi kammerlikult.

Aga…

(Saatpalu on kiirem.) Aga ega see parem pole, mida ooperilauljad teevad – me näeme tüsedaid keskealisi ooperisoliste noori laulutüdrukuid kaisutamas ja popviisikesi esitamas – ahhhhh – see on kole!!! 

Kuidas su uus plaat nii hästi müüb –  kümme nädalat müügis ja pidevalt esikümnes?

Siin töötab mitu asja. Esiteks on need vanad ilusad laulud. Teiseks: Eesti on ju küla. Kabajantsikute küla, nagu ütleb sõber Asko Künnap. Siin on külakombed ja külajutt. Ja kui levib jutt, et ei olnudki elektrooniline taust, ei olegi vanad head asjad ära rikutud. Selline suust suhu jutt mõjub kõige paremini.

Ma vaatasin mõne laulu teksti. Paberi peal tundus mõni neist ohtlikult magus. "Sõuavad kõrgel mõttelaevad täis vikerkaart / Tilguvad tähelilled taevas kui muinasmaa…"

On, on. Ega siin tagasi pole hoitud. Ja selle esitamine on üsna piiri peal mäng. Nagu miiniväljal kõnnid. Doseerid midagi valesti ja kõik laguneb koost.

Kust sina oma hääle said?

Isal on samasugune.

Hääl on raadios sinu tööriist. Kas ta on sul kindlustatud ka?

Ei ole. Sissemakse on liiga suur. Tagumikku oleks hoopis kergem kindlustada. Võimalus, et sul tagumik küljest ära kukub, on üsna väike. Aga et häälega kunagi midagi juhtuda võib – küllalt tõenäoline. 

Kas on reklaame, mida sa lugeda ei taha?

Ma ei taha lugeda parteireklaame. Et ma kutsuks kedagi parteikongressile, ma ei tee nii. Ja pornoajakirjade reklaame ma ka ei loe.

Paljude jaoks oled sa nagu Vene legendaarne diktor Levitan, kellel ei sobinud lugeda tühja-tähja. Ja kui sa ütled, et ilmateate toob teieni hambapasta see ja see, siis…

Mis Levitan! Aga asi on selles, et ma teen ise reklaame ja mul on lihtsam endaga hakkama saada, kui ma teksti ise sisse ka loen. Tavaliselt on ju kiire, näitleja taksid ei mahu eelarvesse, klient on kide. Ja mul on lihtsam see ise ära teha. Mul on asi selge. Ma tean, mis intonatsiooniga seda lugema peab.

Oled sa oma häälega rahul?

Hääl ei ole oma teha. Oma teha on see, kuidas sa sellega räägid, kui korralikult sõnu välja ütled. Kui keegi raiub ikka järjekindlalt kolmapppäev, mitte kolmapäev, ja kui tal on kogu aeg sünnipppäev mitte sünnipäev, siis…

(Saatpalul on alistunud ilme.)

Kas nii saaks ära elada, et teeks kodus laule ja ei käiks iga päev tööl?

Saab. Aga siis peab tegema kontserte. Aga kui kontserte saabliiga palju, lähevad nad juba mänguks kätte.

Mis on kontserdi ja mängu vahe?

Mäng on see, kui bassimängijal käib pärast 45 minutit käsi juba siuhti (säde silmanurgas)ja vaadatakse kella. Ja mõni noot jääb vahele. Kui kolmandas plokis tuleb e-duur kümme minutit. Kondad mööda lava ja vaatad neid tölle.

Nii et ei mingit stressivaba elu kuskil kolkas à la Erki-Sven Tüür?

Erki-Sven Tüüril on rahvusvaheline haare. Minu mänguplats on ikka Eesti Vabariik.

Neid, kes Tüüri kombel suudavad elada, on Eestis vähe. Ma ei oska esimese hooga kümmetki üles lugeda. No süvamuusikas neid on.

Asi jääb inglise keele taha?

Et panna Dagö asjad inglise keelde ja minna nendega maailma vallutama… Nii lihtsalt see ei käi. Siin peab mingi nipp olema. Keegi ei tea, millest laulsid need kolm Hispaania koduperenaist hispaania keeles ansamblis Las Ketchup. (Jälle läheb naeruks.) Keegi ei tea, keegi ei saanud aru. (Nali ei lõpe.) Aga nipp oli neil hea!

Keegi rääkis, et sa ei tunne nooti.

Ega ma väga hästi ei tunne jah.

Kuidas sa siis oma lugusid teed?

Mängin ja jorisen ja Peeter Rebane paneb kirja.

Su lugudes on palju teksti. Kas nendes lugudes on vahel mingi konkreetne sündmus ka taga?

Vahel tuleb mingi hea sõnakombinatsioon. Mõnikord näen mingit konkreetset asja ja sellest tekib midagi. Näiteks sõnaühend "joonistatud mees", mis on meie kevadise plaadi nimi, tekkis nii, et ta jalutas mulle Stockmannis ise vastu. Konkreetne isik – kuuskümmend aastat vana. Süsimusta peaga. Kogu oma musta värvi tagavara oli ta endale pähe valanud. Ja vähe sellest – viimased riismed olid läinud kulmude toonimiseks. No täiesti joonistatud mees!

Mis sa arvad, miks su tekstid nii hästi mõjuvad?

Eks nad on üsna mitmekihilised ja mitmemõõtmelised, kui neid mitu korda lugeda.

Võibolla inimestele meeldib pilte vaadata. Need tekstid on nagu pildid.

Kuidas sa saali rahvast täis saad?

Ma teen kuni 15 kontserti aastas. Siis ma saan endale lubada, et ma ei tee sita võimendusega. Et on kõige parem võimendus, kõige parem helirežissöör, kõige parem publik, kõige parem bänd!

Aga Eesti Vabariigi olematu regionaalpoliitika pakub sellise võimaluse, et kui ma tahan teha  v õ i m s a  kontserdi – kus tornid on püsti ja tuli vilgub –, siis Tallinnas ja Tartus saan ma publiku kokku, mujal pole mõtet teha. Ja ise peale maksta pole ka mõtet.

Sul on pangalaen ka kaelas?

Jaa. Kui tervist on, siis 60 aasta juubeliks peaks juba makstud olema!(Lõbus naer.)

Putitad maja?

Jah. Vanaisa ehitatud maja. Hakkab juba valmis saama.

Kas Eestis on praegu millestki puudu? Tunned sa, et on defitsiit millegi järele?

(Lüheldane paus.)Mõistuse järele. Eestis on mõistuse defitsiit.

Esita näide konkreetsest rumalusest?

Mulle ei meeldi härrad, kes arvavad, et üks osa kultuurist tuleb kinni maksta, aga teine mitte. Riiklik asutus maksab pileti pealt 5 protsenti, mina pean maksma 18 protsenti. Selle eest, et mina midagi välja mõtlen ja kontserdiga lagedale tulen, pean ma rohkem maksma! No vabandust, see on küüniline ja rumal!

Kui palju maailma tippe meile sellepärast tulemata jääb. Kui paljud meie enda tipud selle pärast sündimata jäävad.

Kas sa tänavu valimas käisid?

Ei käinud. Esimest korda ei käinud ma valimas. Ma vaatasin, et mul pole midagi valida. Mingi kildkondade vaheline kemplemine. Pole ju enam Eestis selgete põhimõtetega parteid. Kõik on üks suur Eesti Populistlik Partei, muud midagi.

Arnold Rüütli valid järgmisel aastal tagasi presidendiks?

Ei.

Et vanem mees juba ja...

Vanem mees ka juba ja ta on kõik saanud. Ta on tõesti  k õ i k  saanud.

Ma arvan, et Arnold peab veel tagantjärelegi Villule pudeli õlut välja tegema, et see niimoodi läks.(Saatpalu puksub naerda.)Külamehe kavalus pani linnalollid ikka väga täbarasse olukorda, väga elegantne liigutus tagantjärele vaadates. (Naer hakkab teksti üle võimust võtma.)Mis Tulviste! mis Savi! Valige Arnold!

Aga Jaan Manitski?

(Rahunemine.)Iga inimene võib ju tõusta oma ebakompetentsuse tasemele. Ma mõtlen, et Jaan Manitski on ka siis suur Kalevipoeg, kui ta oma Viinistu külast ja Mohni saarest Gotlandi teeb. Aga et ta seda tervest Eestist teeb… Sa võid küll arvata, et sa oled kõva mees. Aga tegelikult oled sa seotud, tegelikult ei otsusta sa mitte persetki, kogu saast tuleb sulle kraesse, patune oled sina! Ei! Pole mõtet!

Kes siis?

Noh. Paremale deklamaatorile võiks kõnekirjutaja neid tekste ju tõesti teha. Eks esinejas ole ka siiski üht-teist kinni. Aga kes see oleks…

(Vasak peopesa keeratakse üles.)

Kas sa sporti ka teed?

Jah. Ma võitlen valge albiino-anakondaga, kes mul ümber kõhu elab. Vahel käin jõusaalis ja vahel mängin squash’i ja püüan valgele albiino-anakondale mõlaga vastu pead panna.

On sul häid ideid heaks jõulukingiks?

Edgar Valter kirjutas 1994. aastal "Pokuraamatu". Ja nüüd otsustati, et see tuleb plaadile lugeda. See on tore kingitus. See on nii lahedalt ja naljakate sõnadega kirjutatud.

Sina lugesid sisse?

Mul oli see au.

Kelle sa oma lastest loodad kasvatada?

Peaasi, et sitad inimesed ei tuleks.(Täiesti tõsiselt.)Olgu mis on, aga olgu head inimesed.