Aktsiaturu ralli taga on peamiselt kohalikud investorid, kuid samas on ka institutsioonid suurendanud huvi Baltikumi vastu. Augustis oli Tallinna börsil tehtud tehingute arv kaks korda suurem kui juunis ja juulis ning 50% kõrgem kui aasta tagasi. Septembris olid osad Baltikumi-suunalised investeerimisfondid sunnitud uute fondiosakute väljastamise lõpetama, kuna investorite huvi oli liiga suur. Meile teevad aga muret hoopis ettevõtete suuromanike müügid börsil (Olympic, Nordecon), mis positiivse sentimendi taustal ka turu poolt ära osteti. Mitmete aktsiate vähese likviidsuse mõjul ning spekulatiivse raha sisenemise tagajärjel on päevaste liikumiste volatiilsus märkimisväärselt suurenenud ning ootame sellise trendi jätkumist ka lähitulevikus.

Augustilõpu börsirallile lõi vundamendi TeliaSonera väljaostupakkumine Eesti Telekomi ning TEO LT aktsiatele. Suuromaniku käik näitas turuosalistele Balti turgude alahinnatust pikemas perspektiivis. Oleme investoritel soovitanud Eesti Telekomile tehtud dividendide võrra paranenud pakkumine vastu võtta. TEO LT puhul arvame siiski, et tehtud pakkumise hind on liiga madal ning soovime näha kõrgemat hinda.

Oleme viimaste kuude jooksul tõstnud mitmete ettevõtete aktsiasoovitust, kuna majanduskeskkond on stabiliseerinud ning tulevikuväljavaated on selgemaks saanud.

Ettevõte Varasem soovitus Praegune soovitus Kuupäev
Cityservice Neutraalne Osta 19.mai
TEO LT Akumuleeri Osta 27.juuli
Ekspress Group Müü Neutraalne 11.aug
Tallinna Kaubamaja Neutraalne Osta 28.aug
Olympic Entertainment Group Müü Neutraalne 31.aug

Teise kvartali ettevõtete finantstulemused näitasid paranemise märke. Kui käibeootuste poolt oli üllatusi
vähe, siis kasumi osas ületasid meie prognoose ligi pooled ettevõtetest. Kasumiootuste ületaminetulenes peamiselt oodatust agressiivsemast kulude kärpimisest. Samuti näitasid kasumimarginaalid võrreldes esimese kvartaliga paranemisemärke.

Finantstulemuste paranemise taga olev kulude kärpimine hakkab end meie arvates ammendama. Edasine majandustulemuste paranemine peab tulema käibe poolt, kuid seda veel märgata ei ole. Sellele vaatamata on aktsiahindadesse juba suur osa käibe taastumisest sisse hinnatud. Siiski usume, et pikas perspektiivis on aktsiatel veel küllaldaselt tõusuruumi, kuna oleme majanduses alles uue tõusutsükli lävel. Lühemas perspektiivis aga on mitmed aktsiad fundamentaalse poole pealt üle hinnatud, kuna ootame käibe osas aeglasemat taastumist kui turg hetkel ette näeb.

Majanduskeskkond on näitamas esimesi stabiliseerumise märke. Majandususaldusindeks ning tarbijate kindlustunde indikaatorid on viimastel kuudel tõusnud ning samuti on märgata ekspordi kasvu võrreldes aasta algusega. Majanduse veduriks saabki olema eksporditegevus, mis kajastab globaalse majandusruumi paranemist teisel poolaastal. Sisenõudlus jääb samas aasta teises poole ikka nõrgaks.

Majandustsükkel on uue tõusu eelfaasis, kuid aktsiaturud on ette rutanud ning arvestavad hindadesse juba korralikku taastumist. Arvame, et aktsiatel on korralik pikaajaline tõusuvõimalus, kui äririskid vähenevad ning ettevõtete käibed taastuma hakkavad. Meie lemmikuteks on jätkuvalt dividendiaktsiad (TEO LT, Tallinna Vesi). Samuti meeldib meile City Service stabiilse ärimudeli ning Venemaa turu poolt pakutud kasvu poolest. Usume, et on aeg ka vaadata tsükliliste ettevõtete poole ning nendest eelistame Tallinna Kaubamaja.