Tiiu Kuik on Carmen Kassi kõrval teine eestlasest tippmodell, kes on murdnud "superliigasse". Just tema on see tüdruk, kes sai pärast Carmenit Diori J'adore'i uueks reklaaminäoks. Ta on poseerinud mitu korda Vogue'i kaanel ning teda on pildistatud Valentino, Moschino, Pollini ja paljude teiste (nimekiri on ootamatult pikk) tippdisainerite reklaamikampaaniates. Ning päris kindlasti hakkab tema nägu kaunistama veel mitme megabrändi reklaame, sest Tiiu on hetkel vaid 17aastane.

Tiiu ei ole seda tüüpi modell, kes lihtsurelike hulgas kõndides tunduks täiesti tavalise tüdrukuna. Ta on ikka silmikriipivalt ilus ja 181 pikk. Kesk Brasiilia ja Vene sekspomme, kes modellimaailmas tooni annavad, mõjub Tiiu karge ilu kuidagi ilmutuslikult ja vanaaegselt. Tiiu on valmistatud kõige peenemast ning hinnalisemast portselanist, mille retsepti hoitakse kiivalt saladuses.

Kodu-Tiiu

Jääsegust vihma rapsib vastu nägu ja ma jalutan läbi hämara linna Tiiu kodu poole. Mind võtavad vastu hea toidulõhn, kamin, Tiiu ja tema ema Eva.

Mina joon veini ja Tiiu piima.

- "Möödunud aastal said sa Eestis viibida kokku poolteist kuud. Kus su kodu üldse asub?"

"Mul on kaks kodu. Alguses oli New Yorgis muidugi raske - suur ja segane linn -, kuid siis tekkisid sõbrad. Seal on kõike - huvitavaid inimesi, kultuure... Praegu on mul tunne, et ma võibolla jäängi NYsse. Kuigi Eesti toidust, emast ja parimast sõbrannast tunnen ikka puudust."

- "On sul talisman? Midagi, mis reisib igal pool sinuga kaasas?"

"Alguses, kui ma hakkasin hästi palju lennukitega sõitma, siis oli mul üks kaelakee. Ja esimene kord tahtsin ma ka Valdurit (mängukaru - toim) kaasa võtta, aga ta oli lennukisse kaasa võtmiseks liiga suur."

Tiiu ja tema ema Eva vahel on väga tugev side. Kui mõni hetk helistamisest väheks jääb, siis käib ema Pariisis või Milanos moenädalatel tütrele kaasa elamas. Kuid ega see asja kergemaks pole teinud - ema on pidanud hoopis nägema, kuidas tütar kihutab motorolleriga mööda Pariisi ummikus seisvate autode vahel. Et jõuda võimalikult kiiresti ühelt šõult teisele…

Töö-Tiiu

Tiiu isiklik lemmik moemaailmas on kindlasti Tom Ford – mees Gucci ja Yves Saint Laurent'i taga. Just Ford oli see, kes julges panna 2003. aastal veel vähetuntud Eesti tüdruku Gucci šõu avamodelliks. Seda hetke võib kindlasti pidada Tiiu läbilöögi üheks rusikaks.

Edasi tulid juba Versace, Dior, Marc Jacobs ja teiste tippdisainerite sõud.

On ilmselge, et FTV ja kuulsad nimed ei ole teema, mis Tiiut väga erutaks. Maailm, millest on meedia kaasabil tekitatud illusioon kui millestki kättesaamatult glamuursest ja ilusast, on selle tüdruku argipäev. Me ei kavatse nüüd hakata heietama, kui raske on modellitöö ja kui mitteglamuurne on elu kardinate taga – seda niikuinii. Pigem on oluline, kuidas selles äris normaalseks inimeseks jääda.

- "Kui on moenädal ja sul on viis šõud päevas - mis mootor sunnib sind veel õhtul naeratama?"

"Mulle tõesti meeldib mu töö. Ja pealegi on kõik etendused nii erinevad. Kui isegi mingi hetk mõtlen, et ei viitsi enam, siis vaatan teisi tüdrukuid, kes kõik vapralt naeratavad, ja saan aru, et mul ei ole teist võimalust. Sellest, kuidas sa suhelda oskad, oleneb modellitöös jube palju. Vanasti, umbes 10 aastat tagasi, pidid küll modellid käituma nagu diivad, sest see oli ainuke võimalus, et nad kuulsaks saaks. Praegu on olukord palju proosalisem."

- "Milline on parim osa tööst?"

"Inimesed ise on kõige huvitavam osa – mingil hetkel saad aru, kui palju on meis ühist ja kui palju me üksteisest erineme. Suurimatest moeetendustest oli Victor&Rolfi viimane šõu eriti äge."

- "Aga näiteks kuulsad Victoria's Secreti šõud?"

"Seda tööd on pakutud küll, aga ma ei taha seda teha. Olen veel liiga noor. Ja tegelikult on sel šõul üsna halb maine – näiteks ostavad rikkad mehed seal pileteid lava taha."

Glämm-Tiiu

Nartsislik moemaailm armastab pidusid. Sellistel glamuuriüritustel on mitu funktsiooni: end näidata ja saada pilt lehte, luua suhteid ja kiibitseda… Kõige prestiižsemaid vastuvõtte kasutab staarivabrik eelkõige selleks, et saada tõusva tähe pilt ülemaailmsesse pressi. Alguses pead poseerima koos Britney´ga, ja siis aasta pärast tahavad noored staarihakatised sinuga pilti teha. Ja eriti pöördesse võid sa oma manedžeri ja ajakirjanduse ajada soetades mõnel sellisel üritusel endale kuulsa peigmehe.

Tiiu on käitunud vastupidi - tagasihoidlikkusest on ta varem ära öelnud ka Eestist tehtud pakkumised intervjuudeks.

- "Käid sa palju moega seotud seltskonnaüritustel?"

"Ma ei käigi. Mulle ei meeldi need ja ma ei viitsi ka. Kuigi see on osa tööst, et pead seal naeratama ja rääkima small-talk'i. Agentuur saadab mulle kogu aeg uhkeid kleite, millega sellistel üritustel poseerida. Sest kui sa tahad kuulsaks saada, siis pead raudselt kohal käima!

- "Tundub see elu, mida sa praegu elad, absurdne ka? Oleksid sa seda veel kolm aastat tagasi osanud ette kujutada?"

"Alguses tunduski mulle mu töö puhul kõige lahedam, et saab näha kuulsusi. Aga ega see mulle enam korda lähe – õhtul oma koju jõudes on kõik unustatud. Uuesti pean ma seda endale meelde tuletama Eestis, sest staarivärk huvitab alati mu siinseid sõpru."

- "No kes on näiteks eriti mõnus tegelane?"

"Beyonce (USA popplaulja - toim) on lahe – räägib alati juttu ja on hästi sõbralik. Temaga olen korduvalt trehvanud. Eks see on ka nii, et mingeid moekaid üritusi, kus ka mina pean liikuma, kasutatakse samal ajal staaride puššimiseks meedias.

-"Kes on kõige ilusam mees läbi aegade?"

"Brad Pitt."

(Ema teatab siinkohal, et alles oli John Travolta!)  

Kass-Tiiu

2004 oli ametlikult Kassi'aasta. Ei möödunud vist nädalat, kus meedias poleks figureerinud mõni vähem või rohkem skandaalne lugu Carmen Kassist. Tänu sellisele meediaakrobaatikale teavad nüüd sülelapsed ja setu memmed ka, et kõige kuulsam eestlane on Carmen Kass.

- "Kas sa ei tahakski olla kõige kuulsam eestlane?"

"Ei."

- "Mis sa arvad, miks Carmen Kass nõnda trikitab?"

"Ju talle meeldib."

- "Nüüd ma lasen letti paar klišeed: tahaksid sa saada näitlejaks või muusikuks nagu suur osa modelle?"

"Ma ei oska absoluutselt näidelda. Kui ma Diori klippi tegin, siis ma pidin ringi pöörama ja ütlema ainult "j`adore" (jumaldan - pr k), aga isegi see ei tulnud mul välja. Ma usun, et lähen õppima kas kunstiajalugu või antropoloogiat. Praegu loen ma kunstnike elulugusid, peamiselt inglise keeles. Mingi sellesuunalise huvi tekitas ka Dan Browni "Da Vinci kood", mis on läbi põimunud kunstiajaloost."

- "Mis on sulle elus ja töös kõige olulisem?"

"Tervis. Ja selles, et mul on nii hästi läinud, "süüdistan" vedamist. Ma ei ole midagi nii eriline."

- "Selles mõttes ei ole sul jah midagi kahetseda. Otsus minna ihuüksi 15aastasena välismaale tööd tegema on igas mõttes ära tasunud."

"Ma ei ole ka seda tüüpi, et oleks jäänud sinna Milanosse istuma. Ma vaatasin tüdrukuid, kes seal olid viis aastat juba olnud, ja sellist saatust ma küll endale ei tahaks."

- "Kuidas välismaalased üldse Tiiu Kuik ütlevad? On sul hüüdnimesid?"

"Tiuuu, Thu, Tuuui, Tiižu… Need, kes mind paremini tunnevad, kutsuvad mind lihtsalt Ti-ks, nagu "T" inglise keeles. Ja siis kutsutakse mind The Head (pea), sest me ükskord võrdlesime ja tuli välja, et mul on kõige suurem pea! Ning kui ma tiivasärgiga ilmusin Gucci tagaruumi, siis mind hüüti ka Angeliks."

Kohati tundub Tiiu rahulik olek nii absurdne, et raske on seda uskuda. Pagan, see äri elabki ju skandaalidest ning šampusest – kuidas on võimalik jääda megapanustele mängides nii siiraks ja läbipaistvaks? Niipalju, kui ma proovingi Tiiust välja meelitada väikest kuradikest, on minu püüdlused määratud luhtuma.

Diivanil kerra tõmbunud tüdruk tundub tavatult mõtlik teismeline, keda ei loksuta vähimalgi määral fakt, et tema nägu ripub igas maailma lennujaamas. Ja et tippdisainerid saadavad talle kingitusi, mis iga normaalse naise seitsmendasse taevasse lennutaksid – riideid, kotte, ja kõige tihedamini kingi. Mille kohta Tiiu sedastab vaid: "Enamasti annan ma need ära – teised ju ei tea, milline mu stiil on, või siis saadavad firmad mulle liiga väikesed kingad."

Kuulsus-Tiiu

Nüüd on Tiiu ema Eva tõelise jõulusöögi valmis saanud. Ahjuliha, kartulid ja pohlamoos. Seda saab tüdruk vaid Eestis olles. Täitsa arusaadav, miks Tiiu sellisest korralikust kõhutäiest mujal puudust tunneb! Igaks juhuks peab siiski ütlema, et see on loll jutt puha, et modellid end näljutavad ja kalorivaba vett joovad.

Nii kuulus Tiiu muidugi ei ole kui Baari Talis. Rahval on omad kangelased, raba palju tahes. Märkamatult on meie vestlus nihkunud sellele, et Baari Annika on ikka kõige toredam. Tiiugi on vaadanud paari viimast "Baari" osa.

"Millest ma siis sõpradega räägin, kui ma "Baarist" ka ei tea!"

Tiiu ise ei tunne end rolli-iidolina. Talle tundub imelik, et keegi vaatab teda alt üles, teda tuntakse tänaval ära ja ta peaks kuidagi vastama oma fännikirjadele.

- "Kas sa oled oma fännikülge internetis ikka vaadanud ja lugenud, mida inimesed sulle kirjutavad?"

"Olen ikka. Seal on üks küsimus: mida inimesed minust arvavad. Ja tuleb välja, et umbes 20 tegelast vihkavad mind ka.

See oleks ikka väga kahtlane, kui sind mitte keegi ei vihka. Siis oleks õige aeg end näpistada, sest sind tõenäoliselt ei olegi olemas…

- "Millal sa hakkasid tundma, et sinu välimus avaldab inimestele mõju?"

"Siis, kui mind koolis pikkuse pärast narrima hakati, siis sain aru, et ma pole päris tavaline tüdruk. Ma olin juba lasteaias kõige pikem."

(Ema lisab, et Tiiu sündis 74sentimeetrisena!)

Inimene-Tiiu 

- "Mida sa teeksid praegu, kui Paolo Moglia (Top Modelsi omanik, kes kutsus Tiiu oma agentuuri) poleks sind leidnud 13aastasena?

"Lihtne - ma käiksin siis kaheteistkümnendas klassis."

- "Kas viimased paar aastat on sind palju muutunud?"

"Ma ei oleks kindlasti nii kannatlik kui praegu. Suhtlemisoskust on juurde tulnud, enesekindlust ehk ka. Mitte, et ma oleks jube hea suhtleja, aga enne olin ma kindlasti hullem."

- "Kas sa tunned, et oled saanud rohkem kui mõned teised?"

"Sinna pole midagi parata, et meie teenime kohutavalt palju rohkem kui kas või kirurgid, kes teevad tegelikult palju rängemat tööd."

Tegelikult ei ole Tiiu nii ebamaine, kui alguses võib tunduda, pigem inimlik. Ka paradiisi kujutab Tiiu ette lihtsalt sooja ja ilusa rannana.

Ema teab rääkida, et kirikutega on Tiiul oma suhe. Lapsena ta alati kartis neid millegipärast, eriti seda väikest kirikut Olümpia hotelli vastas. Sealt ta ei saanud kunagi mööda minna ilma, et oleks pidanud minema teisele poole teed või isegi ringi tegema.

Ja lapsepõlvest on Tiiu mällu kleepunud üks kurb pilt, kus ta Põlva surnuaial pidi oma vanaema ja vanaisa haudadel lehti riisuma. Et ka siinkirjutaja vanavanemad on maetud samale surnuaiale, siis tekkis mul veider mõte, et ma võibolla olen kümmekond aastat tagasi näinud väikest Tiiut seal lehti riisumas...

Toidumessilt catwalk´ile

Tiiu oli kõigest 13aastane, kui Top Modelsi juht Paolo Moglia (sama mees, kes avastas Carmen Kassi) tüdrukut toidumessil silmas. Moglia andis Tiiule agentuuri visiitkaardi ja palus helistada.

Möödus nädal - ja Tiiu helistas. 2001 suvel sõitis Tiiu juba esimest korda Jaapanisse tööle.

Just Tiiu on see tüdruk, kes sai peale Carmen Kassi Diori J`adore'i uueks reklaaminäoks.

Tänaseks on Tiiu esinenud peaaegu kõigi oluliste tippdisainerite šõudes: Gucci, Versace, Christian Dior, Chanel, Carolina Herrera, Calvin Klein, Donna Karan, Oscar de la Renta, Alexander McQueen, Tommy Hilfiger, Louis Vuitton, Ralph Lauren, Valentino jpt.