Inimene vajab eluks üle 70 keemilise elemendi. Need saadakse toidu, joogivee ja sisse­hingatava õhu kaudu. Täisväärtuslik toit peab sisaldama piisavas koguses kõiki mikro- ja makrotoitaineid, eestkätt esmatähtsaid rasvhappeid, asendamatuid aminohappeid, vitamiine ja mikroelemente.


Organism on ainevahetuse käigus võimeline muutma enamiku rasvhappeid üksteiseks, ise valmistama uusi ning kasutama neid süsivesikute ja valkude saamisel. Teatud koguse polüküllastumata rasvhappeid peab aga organism saama toiduga. Need on asendamatud rasvhapped, mida võib ehituse järgi jaotada kahte rühma: oomega-6- ja oomega-3-rasvhapped. Neid mõlemaid on vaja piisavas koguses ja optimaalses suhtes. Meie keha ei suuda neid ise toota ning seetõttu on sobiva toidu valik tähtis.


Oomega-6-rasvhapet leidub päeva­lille-, soja-, maisi- ja rapsiõlis, samuti kalaõlis. Väikestes kogustes on teda ka loomsetes toiduainetes, nagu muna, aju, subproduktid. Oomega­-3-rasvhappe tavaallikaks on linaseemne-, soja- ja rapsiõli, merekalad ja meresaadused. Soovitatav on suurendada toidus oomega-3-rasvhapete osakaalu, süües merekalasid (lõhet, heeringat) või toidu­aineid, mis on rikastatud oomega-3-rasvhapetega (näiteks Rama margariin).


*Retseptid pärinevad restoranipidajalt Ritta Roosaarelt.
Räim marinaadis

Algatuseks soovitaks loobuda värskete räimede puhastamisest ja osta kalafileed. Kui aga otsustad puhastamise kasuks, lõika räimedel kääridega pea ja saba ning seejärel kõht lahti. Lükka pöidlaga sisikond välja ja loputa külma veega. Pane räimed veerandtunniks soolaga seisma. Löö katki üks muna, klopi lahti ja pane kalad munasegusse. Teisele taldrikule raputa jahu, sinna tõsta kalad ja keera need jahuga kokku. Kuumuta pannil õli ja prae kalad mõlemalt poolt. Säti räimed pannile nii, et pea kõrvale jääb sabapool: nii saab ühe rea räimi korraga ringi pöörata. Räimed võib keeta ka vähese loorberi ja vürtsiga maitsestatud vees.

Vaja läheb:

  • 500 g praetud räimi
  • 750 g vett
  • 2 porgandit
  • 2 sibulat
  • 1 sl äädikat
  • 1 tl suhkrut
  • 3 loorberilehte
  • 5 vürtsitera
  • soola
  • praadimiseks õli

Valmistamine:

Puhasta sibulad ja porgandid. Porgand lõika peenteks sakilisteks rõngasteks. Lase vesi keema ja keeda selles porgandid poolpehmeks. Lisa loorberilehed, sool ja vürtsid. Lõika sibul ratasteks ja lisa keeduleemele. Keeda mõni minut ning pane seejärel äädikat ja suhkrut. Kalad laota üksteise peale kaussi. Vala veidi jahtunud marinaad kaladele. Süüa võib juba tunni möödudes, aga järgmisel päeval on palju maitsvam, kui marinaad täielikult kaladesse imbunud ja keele alla viib.
Lihavõttepühadeks meisterda pasha

Kui mune võib värvida juba suurel neljapäeval, siis pasha tuleb ikka paar päeva varem valmis teha.

Vaja läheb:

  • 1 kg kohupiima
  • 200 g hapukoort
  • 1 pakk vahukoort
  • 200 g suhkrut
  • 4 muna
  • 200 g võid
  • 300 g rosinaid
  • 100 g mandleid
  • 200 g teisi pähkleid
  • 1 sidrun
Valmistamine:
Sega kohupiimaga hapu- ja vahukoor ning suhkur. Sulata või, jahuta sutsu ja sega juurde lahti klopitud munad. Lisa leotatud rosinad, hakitud mandlid ja teised pähklid ning sidrunist väljapigistatud mahl ja riivitud koor. Mandlitel tuleb enne eemaldada kest. Selleks vala nad üle keeva veega ja lase korraks seista, siis eemaldub kest kerge vaevaga. Saadud segu pane potti ja kuumuta kogu aeg segades keemiseni. Aga ära keeda. Kõige mugavam moodus on segu valmistada vesivannil. Vanasti olid pasha jaoks spetsiaalsed lahtise põhjaga puidust vormid.

Tänapäeval võib edukalt kasutada sõela, mille soovitan vooderdada marliga. Segu pane nõrguma ja alla kindlasti anum vedeliku jaoks. Hoia ööpäev jahedas ja kaunista enne pidulauale serveerimist.
Küpsisetort pisematele perenaistele

Vaja läheb:
  • 2 pakki küpsiseid
  • 1 tuutu kohupiima
  • 2 spl suhkrut
  • 1 kl haput mahla
  • 200 g moosi
  •  M&M’si komme ja marmelaadiribasid

Valmistamine:
Kasta küpsised kaussi kallatud mahla ja lao koogialusele. Peale määri kiht suhkruga segatud kohu­piima, seejärel lao uus kiht küpsiseid ja sellele moosikiht. Taas küpsisekiht ja katteks taas kohupiim. Kaunista marmelaadi ja nööbikommidega ning pane külma. Järgmisel päeval maitseb küpsisetort kõige paremini.