Just nagu meie soomepoisid Teise maailmasõja ajal, ruttasid ka USA poisid neile väärituna tundunud Vietnami sõja mobilisatsiooni eest peitu põhjanaabrite poole. Kokku oli Vietnami sõja eest Kanadasse põgenenud väejooksikuid ligi 125 000.

Nelsoni linnake asub Kanada läänerannikul British Columbia osariigis. USA piir ei ole kaugel, mistõttu linn sai 1970ndatel ajutiseks koduks tuhandetele sõjaväekutse eest põgenenud poistele.

Hetkel on linnas vaid üks monument, mistõttu linnapea heameel uue kuju üle oli igati mõistetav.

Uue monumendi prototüüp oleks Nelsoni linnale juba 20 aastat tagasi kingitud kujuke, mille nimi ongi lihtsalt "Monument". See kujutab kaht nõutut väekargajat – meest ja naist –, kellele kanadalane ulatab abistavalt oma käed.

Ehkki avamist oodatakse alles kahe aasta pärast, on USA poolel monumendivastane surve juba alanud. Veteranide ühendused tõstsid lärmi, sest selline mälestusmärk olevat solvav kõrvakiil Vietnamis sõdinute ja seal hukkunute mälestusele. Telekanalid, eeskätt konservatiivne Fox, on tõmmanud käima omapoolse vastupropaganda. Pole mingit kahtlust, et pärast valimisi sekkub asjasse ka USA valitsus.