Tahtmine on tähtis

Kõik soovijad võetakse uisukooli vastu. Ainus tingimus: peab olema huvi ja tahtmist. Üheksa aasta eest loodud uisu­kool soovib tutvustada iluuisutamist ikka rohkem rahvaspordina. Suure hulga harrastajate seast on ju võimalik andekamaid lapsi edasi tippsporti suunata. Kõrgeim eesmärk on muidugi treenida meie iluuisutajad maailma tasemel tegijateks – olümpiavõitjateks. Treenerite tase on paljutõotav. „Parim aeg alustamiseks on 4–5aastaselt. Uisukoolis on ka paar kolmeaastast tüdrukut, aga algus sõltub ikka väga palju lapsest, kui palju ta jaksab ja tahab pingutada,” selgitab uisukooli põhimõtteid Anna Levandi.

Muidugi oodatakse uisutrenni lisaks lastele täiskasvanuid. Harrastajatele on loodud suisa võistlussüsteem ja kord aastas korraldatakse neile võistlusi. Pühendumise märk on see, et harrastajate rühmas on treenijad hakanud rohkem figuuri jälgima. Kaks korda nädalas treeningud jääl ja kord üldfüüsilist on ikka päris korralik koormus. Sellega saavutab hea vormi üsna kiiresti. „Naiste seltskonda nautivatele meestele on harrastajate tund vägagi sobiv,” tõdeb Levandi naerdes. „Tähelepanu, mille nad siin osaks saavad, on hoopis erilisem kui näiteks jõusaalis.”

Anna Levandi sõnul võib tema uisu­trenni tulla ka treeningukogemuseta huviline. Algatuseks tuleks muretseda isiklikud uisud, liituda harrastajate rühmaga ja õppida selgeks põhinipid treeneri käe all. „Paljud kontoriinimesed tulevad jääle adrenaliini otsima. Trikid ja sammud on märksa suurem väljakutse kui niisama kihutamine. See on inspireeriv läbimurre, kui lihtsast sõitmisest saavad mõtestatud liigutused. Harrastajatele meeldib ka raskeid elemente proovida. Halva tujuga pole jäähallist võimalik lahkuda, sest hea muusika, liikumise ja tantsu ilu, millele lisandub füüsiline pingutus, teevad iluuisutamise mitmekesiseks ja võluvaks harrastuseks.”

Mööblitootmise vallas tegutsev ettevõtja Mart Teitelbaum on iluuistamist harrastanud kolm aastat aga juba eelmisel aastal saavutas ta Obersdorfis peetud ISU meistrivõistlustel meistritiitli. Amatööride ilu­uisutamisvõistlustel toimib kõik samuti nagu suurvõistlustel. Osalejad, kes võib-olla aasta eest vaevu uiskudel komberdasid, liuglevad edevates kostüümides, soengut ja meiki kandes kohtunike ees ja sooritavad efektseid elemente.

Kui otsustate aga lihtsalt uisutama minna, on esimene reegel mitte kihutada. Alustage ikka rahulikult ja tasakaalukalt.   

Treenimiskohad

Harrastajate rühmad käivad Rocca al Mare uisukoolis treenimas kaks korda nädalas: kolmapäeva ja pühapäeva õhtuti. Trenn kestab tund aega. Lisaks toimub kord nädalas saalitrenni, kus õpitakse koreograafiat ja tehakse üldfüüsilist trenni. Hind on kuni 1500 krooni kuus. 

Treenida saab tuntud treenerite käe all Tallinnas Premia ja Jeti jäähallis ning Tartus Lõunakeskuse jäähallis. Eriti eksklusiivne on Venemaa iluuisustaari Jevgeni Pljuštšenko meistriklass Lõunakeskuses.

Hea teada

Harrastajate iluuisud maksavad 3000–8000 krooni, alates kergematest plasttallaga uiskudest kuni vastu­pidavate puutallaga profi­uiskudeni.

Usin treenija peab kord kuus uiske teritama, mis maksab 50 krooni. 

Ühekordne treeninguaeg treeneri käe all maksab Jeti jäähallis 90 krooni. 

Tallinna Harju tänava uisuplats on pidevalt uisutajaid täis, hoolimata tunni­hinnast, mis jääb 35–70 krooni vahemikku.

Nii nagu jääolud lubavad, saab oma uiskudel lustida Kadri­oru ja Snelli tiigil, Stroomi rannas, Pirital, Nõmme teel, Mustamäe pargis ning paljudes hoolitsetud jääga paikades täiesti tasuta.

Hakkajad Kelvingi küla inimesed on  mereäärse korvpalliväljaku  siledale asfaldile loonud valgustuse ja mere­vaatega liuvälja.