Gent kui gigantne eeskuju

Just möödunud nädalal avati Tallinna sõpruslinnas Gentis lillefestival. Floralies/Floralien on üks Euroopa vanim, saanud alguse aastal 1808. Arvud on meeletud, kokku on messihallides 4,5 ha näitusepinda, mis olevat maailma suurim siseaed, vaatajal tuleb marssida väljapanekute vahel kokku kaks kilomeetrit. Osavõtjaid on peale Euroopa ka Ameerikast, Aafrikast, Hiinast ja Jaapanist. Piltidelt võib näha, et lillevahtu on seal meie mõistes lausa hullumeelsuseni (www.floralien.be).

Sündmust ja seltskonda oli nautima läinud ka kroonitud päid, näituse avasid Belgia printsess, Brabanti hertsoginna Mathilde ja tema abikaasa prints Philippe. Ja ennäe imet, ka Tallinna linna­pea Edgar Savisaar ja abilinnapea Deniss Boroditš käisid kohal!

Festivalist võtab oma ekspositsiooniga osa ka Tallinna linn, mis ühtlasi tähistab tulevast kultuuripealinna staatust. Väljapaneku kujundamine oli ülesandeks tehtud firmale Kadri­oru Park, mis kasutas aialahenduses paekivi. Valgest marmorist ja sinistest võõrasemadest kujundati triibuline Tallinna lipp ja kesksel kohal seisis Kalle Pruudeni skulptuur „Tallinn 2011”. Ühesõnaga, üdini poliitilis-kultuuriline etteaste. Väga tarvilik on Euroopas igal võimalusel oma häälekest kuuldavale lasta. Tagasihoidlikkus tuleks unustada, selle taga on elatisraha ja turism.

Kodus, põlve otsas

Tallinna lillefestivali ettevalmistused on aga täies hoos, konkurss läbi, osavõtjad välja sõelutud. Kasutatakse taas sama üldplaneeringut mis eelmisel aastal. Kuigi minu arvates oleks nii osavõtjate kui ka vaatajate jaoks rahulikum, kui platsid oleksid üksteisele sarnasemad ja nendele saaks vaheseinad teha. Või vähemalt kasvatada. Siis ei jääks ühe kompositsiooni fooniks teise kompositsiooni osa. Kujundajad ja fotograafid ahastavad...

Kolmnurkseid siilusid, mis enamasti võistlusplatside alla mõõdetud, on tõsiselt raske arvestatavateks kompositsioonideks sättida, eriti kui sellel pole nähtavat põhjust ega dominanti (majanurka või tiiki vms). Siin on aga tegu teemakompositsioonidega, millel olgu sisu ja mõte. Üldplaneering töötaks sellisena siis, kui kolmnurgad oleksid suure üldkompositsiooni osad. Kuid asi hakkab ilmselt ka tänavu meenutama torti, mille iga tükk peab omaette kujundusega tort olema.

Ja oleks ju hea arvestada eelmise aasta kogemust, kus terve Tallinna täis rahvast sellest läbi marssis – võiks vahekäigud olla ju veidi laiemad ja kindlama põhjaga? Ehk linna­pea Gentis nägi, kuidas asjad käima peavad, ja praotab veidike enam raha­kotiraudu. Aga jõudu, tegijad, vaatama ja imetlema tuleme kõik ja toome sõbrad ka kaasa.